Чим загрожує несплата комунальних платежів?

Чим загрожує несплата комунальних платежів?

Якщо споживач має заборгованість за житлово-комунальні послуги і відмовляється платити її в добровільному порядку або укласти договір реструктуризації, то така заборгованість стягується в судовому порядку. При цьому судовий процес проходить в «спрощеному» порядку (ст. 95 Цивільного процесуального кодексу України) шляхом видачі судового наказу, без виклику боржника. Крім того, відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України, кредитор має право вимагати сплату заборгованості з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від суми боргу.

Невиконання боржником вимог судового наказу може призвести до арешту рухомого та нерухомого майна з подальшою їх реалізацією (ст. 56 Закону України «Про виконавче провадження») або при наявності умислу боржника — до відкриття кримінального провадження за статтею 382 Кримінального кодексу України — «невиконання судового рішення».

 

Який штраф за заборгованість по ЖКП?

Відповідно до ч 2 ст. 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання — оплату комунальних платежів, на вимогу підприємства, яке надає послуги, зобов’язаний виплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом. При цьому вимога компанії (підприємства) зі сплати штрафних санкцій може бути заявлена в будь-який час, як в судовому, так і в досудовому порядку.

 

Чи існує позовна давність по сплаті боргу?

         Позовна давність — це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу, а не період, за який кредитор (ЖКГ підприємство) має право на пред’явлення вимоги до боржника (споживача) про погашення заборгованості.

Згідно ч. 3 ст. 267 Цивільного кодексу України, позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення. Таким чином, поки судом не встановлено, що до вимог кредитора настали наслідки спливу позовної давності, кредитор має право вимагати у боржника погашення всієї суми заборгованості навіть за період більше 3-х років.

 

За яку суму заборгованості по ЖКП на боржника подадуть до суду?

Відповідно до статті 4 Цивільного процесуального кодексу України, кожна людина має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів без будь-яких обмежень.                                  Отже, комунальне підприємство, як і фізична особа, має право заявляти вимогу про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг незалежно від розміру боргу. Це може бути будь-яка сума заборгованості в рамках принципів «доцільності» і «розумності». У разі незгоди боржника з сумою комунальної заборгованості, у нього є можливість оскаржити рішення суду. Зробити це можна шляхом подачі заяви про скасування судового наказу. Термін оскарження становить 10 днів з дня отримання рішення суду. Втім, у разі скасування судового наказу заборгованість по оплаті комунальних платежів не списується, а вимоги про стягнення боргу по ЖКП можуть в подальшому розглядати в порядку позовного провадження.

 

Чи можна зменшити суму заборгованості?

Українське законодавство передбачає право боржника на захист своїх прав і інтересів, зокрема, у нього є можливість знизити розмір плати за комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, а також зниження їх якості (п. 5 ч. 1 ст. 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»).

При виникненні спору з постачальником послуги, зменшити суму боргу можна через суд, підтвердивши свої заперечення доказами, які будуть свідчити про безпідставність стягнення заборгованості. Підтвердженням ненадання або неналежного надання ЖКП є:

  • акт-претензія, підписаний представником виконавця. У разі неявки посадової особи компанії або її відмови підписати акт, претензія вважається належним чином оформленою, якщо її підпише не менше двох сусідів
  • копія скарг, відправлених підприємству
  • письмова відповідь постачальника ЖКП
  • квитанції про оплату комуналки

Як позбутися боргу за комуналку без суду?

Боржник може врегулювати питання заборгованості на будь-якому етапі. Якщо справа на боржника вже розглядається в суді, то боржник на будь-якій стадії судового процесу, відповідно до статті 175 ЦПК України, за домовленістю з кредитором може укласти мирову угоду. Якщо ж на боржника не було подано в суд, він може скористатися правом на реструктуризацію заборгованості відповідно до Закону України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію».

 

Автор: Червоняща Каріна

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 394 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *