Отримання аліментів на дитину без розлучення

Отримання аліментів на дитину без розлучення

Не слід боятися подавати позовну заяву на стягнення коштів без розлучення, адже закон передбачає і таку форму отримання аліментів.

Положенням частини другої статті 51 Конституції України та статтею 180 Сімейного кодексу України (надалі СК України) визначено, що батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття.
Отримати аліменти можна двома шляхами: домовитися самостійно або скласти позовну заяву до суду, якщо подружжю не може мирно владнати ситуацію.

Батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, в якому визначити розмір і терміни виплат (ст. 189 СК України). Такий договір укладають письмово і обовязково нотаріально посвідчують. У разі не виконання одним із батьків свого обов'язку за договором аліменти з нього можуть бути стягнуті на підставі виконавчого напису нотаріуса.

У випадку, коли ви подаєте заяву не розриваючи шлюб, до позовної заяви необхідно додати:
1. Копію заяви, яка згодом буде відправлена судом відповідачу.
2. Копію свідоцтва про шлюб.

3. Копію свідоцтва про народження дитини.
4. Копію паспорта і ідентифікаційного номера позивача.
5. Інші документи, що підтверджують правову позицію позивача.

Зверніть увагу на той факт, що п. 3 ч. 1 ст. 5 ЗУ «Про судовий збір» при подачі позовної заяви про стягнення аліментів позивачі звільняються від сплати судового збору, який згодом буде стягнуто з відповідача, тому нічого платити не потрібно і ніяких квитанцій докладати не потрібно.

Заява має бути складена в письмовій формі відповідно до правил, викладених у ст. 119 Цивільного процесуального кодексу України. Вона повинна складатися з таких відомостей:
1. найменування суду, до якого подається заява;
2. ПІБ позивача і відповідача, їх місця проживання або місцезнаходження, поштового індексу, номерів телефонів;
3. змісту позовних вимоги: що позивач хоче отримати;
4. викладу обставин, якими позивач обгрунтовує свої вимоги: наявність спільних дітей, яких відповідач зобов’язаний утримувати, і інші обставини;
5. зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину;
6. перелік документів, які прикладаються до заяви.

Аліменти сплачують тому з батьків, з ким мешкає дитина. Тому в суді мають бути представлені докази того, що дитина проживає з позивачем. Наприклад, довідка про склад сім’ї. Батьки дитини можуть проживати як разом, так і окремо, це не суперечить закону. Більше того, Сімейний кодекс навіть передбачає можливість встановлення режиму окремого проживання подружжя за рішенням суду у разі неможливості або небажання мешкати разом (ст. 120 СК України).

Після отримання рішення, якщо добровільно відповідач його не виконує, вам також необхідно буде звернутися з виконавчим листом до виконавчої служби.

Отже, не слід нехтувати правом на отримання аліментів без розлучення – адже це прямо передбачене законом право того з подружжя, хто займається вихованням і утриманням дитини.

Отримання аліментів на дитину без розлучення

Лобарєва Анастасія

Автор : Лобарєва Анастасія

4 121 переглядів

1 коментарій

  • Avatar
    Эдуард 02.02.2017 at 23:48 | Відповіcти

    Очень похвально, что вы пишите все подробно. Спасибо за полезные советы.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *