Чи мають право мешканці багатоквартирного будинку користуватися підвальними приміщеннями та приватизувати їх?

Чи мають право мешканці багатоквартирного будинку користуватися підвальними приміщеннями та приватизувати їх?

Коли у мешканців багатоквартирних будинків виникають подібні питання, перш за все слід визначити до якого виду слід відносити конкретне підвалне приміщення: до допоміжного чи нежитлового приміщення.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі — Закон) надається визначення таким правовим категоріям як нежитлове та допоміжне приміщення багатоквартирного будинку, а також визначення співвланика багатоквартирного будинку та роз яснення того, що відноситься до спільного майна багатоквартирного будинку.

Так, допоміжними приміщенням багатоквартирного будинку є приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення). Нежитловими приміщенням є ізольовані приміщення в багатоквартирному будинку, що не належить до житлового фонду і є самостійними об’єктами нерухомого майна. Співвласник — власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку.

До спільного майна багатоквартирного будинку Закон відносить приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Ст. 5 Закону встановлює правовий режим майна багатоквартирного будинку, зокрема, у ч. 1, 2 зазначається, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку. Таке саме положення повторює і ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 368 ЦК України спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності є спільною сумісною власністю.

У п. 1.1 та п. 1.2 резолютивної частини рішення Конституційного Суду України від 02.03.2004 № 4-рп/2004 зауважується, що допоміжні приміщення (підвали, сараї, кладові, горища, колясочні і т. ін.) передаються безоплатно у спільну власність громадян одночасно з приватизацією ними квартир (кімнат у квартирах) багатоквартирних будинків. Підтвердження права власності на допоміжні приміщення не потребує здійснення додаткових дій, зокрема створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, вступу до нього. Власник (власники) неприватизованих квартир багатоквартирного будинку є співвласником (співвласниками) допоміжних приміщень нарівні з власниками приватизованих квартир.

Верховний Суд України у своєму «Аналізі деяких питань застосування судами законодавства про право власності при розгляді цивільних справ» зазначає, що суди по-різному вирішують справи стосовно визнання права власності на підвальні та інші приміщення (мансарди, горища) в багатоквартирних будинках. Пов’язано це з тим, що в багатьох будинках є нежитлові приміщення, які не призначені для його обслуговування, а можуть використовуватися для розташування крамниць, перукарень, офісів тощо. Ці приміщення можуть перебувати в комунальній або приватній власності.

Допоміжними приміщеннями мають вважатися всі без винятку приміщення багатоквартирного житлового будинку незалежно від наявності або відсутності в них того чи іншого обладнання, адже їх призначенням є обслуговування не лише будинку, а й власників квартир, підвищення життєвого комфорту і наявність різних способів задоволення їх побутових потреб, пов’язаних із життєзабезпеченням. І лише приміщення, що з самого початку будувалися як такі, використання яких мало інше призначення (магазини, перукарні, офіси, поштові відділення тощо), залишаються тими, що не підпадають під правовий режим допоміжних приміщень.

У правозастовній практиці має місце позиція, що з метою встановлення виду приміщення – допоміжне чи нежитлове — необхідним є встановлення технічних характеристик такого приміщення та його значення для експлуатації всього будинку. Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ звертається увага, що для визначення приміщення допоміжним, необхідним є доведення того факту, що без доступу до спірних об’єктів неможлива експлуатація будинку (ухвала від від 01.04.2015 у справі № 6-36875св14). В якості аргументів на користь того факту, що приміщення не є необхідним для експлуатації будинку, судом були враховані наступні докази: довідки управителя будинку про те, що у спірних підвальних приміщеннях відсутні вузли управління (засуви, вентилі, крани) систем опалення, водопостачання і каналізації цього будинку, а також вузли обліку електроенергії; висновки будівельно-технічного експертного дослідження щодо того, що спірні нежитлові приміщення підвалу технічно не відносяться до допоміжних приміщень, які призначені для забезпечення експлуатації і обслуговування житлового будинку; матеріали технічної інвентаризації, що підтверджують попереднє використання таких приміщень як нежитлових.

В ухвалі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 10.06.2015 у справі № 6-8823св15 зауважується, що для розмежування допоміжних приміщень багатоквартирного будинку, які призначені для забезпечення його експлуатації та побутового обслуговування мешканців будинку і входять до житлового фонду, та нежитлових приміщень, які призначені для торговельних, побутових та інших потреб непромислового характеру і є самостійним об’єктом цивільно-правових відносин, до житлового фонду не входять, слід виходити як з місця їхнього розташування, так і з загальної характеристики сукупності властивостей таких приміщень, зокрема способу і порядку їх використання.

Підводячи підсумки, слід зазначити, що місцеві суди по-різному вирішують питання приватизації підвалів та інших нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках. Проте практика ВСУ та ВССУ підтверджують загальне правило, встановлене Законом, що допоміжні і нежитлові, зокрема підвальні, приміщення знаходяться у спільній сумісній власності мешканців багатоквартирних будинків, проте, зазначають, що слід враховувати їх першочергове призначення.

Avatar

Автор : Буянова Юлія

5 769 переглядів

2 коментарі

  • Avatar
    Ніка 31.10.2021 at 18:42 | Відповіcти

    Я користуюсь коморою у під’їзді. Інші мешканці захаращують вхід до дверей. Чи маю я право вимагати прибрати речі, якщо ця комора де-юре спільна І як визначити хто буде користуватись коморою, адже приміщення невелике і усіх бажаючих, які мають на неї право просто не помістить. Виходить, що вона начеб-то спільна, але насправді нічия!

    • Рудковська Мирослава
      Рудковська Мирослава 06.11.2021 at 18:58 | Відповіcти

      Вітаємо!

      Керуючись Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» дане приміщення можна віднести до допоміжного у багатоквартирному будинку (ч. 2 ст.1):
      допоміжні приміщення багатоквартирного будинку – приміщення, призначені для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування його мешканців (колясочні, комори, сміттєкамери, горища, підвали, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення);

      До того ж у ч.2 ст.10 даного Закону зазначено, що власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень у будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

      Отже, кожен мешканець багатоквартирного будинку разом із правом власності на своє приміщення набуває відносин співвласництва допоміжних приміщень (у даному випадку – комори). До таких приміщень повинен бути рівний та безперешкодний доступ. Визначити та закріпити одну особу та її право власності на цю територію неможливо (Відповідне положення міститься у Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду по справі № 914/554/19 від 16 грудня 2020 року)

      Незважаючи на розміри та кількість осіб, які мають право користуватись даним допоміжним приміщенням, доступ на використання мають усі мешканці будинку. ОТЖЕ, ви можете просити сусідів прибрати речі і це не має вплинути на ваше право користуватися нею. Ваше використання даної комори не суперечить закону, тому слід домовитися з сусідами про вільний доступ до неї.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *