Електронний суд для бізнесу: аналіз законодавчих нововведень

Електронний суд для бізнесу: аналіз законодавчих нововведень

Діловий світ постійно адаптується до нових технологій та інновацій. В умовах триваючої цифрової трансформації компанії все частіше звертаються до нових інструментів і методів для оптимізації своєї діяльності і поліпшення процесу надання послуг. Деякі з таких нововведень є Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29 червня 2023 року № 3200-IX (далі – Закон № 3200-IX).

Електронний суд – це повністю цифрова платформа для проведення судових розглядів. На відміну від традиційних звичайних судів, Електронний суд дозволяє проводити провадження в Інтернеті, усуваючи потребу у фізичних явках та забезпечуючи більшу гнучкість для сторін, юристів та суддів. Це нововведення потенційно може значно скоротити час і витрати, пов’язані з судовими розглядами, а також підвищити доступність правової системи для всіх залучених сторін.

У національному судочинстві з 2017 року триває проект з розробки єдиної інформаційно-телекомунікаційної системи, який надасть значного імпульсу розвитку електронного судочинства в Україні. Офіційний запуск перших трьох підсистем (модулів) сайту був оголошений 5 жовтня 2021 року:

– електронний кабінет;

– електронний суд;

– підсистема для відеоконференцзв’язку.

Електронний кабінет є єдиним, незалежно від юрисдикції та інстанції суду, в якому ви берете участь у справі.

Серед нововведень, можна виокремити наступні:

1. Термін «офіційна електронна адреса в ЄСІТС» замінили на «електронний кабінет в ЄСІТС», що спрощує інтерпретацію цього інструменту учасниками судового розгляду

Так, дається наступне визначення електронного кабінету – це персональний кабінет (вебсервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу (частина п’ята статті 6 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України)).

2. Накладено обов’язок реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС для всіх юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців

Згідно з положеннями Закону № 3200-IX: «Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов’язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку» (частина шоста статті 6 ГПК України).

Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов’язана його зареєструвати відповідно до цієї частини, передбачені цим Кодексом процесуальні наслідки звернення до суду такою особою без реєстрації електронного кабінету у вигляді залишення її документа без руху, його повернення або залишення без розгляду не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви».

3.Матеріали судової справи можуть бути у формі, що визначена в положенні про ЄСІТС, яке затверджується Вищою радою правосуддя

Тобто, на сьогодні немає необхідності у виключно паперовій формі. Але, в електронній формі це робиться виключно через ЄСІТС.

4. Сторони тепер можуть надсилати документи через ЄСІТС іншим учасникам справи у разі наявності в них електронного кабінету

У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Переваги для компаній. Електронний суд пропонує ряд переваг для бізнесу. По-перше, це усуває необхідність фізичної явки, що може призвести до значної економії коштів, особливо для компаній, які беруть участь у кількох судових процесах у різних юрисдикціях. По-друге, електронний суд може значно скоротити час, необхідний для вирішення юридичних спорів, що може бути особливо важливим для компаній, яким потрібно швидко вирішувати питання для підтримки конкурентоспроможності. Нарешті, електронний суд забезпечує більшу доступність для компаній, дозволяючи проводити судові розгляди в інтернеті, що може бути особливо корисним для компаній, які мають працівників або операції в декількох країнах.

Висновки. Упровадження електронного кабінету покликано спростити процес подання документів до суду напряму чи через поштову службу, це економить час та кошти і учасникам процесу, і державі на фінансування традиційного процесу. Реєстрація і користування електронним кабінетом безкоштовні, для реєстрації потрібні лише електронний цифровий підпис та трохи часу на реєстрацію.

Автор: Поліна Дворнікова

Avatar

Автор : Керімов Тамєрлан

206 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *