Огляд правових позицій КГС ВС з розгляду справ про банкрутство за 2023 рік

Огляд правових позицій КГС ВС з розгляду справ про банкрутство за 2023 рік

В умовах економічної турбулентності, яку прямо зараз переживає вся планета, питання банкрутства стають дедалі більш актуальними. Наслідки світових криз та рецесій відбиваються на фінансовому становищі фізичних та юридичних осіб, які, не витримуючи зовнішнього тиску, стають неплатоспроможними.

23 січня 2024 року Верховний Суд опублікував огляд правових позицій судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду (далі – СП КГС ВС) за 2023 рік. Огляд містить низку правових позицій щодо застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства (далі – КУзПБ) у поєднанні з нормами інших нормативно-правових актів, окремі господарські процесуальні питання, особливості сплати податкових платежів банкрутами та ін.

1. Застосування статті 204 Цивільного кодексу України в поєднанні з положеннями КУзПБ при розгляді заяви з кредиторськими вимогами за борговою розпискою та визнання кредиторських вимог.

У справі № 902/221/22 від 1 березня 2023 року СП КГС ВС дійшла висновку, що господарський суд у справі про неплатоспроможність фізичної особи, вирішуючи питання про належне документальне підтвердження кредиторських вимог за борговою розпискою, може надати правову оцінку реальності (дійсності) таких зобов’язань на підставі інших доказів, що підтверджують або спростовують фінансову спроможність цього кредитора щодо надання відповідної позики, не досліджуючи дійсність відповідного правочину, що виходить за межі предмета розгляду заяви кредитора з грошовими вимогами до боржника.

2. Розгляд скарг на дії Державної виконавчої служби України у межах провадження у справі про банкрутство.

У справі № 910/21981/16 від 13 квітня 2023 року СП КГС ВС постановила, що системне тлумачення пункту 8 частини першої статті 20 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України) та статті 7 КУзПБ свідчить, що в межах справи про банкрутство підлягають вирішенню питання судового контролю у виконавчих провадженнях за рішеннями стосовно боржника.

3. Особливості касаційного оскарження судових рішень про розподіл витрат у справах про банкрутство.

У справі № 910/18250/16 від 24 травня 2023 року СП КГС ВС зазначив, що можливість касаційного оскарження додаткової постанови про розподіл витрат на професійну правничу допомогу, ухваленої внаслідок прийняття постанови за результатом апеляційного перегляду ухвали суду першої інстанції, якою розглянуто скаргу на дії арбітражного керуючого, постановленої в межах справи про банкрутство, не передбачена частиною третьою статті 9 КУзПБ.

4. Розгляд у межах справи про банкрутство вимог щодо грошових зобов’язань боржника зі сплати податкових платежів за неузгодженими податковими повідомленнями-рішеннями та застосування положень статей 45–47 і 59 КУзПБ.

У справі № 904/5743/20 від 14 червня 2023 року СП КГС ВС наголосила на тому, що з огляду на положення статей 45–47 КУзПБ податковий орган, як і інші конкурсні кредитори, повинен подати до господарського суду вимоги до боржника щодо його грошових зобов’язань зі сплати податків і зборів, що виникли до дня відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство, разом із документами, що ці зобов’язання підтверджують, а господарський суд зобов’язаний розглянути всі вимоги та заперечення проти них на підставі поданих кредитором і боржником документів, оцінити правомірність цих вимог незалежно від наявності в адміністративному суді спору щодо неузгодженого податкового зобов’язання, з якого сформована кредиторська вимога податкового органу.

5. Визначення підсудності спору щодо нерухомого майна боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у разі, якщо відповідачем у цьому спорі є центральний орган виконавчої влади.

У справі № 911/4706/15 (провадження № 911/1626/21) від 27 червня 2023 року СП КГС ВС постановила, що поданий ліквідатором позов безпосередньо пов’язаний із захистом майна боржника, і боржник, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, є стороною в такому спорі. Тому для визначення виключної підсудності цього спору пріоритет у застосуванні має не стаття 30 ГПК України як загальна процесуальна норма, а саме стаття 7 КУзПБ, яка у цьому випадку є спеціальною. Отже, позов ліквідатора підлягає розгляду господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство боржника.

6. Визначення переліку ухвал місцевого господарського суду, постановлених в основному провадженні у справі про банкрутство (неплатоспроможність), які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.

У справі № 920/162/23 від 16 серпня 2023 року СП КГС ВС підкреслила на тому, що системний аналіз співвідношення пункту 8 частини другої статті 129 Конституції України, частини шостої статті 12, статей 254, 255 ГПК України, частини першої статті 2, частин першої, другої статті 9 КУзПБ засвідчує, що в основному провадженні у справі про банкрутство (неплатоспроможність) в апеляційному порядку можуть бути оскаржені: а) усі спеціальні ухвали місцевого господарського суду за правилом частини другої статті 9 КУзПБ, щодо яких КУзПБ не встановлено виключення (зокрема частина шоста статті 5 КУзПБ, абзац другий частини другої статті 47 КУзПБ); б) ухвали, включені до переліку в частині першій статті 255 ГПК України, які суд постановляє, здійснюючи процесуальні дії та вирішуючи інші процесуальні питання, за правилами та на підставі норм ГПК України.

7. Наслідки розгляду позовної заяви про звернення стягнення на предмет іпотеки боржника, який перебуває у процедурі банкрутства.

У справі № 910/20057/16 від 4 жовтня 2023 року СП КГС ВС постановила наступне: позов щодо звернення стягнення на предмет іпотеки не є за своєю суттю зверненням до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, щодо отримання згоди на реалізацію майна боржника в порядку положень частини п’ятої статті 41 КУзПБ, а тому задоволення такого позову матиме наслідком недотримання положень частини шостої статті 41 КУзПБ, згідно з якими задоволення забезпечених вимог кредиторів за рахунок майна боржника, яке є предметом забезпечення, здійснюється лише в межах провадження у справі про банкрутство.

Отже, незважаючи на чималу кількість справ про банкрутство, які надходять до касаційного суду, ґрунтовний та комплексний підхід СП КГС ВС до вирішення таких кейсів формує єдину, усталену та прозору судову практику. Вочевидь, найчастіше СП КГС ВС вирішує питання, що стосуються саме підходів до розуміння окремих норм нещодавно прийнятого КУзПБ, оскільки в касаційного суду з цього приводу ще немає усталеної практики, однак також у практиці СП КГС ВС важливими є справи, що стосуються норм не лише матеріального, але і процесуального права.

Детальніше з оглядом правових позицій судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС ВС за 2023 рік можна ознайомитися за посиланням.

Автор: Тамєрлан Керімов.

Avatar

Автор : Росомаха Злата

137 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *