Що таке реструктуризація боргу за водопостачання?

Що таке реструктуризація боргу за водопостачання?

Реструктуризація (розстрочка) заборгованості — добровільні виплати боргів за ЖКП (за утримання житла та комунальних послуг: водо-, тепло-, газопостачання, послуги водовідведення, електроенергію, вивезення побутового сміття та рідких нечистот), рівномірно розподілені на певний строк. Порядок ліквідації заборгованості за житлово-комунальні послуги та квартплату регулюється Законом № 554-IV.

 

Як оформити розстрочку на комунальні платежі?

Для того, щоб оплачувати ЖКГ-рахунки в розстрочку, необхідно укласти з підприємствами — надавачами житлово-комунальних послуг договір про реструктуризацію, згідно з якими буде проводитися щомісячне рівномірне погашення заборгованості та своєчасна сплата поточних платежів за комуналку.

 

Який розмір комунальних платежів при розстрочці?

Загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних рахунків і платежів з погашення реструктуризованої заборгованості не повинна перевищувати 25% сукупного доходу всіх членів сім’ї, а для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги — 20%. У випадках, коли доходів громадян не вистачає для погашення заборгованості, практикується можливість подання заяви про продовження терміну дії договору про реструктуризацію. Однак, разом з цим діє механізм контролю за своєчасністю виплати за послугу постачання газу, що визначений ст.3 Законом України «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію» нараховується пеня за кожний день  прострочення, але не більше 100 відсотків загальної суми боргу, за умови відсутності заборгованості з виплати заробітної плати, пенсії, стипендії тощо. Згідно ч. 2 ст.625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.Інфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов’язання, вираженого в національній валюті та трьох відсотків річних від простроченої суми полягає у відшкодуванні матеріальних витрат кредитора від знецінення грошових коштів у наслідок інфляційних процесів та отримання компенсації (плати) від боржника за неправомірне користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредиторові, тому ці кошти нараховуються незалежно від сплати ним неустойки (пені) за невиконання або неналежне виконання зобов’язання. Таку правову позицію щодо нарахування штрафних санкцій висловив Верховний Суд України у постанові від 30 жовтня 2013 року по справі № 6-59цс13.

 

На який строк оформляється комунальна розстрочка?

Заборгованість за ЖКП реструктуризується на термін до 60 місяців в залежності від суми боргу та рівня доходів громадян на дату оформлення розстрочки. Якщо сімейного бюджету не вистачає на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору може продовжується до повного її погашення. Крім того, після підписання договору про реструктуризацію є можливість оформити субсидію на житлово-комунальні послуги.

Що таке реструктуризація боргу за водопостачання?

Розстрочка боргу за воду

При виникненні заборгованості за холодне водопостачання (ХВП) і водовідведення можна реструктуризувати (розстрочити) платежі. Укладання договору реструктуризації проводиться в розрахунковому департаменті водоканалу при подачі наступного переліку документів:

  • документ, що підтверджує особу
  • ІПН (або сторінки паспорта з відміткою про відмову в його отриманні)
  • документ, що підтверджує право власності або користування житлом (свідоцтво про приватизацію, договір купівлі-продажу, виписка з держреєстру прав власності, ордер, договір найму або оренди і т.п.)

Основна вимога водоканалу, при наданні розстрочки — дотримання клієнтом узгоджених термінів повернення частин боргу, а також повна і своєчасна сплата поточних нарахувань. В іншому випадку, при несплаті боргу в установлений період, підприємство змушене стягнути його в судовому порядку з урахуванням штрафних, фінансових санкцій та судового і виконавчого збору.

Яке майно можуть забрати за борги по жкг?

Для погашення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг може бути проведена конфіскація майна з його подальшою реалізацією. Держвиконавці в цьому випадку діють відповідно до Закону «Про виконавче провадження», в якому чітко прописана черговість стягнення майна боржника. Так, в першу чергу, відбувається списання активів, тобто грошових коштів боржника в національній та іноземній валютах. Готівкові кошти, виявлені у боржника, вилучаються і зараховуються на відповідні рахунки органів державної виконавчої служби, приватного виконавця, про що складається акт.

Якщо у боржника відсутні грошові кошти та інші цінності, здатні погасити борг, йде звернення стягнення на цінне рухоме майно – наприклад, автомобілі, дорогу побутову техніку. При цьому, боржник має право запропонувати види майна або предмети, які необхідно реалізувати першочергово, однак, остаточне рішення приймає виконавець. І тільки в самому крайньому випадку йде стягнення нерухомого майна, оскільки воно є найбільш проблематичним об’єктом для погашення комунальної заборгованості.

За який розмір боргу по ЖКП можуть відібрати квартиру?

Заарештувати єдину нерухомість або землю у боржника можна лише в тому випадку, якщо борг перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (ч. 7 ст. 48 ЗУ «Про виконавче провадження»). В інших випадках виконавча служба стягує кошти за рахунок іншого майна. Забрати квартиру, будинок або землю за борги можуть тільки при відсутності достатніх фінансових коштів або рухомого майна. При цьому в першу чергу арешту підлягає окрему від будинку земельну ділянку, інше приміщення, що належать боржникові. В останню чергу звертається стягнення на житловий будинок або квартиру, в якому фактично проживає боржник. Наявність в квартирі (будинку) прописаних дітей або інвалідів ускладнює процедуру виселення та продажу квартири, оскільки буде потрібно дозвіл органів опіки та піклування або відповідне рішення суду.

 

Автор: Червоняща Каріна

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

2 211 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *