Відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, як підстава для звільнення від відбування покарання: позиція ККС ВС

Відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, як підстава для звільнення від відбування покарання: позиція ККС ВС

Відповідно до статті 75 Кримінального кодексу України (далі – КК України) суд має можливість прийняти рішення про звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням за умови, що особа засуджена не за корупційне кримінальне правопорушення, кримінальне правопорушення, пов’язане з корупцією тощо, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п’яти років, враховуючи при цьому тяжкість кримінального правопорушення, особу винного та інші обставини справи.

Відшкодування шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, є підставою для застосування звільнення від відбування покарання з випробуванням за вже згаданою статтею. Однак вона має бути встановлена до набрання законної сили вироком суду. Тобто на стадії судового розгляду кримінального провадження, до ухвалення вироку та призначення покарання чи на стадії оскарження такого вироку в апеляційному порядку.

Подібну правову позицію колегія суддів Третьої судової палати Кримінального касаційного суду у складі Верховного Суду (далі – ККС ВС) виклала в Постанові від 6 грудня 2023 року у справі № 501/740/20. Було розглянуто кримінальне провадження у справі про вчинення особою умисного тяжкого тілесного ушкодження (ч. 2 ст. 121 КК України).

Захисник у касаційній скарзі вказував на необхідність звільнення засудженого від відбування покарання з випробуванням за ст. 75 КК України, спираючись на те, що з його (засудженого) боку було здійснене повне відшкодування завданої шкоди потерпілому, зокрема й моральну. 

Оскільки це відбулося після набрання законної сили судового вироку ККС ВС дійшов висновку, що немає підстав для застосування ст. 75 КК України.

Окрім цього, прямим обов’язком особи є виконання вироку суду, який набрав законної сили, у частині відшкодування завданої шкоди. Його невиконання має певні правові наслідки та може впливати на притягнення цієї особи до юридичної відповідальності, визначеної законом.

Таким чином, можна зробити висновок, що відшкодування шкоди потерпілому у кримінальному провадженні повинно бути здійснено до набрання законної сили вироком суду. Тільки тоді суд може застосувати ст. 75 КК України. 

Детальніше з постановою ККС ВС можна ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/115445752.

Автор: Дорошенко Поліна.

Avatar

Автор : Росомаха Злата

68 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *