Як уникнути помилок при спадкуванні за законом?

Як уникнути помилок при спадкуванні за законом?

На практиці частими є випадки, коли особа, будучи спадкоємцем не знає особливостей спадкування за цивільним законодавством України. Така особа може підпадати під негативний вплив зловмисників, які мають на меті позбавити її того, що належить їй по праву.

Так, наприклад, якщо співвласниками будинку були особи, що мали рівні частки у праві власності і вони помирають, то їхні спадкоємці спадкують саме ту частку, яка належала спадкодавцю на праві власності і мають право на іншу частку лише у випадках, встановлених законом.

Відповідно до ст. 1258 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 ЦК України.

Стаття 1259 ЦК України передбачає можливість спадкування поза чергою за наявності однієї з двох умов: нотаріально посвідчений договір, укладений між спадкоємцями після відкриття спадщини або ж особо повинна була протягом тривалого часу опікати, матеріально забезпечувати чи іншим чином допомагати спадкодавцю.

В інших випадках для того, щоб розібратись хто за ким спадкує потрібно звертатись до глави 86 ЦК України, яка чітко регламентує порядок здійснення спадкування за законом.

За відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або  відмови  від  її  прийняття  всіма  спадкоємцями  за заповітом,  а також  у  разі не охоплення заповітом усієї спадщини, право на спадкування за законом одержують  спадкоємці  відповідної черги. 

Зокрема,  у  першу  чергу  право на спадкування за законом мають діти спадкодавця,  у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.  У другу чергу право на спадкування  за  законом  мають рідні  брати  та  сестри  спадкодавця,  його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. У третю чергу право на спадкування за законом мають рідні дядько та тітка спадкодавця.  У четверту чергу право на спадкування за законом  мають  особи,  які  проживали  зі спадкодавцем  однією  сім'єю  не  менш  як  п'ять  років  до  часу відкриття спадщини.  У п'яту чергу право на спадкування за законом мають  інші  родичі  спадкодавця  до  шостого  ступеня споріднення включно. У п'яту чергу право на спадкування за законом також одержують утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї.

На узагальнення вищевказаного, хочемо ще раз наголосити: у справах щодо спадкування за законом ретельно вивчайте хто, за ким і на якій підставі має право спадкувати для того, щоб не залишитись позбавленим своїх законних прав.

Горбачевська Тамара

Автор : Горбачевська Тамара

2 502 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *