Громада: лише назва чи реальна сила?

Громада: лише назва чи реальна сила?

У рамках проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який фінансується Урядом Канади та впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти, Міжнародний Фонд «Відродження» та Координаційний центр з надання правової допомоги провели міжнародну конференцію «Посилення правової спроможності громад» 20-21 жовтня 2016 року у м. Харків.

Конференція пройшла у рамках міжнародного форуму AGROPORT-2016, а участь у ній взяли кращі міжнародні (з Канади, США, Південної Африки, Пакистану) та українські експерти.

Громада: лише назва чи реальна сила?

Понад 200 учасників з усіх регіонів України та країн світу працювали в рамках 5-ти тематичних груп: залучення громади до процесу якісних змін, вплив на корупційні традиції, вирішення спорів без суду, посилення правових можливостей соціально-незахищених верств населення, вирішення правових питань без юристів.

Громада: лише назва чи реальна сила?

На дводенному заході відбулося обговорення необхідності посилення правової спроможності українських громад: що це означає за сучасних реалій, важливість розуміння сутності цього процесу, а також який міжнародний досвід ми можемо перейняти. Не менше часу було приділено питанню чому важливо посилювати правову спроможність українських громад, в чому користь і ефект від цього процесу, та які ймовірні інструменти для цього можна використати.

Громада: лише назва чи реальна сила?

Посилення правової спроможності громад – це світовий процес, який спрямований на розвиток демократії. За основу береться визнання факту обмеження більшості людей у можливостях доступу до ресурсів та послуг, через що вони не мають навичок для ефективного захисту своїх прав, а органи державної влади та місцевого самоврядування не завжди здатні почути чи зрозуміти їх.

Простими словами, звичайна людина за рахунок цього повинна навчитися користуватися своїми правами і як індивід, і як член громади. Проте простої правопросвітньої діяльності недостатньо, кажуть міжнародні експерти. Важливо спрямовувати вразливі верстви на захист своїх прав, а також подолати бюрократичні бар’єри, адміністративні та фінансові перешкоди та створити сприятливі умови для реалізації правових можливостей і рівного доступу до правосуддя.

Громада: лише назва чи реальна сила?

Врешті-решт цей процес, який начебто стосується лише простих людей і вирішення їх проблем, сприяє кращій відповідальності влади за свої дії.

Ця конференція була важливою і тому, що протягом двох днів виступали практики, діячі з різних країн. А кожен знає, що досвід краще будь-якої теорії, нехай навіть досконалої. Тому ми мали можливість дізнатися про кращі міжнародні та українські практики посилення правової спроможності громад. Зокрема, приємно вразив Андрій Вишневський – директор Координаційного центру з надання правової допомоги у Міністерстві юстиції України, який ще на початку заходу зазначив, що мережа державних центрів з надання правової допомоги має стати ресурсним майданчиком громадських активістів, а також жвавою темою для обговорення під час панельної дискусії.

Громада: лише назва чи реальна сила?

В цілому, це був чудовий просвітницько-виховний захід у контексті підвищення правової культури суспільства. Ми переконані, що від такої масштабної конференції відбудеться перехід і до тренінгів у регіонах. Проте це довгий шлях творення правових традицій, і ми сподіваємося, що кожне покоління буде вносити свою лепту, і ми подолаємо правовий нігілізм у суспільстві.

Замковий Володимир

Автор : Замковий Володимир

2 235 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *