Права споживачів у випадку придбання товару неналежної якості

Права споживачів у випадку придбання товару неналежної якості

Усі ми чи не щодня здійснюємо купівлю різноманітних товарів. Однак трапляються випадки,  що товар виявляється неналежної якості. У такому разі необхідно знати як само слід захищати свої права.

Проте перед цим ви маєте зрозуміти, що дане питання є доволі багатогранним. Зміст та обсяг, порядок реалізації прав споживачів є неоднаковим. Наприклад, товар неналежної якості може бути продовольчий чи непродовольчий, який раніше був у користуванні чи не був і таке інше.

Ми розглянемо загальні права споживачів, які поширюються на всі випадки придбання товару неналежної якості не вдаючись до особливостей пов’язаних з окремими видами купівлі-продажу товару.

Згідно з ст. 708 Цивільного кодексу України –  у разі виявлення протягом гарантійного або інших строків, встановлених обов'язковими для сторін правилами чи договором, недоліків, не застережених продавцем, або фальсифікації товару покупець має право за своїм вибором:

1) вимагати від продавця або виготовлювача безоплатного усунення недоліків товару або відшкодування витрат, здійснених покупцем чи третьою особою, на їх виправлення;

2) вимагати від продавця або виготовлювача заміни товару на аналогічний товар належної якості або на такий самий товар іншої моделі з відповідним перерахунком у разі різниці в ціні;

3) вимагати від продавця або виготовлювача відповідного зменшення ціни;

4) відмовитися від договору і вимагати повернення сплаченої за товар грошової суми.

Щодо гарантійного строку слід зазначити, що виходячи зі змісту ч. 1 ст. 7 Закону України «Про захист прав споживачів» – це є строк протягом якого виробник (виконавець) забезпечує належну роботу (застосування, використання) продукції  в тому числі комплектуючих виробів. Згідно з ч. 2 ст. 7 гарантійний строк зазначається в паспорті на продукцію або будь-якому іншому документі, що додається до продукції. Гарантійні зобов’язання продавця, виробника, виконавця включають в себе також зобов’язання, що передбачені рекламою. Зверніть увагу, що продавець не має права не видавати документи, в яких передбачені гарантійні зобов’язання.

Для продукції, споживчі властивості якої можуть з часом погіршуватися і становити небезпеку для життя, здоров'я, майна споживачів і навколишнього природного середовища, встановлюється строк придатності, який зазначається на етикетках, упаковці або в інших документах, що додаються до неї при продажу, і який вважається гарантійним строком. Строк придатності обчислюється починаючи від дати виготовлення, яка також зазначається на етикетці або в інших документах, і визначається або часом, протягом якого товар є придатним для використання, або датою, до настання якої товар є придатним для використання.

Існує продукція на яку гарантійні строки не встановлено. Як же захистити свої права в такому випадку? Закон України «Про захист прав споживачів дає відповідь на це запитання: споживач має право пред'явити продавцю (виробнику, виконавцю) відповідні вимоги, якщо недоліки було виявлено протягом двох років, а стосовно об'єкта будівництва – не пізніше десяти років від дня передачі їх споживачеві (ч. 5 ст. 7).

На сезонні товари (одяг, хутряні та інші вироби) гарантійний строк обчислюється з початку відповідного сезону, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.

У разі, коли під час гарантійного строку необхідно визначити причини втрати якості продукції, продавець (виконавець, виробник) зобов'язаний у триденний строк з дня одержання від споживача письмової згоди організувати проведення експертизи продукції. Експертиза проводиться за рахунок продавця (виконавця, виробника). Якщо у висновках експертизи буде доведено, що недоліки виникли після передачі продукції споживачеві внаслідок порушення ним встановлених правил використання, зберігання чи транспортування або дій третіх осіб, вимоги споживача не підлягають задоволенню, а споживач зобов'язаний відшкодувати продавцю (виконавцю, підприємству, яке виконує його функції) витрати на проведення експертизи. Споживач, продавець (виконавець, виробник) мають право на оскарження висновків експертизи у судовому порядку.

Важливо знати порядок і строки задоволення вимог споживачів у разі придбання товару неналежної якості, які передбачені у ст. 709 Цивільного кодексу України.

Якщо покупець вимагає замінити товар – така вимога підлягає негайному задоволенню, а в разі необхідності перевірки якості товару – протягом чотирнадцяти днів або, за домовленістю сторін, в інший строк. У разі відсутності необхідного товару вимога покупця про заміну товару підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви. Слід відзначити, що доставка товару продавцеві та його повернення покупцеві здійснюються продавцем або виготовлювачем, а в разі невиконання ними цього обов'язку або відсутності продавця чи виготовлювача в місцезнаходженні покупця повернення товару може бути здійснене покупцем за їхній рахунок. Якщо задовольнити вимогу покупця про заміну товару у встановлені строки неможливо, покупець на свій вибір має право пред'явити продавцеві або виготовлювачу інші вимоги відповідно до статті 708 Цивільного кодексу України.

У разі заміни товару з недоліками на товар належної якості продавець не має права вимагати відшкодування різниці між ціною товару, встановленою договором купівлі-продажу, і ціною товару, яка існує на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару. Якщо товар неналежної якості замінюється на аналогічний, але інший за розміром, фасоном, сортом тощо відшкодуванню підлягає різниця між ціною заміненого товару і ціною товару належної якості, що діють на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару.

Вимога про безоплатне усунення недоліків підлягає задоволенню продавцем або виготовлювачем протягом чотирнадцяти днів або, за домовленістю сторін, в інший строк. На вимогу покупця на час ремонту йому має бути наданий у користування аналогічний товар, незалежно від моделі, з доставкою. За кожний день прострочення продавцем або виготовлювачем усунення недоліків товару і невиконання вимоги про надання в користування аналогічного товару на час усунення недоліків продавець сплачує покупцеві неустойку в розмірі одного відсотка вартості товару.

Статтею 710 Цивільного кодексу України  передбачено відшкодування різниці в ціні у разі заміни товару, зменшення ціни і повернення товару неналежної якості:

у разі заміни товару з недоліками на товар належної якості продавець не має права вимагати відшкодування різниці між ціною товару, встановленою договором купівлі-продажу, і ціною товару, яка існує на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару;

у разі заміни товару неналежної якості на аналогічний, але інший за розміром, фасоном, сортом тощо товар належної якості відшкодуванню підлягає різниця між ціною заміненого товару і ціною товару належної якості, що діють на момент заміни товару або постановлення судом рішення про заміну товару;

у разі пред'явлення вимоги про відповідне зменшення ціни товару для розрахунку береться ціна товару на момент пред'явлення вимоги про зменшення ціни, а якщо вимогу покупця добровільно не задоволено продавцем, – на момент постановлення судом рішення про відповідне зменшення ціни товару;

у разі відмови покупця від договору та повернення продавцю товару неналежної якості покупець має право вимагати відшкодування різниці між ціною товару, встановленою договором, і ціною відповідного товару на момент добровільного задоволення його вимоги, а якщо вимогу добровільно не задоволено продавцем, – на момент постановлення судом рішення;

якщо на час виконання рішення суду про відшкодування різниці в ціні у разі заміни товару, зменшення ціни або повернення товару неналежної якості підвищилися ціни на цей товар, покупець із цих підстав може заявити додаткові вимоги до продавця.

Отже, законодавством України детально врегульована проблема придбання товару неналежної якості. Все, що вам потрібно – це ознайомитись з вашими правами у такій ситуації та не боятися повідомити продавцю про наявність такого товару й пред'явити йому свої вимоги.

Головій Тарас

Автор : Головій Тарас

3 054 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *