Залиття квартири: як захистити свої права

Залиття квартири: як захистити свої права

  У багатоквартирному будинку можливо обрати гарну квартиру і бути гарним сусідом, проте це не захистить вас від різних неприємних ситуацій, зокрема, якщо зверху почне текти вода від сусідів. В таких випадках не слід забувати, що лише ваші активні дії можуть врятувати ситуацію і вашу квартиру. А знання алгоритму дій допоможе отримати належне відшкодування від винуватців пригоди.

Залиття квартири: як захистити свої права

Спочатку слід заспокоїти себе та знайти причину, адже можливий варіант, що сусіди не винні у тому, що сталося. Ймовірно, могло прорвати систему опалення, яку нещодавно ремонтували комунальні служби. Важливо пам’ятати, що не слід нічого ремонтувати або усувати наслідки! Одразу слід викликати аварійну службу і зафіксувати факт залиття. Сантехніки ж перекриють воду до усунення причини аварії. Для вас важливо, аби був складений акту залиття квартири чи іншого приміщення. Це слід зробити для того, щоб отримати офіційне підтвердження того факту, що в певний час Ваша квартира чи інше належне Вам приміщення були залиті з певної причини і це мало певні наслідки. 

Наступним кроком слід поговорити з винуватцем пригоди і спробувати домовитися про добровільне відшкодування завданої шкоди. Слід бути спокійним та стримуватись від погроз. Якщо особа добровільно погодиться відшкодувати завдану Вам шкоду, це найкращий варіант. Слід назвати сусідам точну суму і точну дату, коли її треба оплатити, а краще взяти розписку, тому що обіцяти можливо все що завгодно і Ви будете досить довго просити їх заплатити за збитки.

Залиття квартири: як захистити свої права

Якщо ж сусіди ж добровільно не здійснили відшкодування, то слід готуватися до більш серйозних дій. Перш за все, Акт залиття стане у пригоді, адже він складається представниками житлово-експлуатаційної організації, яка обслуговує конкретний будинок, за участі власника затопленої квартири та особи, винуватої у залитті (якщо залиття сталося з вини певної особи). В акті обов’язково вказуються причина аварії на системі водопостачання, ушкодження в результаті аварії та наслідки. Цей акт є належним доказом у разі Вашого звернення до суду.

Наступним кроком, якщо ви зрозуміли, що вартість зіпсованого ремонту і речей ніхто відшкодовувати не збирається, вам слід з письмовою заявою звернутися в керуючу компанію (ТСЖ, ДЕЗ тощо) з вимогою про створення технічної комісії. Комісія ЖЕО відповідно до «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», затверджених наказом Держкомкомунгоспу № 76 від 17.05.2005 р. повинна встановити причину залиття квартири, винуватого і розмір заподіяної шкоди. Комісія протягом трьох діб (поки свіжі сліди протікання) повинна зафіксувати в своєму акті час, місце, винуватого і причину аварії, а також відобразити ступінь пошкоджень квартири. Після висихання квартири складається ще один акт, в якому повинен бути докладно описаний розмір шкоди, заподіяної іншим речам (побутова техніка, меблі, інші цінні речі). В актах мають бути зазначені ПІБ членів, акт затверджується начальником і завіряється круглою печаткою. Один примірник акту видається потерпілій стороні. Для встановлення суми збитків можна викликати і кваліфікованого експерта-оцінювача, який має документ, що посвідчує право на зайняття оціночною діяльністю. Він також може зробити фото всіх пошкоджень квартири. До речі, фото Ви можете зробити самостійно, якщо не викликатимете експерта.

            Згідно зі ст. 1166 Цивільного кодексу України, майнова шкода, завдана майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Залиття квартири: як захистити свої права

         Маючи такі акти, можна скласти письмову претензію і направити її разом з копіями актів винуватцю аварії рекомендованим листом або вручити особисто. Винуватцем може бути і керуюча компанія, яка вчасно не зробила профілактичний ремонт системи водопостачання або опалення.

         За таких умов можна швидко домовитися про компенсацію збитків. З керуючою компанією процес врегулювання займе більше часу. Компанія повинна письмово повідомити Вас протягом місяця про те, виплатить вона компенсацію чи буде робити ремонт самостійно.

         Якщо сусіди чи компанія відмовились чи зволікають з виплатою компенсації, сміливо звертайтесь до суду з позовною заявою, до якої додаються складені до цього акти. До ціни позову Ви можете включити вартість послуг оцінювача та юриста, якщо вони підтверджені документально і стосуються Вашої справи. Крім того, можна відшкодувати і моральну шкоду, що згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" полягає у душевних переживаннях і негативних наслідках у вигляді погіршення здоров'я. Це має бути підтверджено медичними довідками. Судові витрати також можна покласти на відповідача. Проте вам потрібно буде сплатити судовий збір, у розмірі який залежить від ваших позовних вимог. Якщо ви просите суд відшкодувати матеріальну шкоду, то судовий збір складатиме 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати. Якщо ви заявляєте вимогу про відшкодування моральної шкоди – то додатково 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати.

Не забувайте, що звернення до суду вимагає чіткого визначення вимог, а також належного підтвердження саме даного розміру вимог. Згідно з ч. 3 ст. 10 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. 

         Дуже важливо не забирати з суду позовну заяву, якщо Ви ніби-то домовились про відшкодування шкоди з відповідачем! Вас можуть обдурити і Ви більше не матимете права звернутись до суду у цій справі. Для мирного врегулювання спору існує попереднє судове засідання і мирова угода. Тож будьте уважні!

         Не кваптесь також робити ремонт у залитій квартирі. Зачекайте, поки рішення суду набере чинності (поки спливуть строки оскарження), оскільки відповідач може оспорювати суму збитків, а суд може призначити будівельно-технічну експертизу.

 

Замковий Володимир

Автор : Замковий Володимир

3 708 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *