ПЕВНІ АСПЕКТИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ АВТОРСЬКОГО ПРАВА

ПЕВНІ АСПЕКТИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ АВТОРСЬКОГО ПРАВА

На сьогоднішній день порушення авторського права є однією з гострих проблем для України. Враховуючи правовий і демократичний шлях розвитку та євроінтеграційні прагнення української держави, підкреслимо, що серед багатьох факторів належний і дієвий захист авторського права є також важливим чинником цього комплексного процесу. Отже, ефективна боротьба з різноманітними видами порушень авторського права, зокрема шляхом посилення відповідальності, забезпечать можливість Україні захистити відповідні права громадян та успішно співпрацювати у цій сфері з розвиненими країнами світу.

06 жовтня 2022 року Верховна Рада України прийняла за основу(тобто в першому читанні) із скороченням строку підготовки Законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав» (далі – Законопроєкт №5643), яким передбачено правове врегулювання питань, пов’язаних із захистом авторського права і суміжних прав, у порядку, встановленому кримінальним законодавством і законодавством про адміністративні правопорушення.

Законопроєкт №5643 було подано за ініціативою Кабінету Міністрів України ще в червні 2021 року та визначено як Євроінтеграційний пріоритетний.

Чому виникла необхідність внести зміни щодо відповідальності за порушення авторського права і (або) суміжних прав?

– на сьогодні втратила значимість система маркування контрольними марками копій відеограм, баз даних, аудіовізуальних творів, комп’ютерних програм, фонограм;

– підсилення стримувального ефекту санкцій, передбачених за порушення авторського права і суміжних прав;

– необхідність збільшити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав (оскільки це сприятиме зменшенню кількості відповідних правопорушень під загрозою посиленої відповідальності).

Які механізми пропонуються для вирішення проблем правового регулювання питань захисту авторського права і суміжних прав?

1) вилучення положень щодо кримінальноїта адміністративноївідповідальності в зв’язку з маркуванням контрольними марками примірників комп’ютерних програм, фонограм, аудіовізуальних творів, відеограм, баз даних;

2) посилення відповідальність за порушення авторського права і суміжних прав, зокрема це стосується:

– адміністративної відповідальності, а саме за привласнення авторства на такий об’єкт (плагіат), незаконне використання об’єкта права інтелектуальної власності або інше порушення прав на об’єкт права інтелектуальної власності, що охороняються законом, пропонують застосовувати адміністративнийштраф від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн – 5100 грн) з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання і матеріалів, які призначені для її виготовлення (зараз штраф становить – від 10 до 200 нмдг).

кримінальної відповідальності, а саме за камкординг (записування аудіовізуального твору під час його публічної демонстрації), інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, виготовлення, рекламу, розповсюдження, ввезення з метою розповсюдження і застосування засобів для недозволеного обходу технологічного засобу захисту авторського права і (або) суміжних прав (в тому числі кардшейрінг (спільне користування картками супутникового ТБ)), незаконне використання об’єктів авторського права (в тому числі літературних, художніх творів, комп’ютерних програм, баз даних (компіляцій даних), інших творів) і (або) суміжних прав (виконань, фонограм, фільмів, програм організацій мовлення), а також фінансування таких дій, якщо це завдало матеріальної шкоди у значному розмірі, – застосовується штраф від 300 до 1000 нмдг (5100 грн – 17000 грн) або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк (зараз штраф складає: від 200 до 1000 нмдг).

Крім того, у Кримінальному кодексі Українивищевказаним проектом долучено статтю 176-1 з приводу відповідальності за фінансування порушення авторського права і суміжних прав. Зокрема, за повторне порушення застосовується штраф від 10000 до 25000 нмдг або виправні роботи на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від трьох до шести років, а за умисне фінансування дій, пов’язаних із незаконним використанням об’єктів авторського права застосовується штраф від 5000 до 10000 нмдг (85000 грн – 170000 грн).

3) зазначення у Кримінальному процесуальному кодексі України, що у справах про фінансування порушення авторського права і суміжних прав здійснюється кримінальне провадження у формі приватного обвинувачення.

Чим регулюються правовідносини, які є предметом правового регулювання цього законопроєкту? 

В Європейському Союзі вони регулюються Директивою 2001/29/ЄСЄвропейського парламенту та Ради від 22.05.2001року про гармонізацію окремих аспектів авторського права та суміжних прав у інформаційному суспільстві.

Отже, прийняття даного проєкту забезпечить легальним користувачам доступ до розвинутого ринку легального контенту, оскільки нелегальні користувачі нестимуть посилену відповідальність за правопорушення, завдяки чому зменшуватиметься ринок «сірого» контенту.

Ключові слова: авторське право, суміжні права, порушення, штраф

Автори: Прокопова К. Д., Пасат М. О.

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

657 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *