Призначення військовослужбовцям грошової допомоги у зв’язку з інвалідністю

Призначення військовослужбовцям грошової допомоги у зв’язку з  інвалідністю

Українські військові кожного дня, ризикуючи власним життям, охороняють наш спокій і майбутнє нашої країни, але на фронті вони отримують тяжкі поранення і потребують додаткової допомоги. Тому питання оформлення одноразової грошової допомоги захисникам України є досить актуальним.

Відповідно до положень Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовці, військовозобов’язані, резервісти, які отримали поранення (травми, контузію, каліцтво) або захворювання під час виконання обов’язків військової служби, мають право на встановлення групи інвалідності та виплату одноразової грошової допомоги. Також, отримати грошову допомогу можуть особи, звільнені з військової служби, які встановили інвалідність не пізніше ніж через 3 місяці після звільнення з військової служби.

Слід зазначити у цьому аспекті, що одноразова грошова допомога полягає у компенсаційній виплаті, яка гарантується Державою у разі настання певних незворотних негативних наслідків для здоров’я військовослужбовців.

 Розмір одноразової грошової допомоги: 

У випадку встановлення військовослужбовцю (крім військовослужбовців строкової служби) інвалідності, що настала внаслідок поранення (зокрема, контузії, травми або каліцтва) або захворювання, отриманого у зв’язку із виконанням обов’язків військової служби, у тому числі після звільнення з такої служби, встановлюється:

– за 1 групу інвалідності – 992 400 гривень (400-кратний прожитковий мінімум);

– за 2 групу інвалідності  – 744 300 гривень (300-кратний прожитковий мінімум);

– за 3 групу інвалідності  – 620 250 гривень (250-кратний прожитковий мінімум).

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №975 «Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві» у разі встановлення вище зазначеного не пізніше ніж через 3 місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце у період проходження зазначеної служби, у розмірі кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року: 

–  за  1 групу  –  297 720 гривень (120-кратний прожитковий мінімум);

–  за 2 групу –  223 290 гривень (90-кратний  прожитковий мінімум);

–  за 3 групу – 173 670 гривень (70-кратний  прожитковий мінімум).

Аналогічні суми призначаються у разі встановлення військовослужбовцю строкової служби, військовозобов’язаному або резервісту, якого призвано на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через 3 місяці після звільнення із служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження таких зборів, служби у військовому резерві.

Підстави, за якими призначення і виплата одноразової грошової допомоги не здійснюються:

Призначення і подальші виплати одноразової грошової допомоги не здійснюються, якщо встановлення факту інвалідності є наслідком:

– вчинення ним кримінального або адміністративного правопорушення;

– вчинення ним дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп’яніння;

– навмисного спричинення собі тілесного ушкодження, іншої шкоди своєму здоров’ю або самогубства (крім випадку доведення особи до самогубства, встановленого судом);

– подання особою завідомо неправдивих відомостей для призначення і виплати одноразової грошової допомоги.

Куди звертатися?

З метою отримання відповідних виплат суб’єкту слід звернутися до структурних підрозділів державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів.

Порядок призначення та виплати допомоги:

Процедура призначення грошової виплати складається з декількох етапів:

1. Особи, які мають право на одноразову допомогу, можуть звернутися із пакетом документів (зазначеними у наведеному нижче переліку) у обласний військовий комісаріат (військовослужбовці – у військову частину);

2. Комплект документів перевіряється на наявність підстав для виплати і надсилається у Департамент фінансів Міністерства оборони України для розгляду їх Комісією Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової допомоги;

3. Перевірені документи розглядаються Комісією і подаються Міністру оборони України для прийняття рішення про призначення одноразової допомоги;

4. Після прийняття рішення Міністром оборони України кошти надсилаються до обласного військового комісаріату (військової частини), до якого були подані документи, для виплати одноразової допомоги отримувачам.

Виплата одноразової допомоги здійснюється у порядку черговості, враховуючи дату подання документів після отримання Міністерством оборони коштів, передбачених на відповідні цілі.

Перелік документів на одержання одноразової грошової допомоги:

заява про виплату одноразової грошової допомоги (бланк є у військкоматі або військовій частині);

– копія довідки медико-соціальної експертної комісії про встановлення факту інвалідності (видається комісіями МСЕК Міністерства охорони здоров’я);

– копія довідки ВЛК, свідоцтва про хворобу (видається медичними установами, де безпосередньо проводилось лікування);

– копія довідки командира військової частини про причини та обставини поранення (видається у військовій частині);

– витяг із наказу командира військової частини про виключення зі списків особового складу частини, а для військовослужбовців строкової військової служби – копія військового квитка (для звільнених зі служби);

– копії сторінок паспорта отримувача одноразової допомоги з даними про прізвище, ім’я та по батькові і місце реєстрації;

– копія ідентифікаційного коду отримувача.

Терміни проходження документів:

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 975 керівник органу військового комісаріату подає у 15-денний строк з дня реєстрації всіх документів розпорядникові бюджетних коштів висновок щодо виплати одноразової грошової допомоги, до якого додаються необхідні документи. Після цього розпорядник бюджетних коштів приймає у місячний строк після надходження зазначених документів рішення про призначення або відмову у призначенні одноразової грошової допомоги і надсилає його разом з документами уповноваженому органові для видання наказу про виплату такої допомоги особам, які звернулися за нею, або у разі відмови для письмового повідомлення заявника із зазначенням мотивів відмови.

З приводу цього доцільно також наостанок згадати рішення Касаційного Верховного Суду від 03 квітня 2022 року у справі № 240/12378/19. Особливістю цієї справи є те, що при первинному встановленні інвалідності громадянин не звертався за отриманням грошової допомоги, а після встановлення інвалідності вищої групи вирішив скористатися своїм правом.

Верховний Суд постановив, що позивач має право на отримання одноразової грошової допомоги за результатами огляду МСЕК у зв’язку із встановленням йому ІІ групи інвалідності, оскільки він не реалізував це право раніше.  

Отже, одноразова грошова допомога призначається і виплачується військовослужбовцям та строковикам, які отримали інвалідність під час проходження служби, внаслідок виконання воєнних обов’язків, військовозобов’язаним та резервістам призваним на збори. Призначення і виплата здійснюється Міністерством Оборони.

Автор: Валерія Здепська

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

12 963 переглядів

32 коментарі

  • Avatar
    Дудко Олександр 02.08.2022 at 13:05 | Відповіcти

    Підкажіть будь ласка, я підполковник запасу, у серпні 2021 року я звільнився з лав ЗСУ як відряджений в органи виконавчої влади із залишенням на військовій служби (був відряджений у Державне космічне агенство України, з якого і звільнився). У червні цього року я набув статус особи з інвалідністю 2 групи (пов язане із захворюванням в зв язку з проходженням військової служби). Всі документи я оформив і подав встановленим порядком у Київський міський териториальний центр комплектування та підтримки. Через тиждень мені на домашню адресу прийшов лист із зазначенням, що одноразову допомогу по інвалідності мені має виплатити Державне космічне агенство куди я був відряджений із залишенням на військовій службі. В мене питання: як мені виплатять цю грошову допомогу, коли мене розрахували і звільнили з Державного космічного агенства майже рік по тому і всі особові справи знахоляться у військоматах. І я зараз військовозобов язаний. Дякую.

    Призначення військовослужбовцям грошової допомоги у зв’язку з  інвалідністю

    • Avatar
      Потапова Лоліта 02.09.2022 at 15:02 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Надішліть Ваше питання із необхідними зображеннями нам на електронну пошту: jurclinica@ukr.net, щоб ми мали змогу більш детально ознайомитися і дати грунтовну консультацію!

  • Avatar
    Вое 08.01.2023 at 01:08 | Відповіcти

    Загинув колишній чоловік, військовий, загинув у ДТП коли не був на службі. У довідці написали “не виробничо” Ми з сином у іншій країні, колишній чоловік допомагав тепер все дуже складно. Чи має право дитина на якусь виплату окрім пенсії по втраті годувальника?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 28.02.2023 at 22:52 | Відповіcти

      Вітаємо!
      На основі проаналізованого національного законодавства, Вам можна розраховувати, окрім пенсії по втраті годувальника, на отримання допомоги по похованню, та грошового забезпечення, яке було недоотримане військослужбовцем. Умовою задля отримання допомоги на поховання є те, що служба не була припинена та особу не було звільнено з проходження військової служби відповідно до ч. 2-3 ст. 24 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Що стосується невиплаченої заробітньої платні ( чи її частини) загиблого, то якщо такі кошти були виплачені до смерті чоловіка, то інших виплат для дитини, крім пенсійного забезпечення, непередбачено.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

      • Avatar
        Вікторія 12.04.2023 at 20:04 | Відповіcти

        Доброго дня. Підкажіть, будь ласка,в чому різниця між виплатами допомоги за 3 групу інвалідності в 250кратному і 70кратному розмірі? Адже і там і там умови одинакові . Дякую 💛

        • Avatar
          Потапова Лоліта 14.04.2023 at 11:26 | Відповіcти

          Вітаємо!
          Відповідно до Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві від 25 грудня 2013 р. № 975:
          Пункт 6. Одноразова грошова допомога призначається і виплачується: 
          1) військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин, у розмірі:
          250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності III групи;
          2) військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі:
          70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності III групи.
          Отже , різниця в причині отримання інвалідності.
          Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Креденцер 11.01.2023 at 15:02 | Відповіcти

    У чоловіка 3 група інвалідності пов’язана з захворюванням яке виникло ще на службі в АТО,майже рік знаходиться на пенсії, інвалідність дали лише на рік. Але одноразової грошової допомоги не отримав ще до цих пір. Документи і всі заяви були подані до військомат. Пенсію вже отримує а допомогу не надали. Допоможіть у вирішенні цього питання.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 28.02.2023 at 22:51 | Відповіcти

      Вітаємо!
      У даному випадку, згідно із Законом України «Про звернення громадян», для з’ясування всіх обставин рекомендовано надіслати до Міністерства оборони України звернення щодо повного з’ясування обставин справи, а саме щодо причин невиплати чи затримки виплати одноразової грошової допомоги. Термін розгляду вашого звернення складає 30 днів.
      У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.
      Також повідомляємо, що Міністерство ветеранів з Червоним Хрестом України розпочали проєкт з підтримки ветеранів , які отримали інвалідність І або ІІ групи внаслідок війни. Отримати допомогу можна шляхом подання заяви на отримання грошової допомоги на сайті eveteran.gov.ua.
      Цей проєкт поширюється на повнолітніх громадян України, яким відповідно до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” надано статус особи з інвалідністю внаслідок війни І або ІІ групи, та відомості про яких були внесені до Єдиного державного реєстру ветеранів війни. Сумарно розмір допомоги складає 16 тисяч гривень.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Тацій 18.01.2023 at 23:44 | Відповіcти

    Чи відраховуються з одноразової винагороди по інвалідності аліменти?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 28.02.2023 at 22:53 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Одноразова допомога по інвалідності – це платіж, який надається особам з інвалідністю I, II або III групи в Україні. Це фінансова допомога, яка призначена для покриття витрат на медичну реабілітацію та інші види медичної допомоги, а також на забезпечення потреб в повсякденному житті, таких як харчування, одяг, житло, енергетичні послуги та інші.Її призначення та розмір встановлюється з урахуванням кількох факторів, зокрема групи інвалідності та середньомісячного заробітку за останні 12 місяців.
      Аліменти ж є фінансовою допомогою, яку зобов’язані сплачувати один з батьків (або інші особи) на підтримку дитини. Згідно з законодавством України, аліменти встановлюються за рішенням суду чи домовленістю сторін, а їх розмір залежить від доходів платника аліментів та потреб дитини.
      Доходи людини – це грошові кошти, які вона отримує за різними джерелами, наприклад, заробітна плата, пенсія, допомоги та інші доходи. Розмір доходів людини зазвичай визначається на підставі заробітної плати, нарахованої згідно з трудовим договором, або на основі звіту про доходи фізичної особи.
      Отже, з одноразової допомоги по інвалідності не можна відрахувати аліменти, так як ці дві форми фінансової допомоги мають різний призначення та спосіб встановлення розміру. Але, якщо особа з інвалідністю отримує аліменти на підтримку своєї дитини, то вона може звернутися до суду для перегляду розміру аліментів у зв’язку зі зміною її фінансового стану внаслідок отримання одноразової допомоги по інвалідності.
      Платник аліментів може просити суд зменшити їх розмір за наступних обставин:
      • при наявності І чи ІІ групи інвалідності;
      • при потребі у постійному догляді та лікуванні;
      • якщо він має неповнолітніх дітей від іншого шлюбу;
      • у платника різко знизився рівень доходів.
      Суд досить детально розглядає питання щодо зменшення виплат, адже згідно з державною програмою і морально-етичними нормами, саме інтереси дитини ставляться понад усе. Найбільш вірогідним є винесення такого рішення у випадку поєднання наведених вище факторів. Таким чином, батька не звільняють від відповідальності утримувати дитину, та все ж суд може прийняти до уваги фізичний стан і рівень доходу божника, призначивши невелику суму платежів. Також у разі виникнення заборгованості по аліментах суд може звільнити інваліда І групи від прострочення по виплатах, і тоді виконавча служба не матиме ніяких питань до платника.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Попов 21.03.2023 at 15:12 | Відповіcти

    Чи можете прояснити питання, чи не суперечить виплата по договору добровільного страхування життя військослужбовців, від військових ризиків, виплатам від держави в по інвалідності, чи родичам по смерті.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 23.04.2023 at 23:28 | Відповіcти

      Вітаємо!

      Основним нормативно-правовим актом, який регулює відносини у сфері страхування, є Закон України “Про страхування”.

      Відповідно до цього Закону, страховим випадком є подія, передбачена договором страхування або законодавством, яка відбулася і з настанням якої виникає обов’язок страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованій або іншій третій особі (частина 2 статті 8 Закону України “Про страхування”).

      Тож зазначимо, що для того, щоб дізнатися чи не суперечить виплата по договору добровільного страхування життя військослужбовців, від військових ризиків, виплатам від держави по інвалідності, чи родичам по смерті, потрібно визначити чи страхується Вашою страховою компанією життя під час бойових дій.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Радванський 03.04.2023 at 20:35 | Відповіcти

    Доброго дня. Служу з 27.02.22 попав в лікарню 25.12.22 з запаленням легенів в результаті виявилось що в мене хронічний абсцес легені , про оперували видалили 4 ребра і частинку легені МСЕК дав 2 не робочу групу інвалідності.Чи повинні мені на підставі цього дати одноразову допомогу. І військову пенсію.?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 16.04.2023 at 19:09 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне.
      Відповідно до положень Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовці, військовозобов’язані, резервісти, які отримали поранення (травми, контузію, каліцтво) або захворювання під час виконання обов’язків військової служби, мають право на виплату одноразової грошової допомоги. 
      Розмір одноразової грошової допомоги у випадку встановлення військовослужбовцю II групи інвалідності (крім військовослужбовців строкової служби) інвалідності, що настала внаслідок захворювання, отриманого у зв’язку із виконанням обов’язків військової служби, у тому числі після звільнення з такої служби, встановлюється: – 805 200 гривень (300-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року).
      Також відповідно до підпункту 5 п. 2 ст. 16 даного Закону одноразова грошова допомога призначається і виплачується у разі встановлення військовослужбовцю (крім військовослужбовців строкової служби) інвалідності, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби;
      При цьому розмір одноразової грошової допомоги не може бути меншим за 70-кратний прожитковий мінімум (187 880 грн.), встановлений законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.
      З метою отримання відповідних виплат Вам слід звернутися до структурних підрозділів державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів.
      Щодо пенсії, то згідно із ст. 18 Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” пенсії по інвалідності особам призначаються в разі, якщо інвалідність настала в період проходження ними служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби, або якщо інвалідність настала пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання, яке виникло в період проходження військової служби чи під час перебування в полоні або заручником, якщо полонення чи захоплення заручником не було добровільним і особа, яка має право на пенсію за цим Законом, перебуваючи в полоні або заручником, не вчинила злочину проти миру і людства.
      Відповідно до ст. 21 даного Закону пенсії по інвалідності військовослужбовцям II групи призначаються в такому розмірі: – 80 процентів відповідних сум грошового забезпечення (заробітку);
      Для призначення такої пенсії Вам необхідно звернутися з відповідними документами до органів Пенсійного фонду.
      Отже, якщо Ви отримали інвалідність II групи у зв’язку із захворюванням, пов’язаного з проходженням військової служби, то Вам передбачена відповідно до законодавства одноразова грошова допомога та пенсія по інвалідності військовослужбовця.
      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Чолій 02.05.2023 at 12:32 | Відповіcти

    Я захврів коли був в зоні бойових дій ,єзаключення ВЛК хвоба так повязана з проходженням служби.МСЕК надавмені 2 групу інвалідності ,який розмір ОГД я маю отримати.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 05.05.2023 at 11:14 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне.

      Відповідно до положень Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» військовослужбовці, військовозобов’язані, резервісти, які отримали поранення (травми, контузію, каліцтво) або захворювання під час виконання обов’язків військової служби, мають право на виплату одноразової грошової допомоги.

      Відповідно до підпункту 5 п. 2 ст. 16 даного Закону одноразова грошова допомога призначається і виплачується у разі встановлення військовослужбовцю (крім військовослужбовців строкової служби) інвалідності, що настала в період проходження ним військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби;

      При цьому розмір одноразової грошової допомоги не може бути меншим за 70-кратний прожитковий мінімум (187 880 грн.), встановлений законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

      З метою отримання відповідних виплат Вам слід звернутися до структурних підрозділів державних органів, на які покладаються функції щодо підготовки необхідних для призначення пенсії документів.

      Отже, якщо Ви отримали інвалідність II групи у зв’язку із захворюванням, пов’язаного з проходженням військової служби, то Вам передбачена відповідно до законодавства одноразова грошова допомога у розмірі, який не може бути меншим за 70-кратний прожитковий мінімум (187 880 грн.).

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Стасюк 11.06.2023 at 19:57 | Відповіcти

    По рішенню МСЕК отримав інвалідність 3 групи з 50% втратою працездатності це було в лютому. З трудом здав документи на отримання одноразової допомоги. Дальше стіна від насмішок до повного ігнора. Що можна зробити?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 28.06.2023 at 18:41 | Відповіcти

      Вітаємо!

      У Вашому випадку наявна бездіяльність посадових осіб. Можливим є такий варіант Ваших подальших дій.
      Подати відповідну скаргу, згідно з статтею 16 Закону України «Про звернення громадян», скарга на дії чи рішення органу державної влади, посадової особи подається у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі, що не позбавляє громадянина права звернутися до суду відповідно до чинного законодавства, а в разі відсутності такого органу або незгоди громадянина з прийнятим за скаргою рішенням – безпосередньо до суду.

      Саме тому Ви можете подати скаргу на сайті Міністерства оборони України – https://www.mil.gov.ua/zvernennya-gromadyan/forma-ta-poryadok-zvernennya-gromadyan/
      Відповідно до статті 5 Закону України «Про звернення громадян», письмове звернення надсилається поштою (на адресу Міністерства оборони України) або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв’язку (електронне звернення).
      Адреса електронної пошти для надсилання звернень: zvernmou@post.mil.gov.ua
      У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина (поштовий індекс, область, район, назва населеного пункту, вулиці, номер будинку, корпусу, квартири), викладено суть скарги.
      Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.
      Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз’ясненнями не пізніш як через десять днів від моменту його надходження.
      Форма звернення – https://www.mil.gov.ua/content/pdf/dodatok_forma_zayavi_na_zvernennya.pdf

      Однак, також Ви можете подати відповідну позовну заяву до суду. В даному випадку буде оскаржуватись бездіяльність посадових осіб, отже, необхідно буде звертатись в порядку адміністративного судочинства (найближчий адміністративний суд за Вашим місцем проживання). Правила оформлення позовної заяви зазначені в статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Неплюєв Володимир 19.09.2023 at 13:44 | Відповіcти

    Добрий день.
    Отримав поранення при захисті Батьківщини.
    Після проходження МСЕК надали 2;гу групу інвалідністі та 70% втрати працездатності.
    Яка в такому випадку встановлюється одноразова грошова виплата?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 15.12.2023 at 14:20 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне:
      Держава гарантує виплату одноразової грошової допомоги за будь-яке ушкодження здоров’я (контузія, поранення, обмороження, мінно-вибухова травма, вивих, струс, розтягнення, розрив, перелом, отруєння тощо), отримане при виконанні обов’язків військової служби, зокрема під час захисту Батьківщини, якщо таке ушкодження призвело до встановлення групи інвалідності або його наслідком стала часткова втрата працездатності без установлення інвалідності (стаття 16 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).
      Наступне, на що звертаємо увагу, це те, що у випадку, якщо ВЛК визначила, що травма, захворювання, поранення чи контузія отримані при «захисті Батьківщини», то одноразову грошову виплату можна отримати як при втраті працездатності, так і при встановленні групи інвалідності.
      Відповідно до Рекомендації для практичного використання інструкції “Критерії встановлення ступеня стійкої втрати професійної працездатності у відсотках, особливостей працевлаштування хворих та інвалідів”, затвердженої наказом МОЗ України № 238 від 05.08.98 р., втрата професійної працездатності у відповідності з групами інвалідності при одній травмі встановлюється наступним чином: б) II група інвалідності – 65-80 %, тому у Вашому випадку виплату можна отримати за групу інвалідності.
      Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2013 р. №975 (зі змінами) одноразову грошову допомогу в разі встановлення інвалідності, що пов’язана із захистом Батьківщини чи виконанням обов’язків військової служби, визначено в таких розмірах: 2 група інвалідності – 300-кратний прожитковий мінімум (805 200 грн).

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Шпачук 26.09.2023 at 10:34 | Відповіcти

    Був звільнений з лав ЗСУ за станом здоровя з встановленням 3 групи інвалідності(травма правого колінного суглобу) 14.02.2007р. З 2013 року 3 група -довічно.
    з 24.05.22 по 17.10.22 проходив службу в ЗСУ і звільнений за станом здоровя і встановленням 2 групи інвалідності (захворювання сердця) від 12.01.2023.
    на яку суму я можу розраховувати: коефіціент буде рахуватися по 2007 чи по 2023 року з урахуванням того, що різні діагнози, групи і хвороби?
    дякую.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 05.10.2023 at 18:10 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне:
      Вас звільнили 12.01.2023 за станом здоровʼя та зі встановленням 2 групи інвалідності. Відповідно, Ви маєте право на виплати та пільги для осіб саме з 2 групою інвалідності.
      Якщо протягом двох років військовослужбовцю, військовозобов’язаному та резервісту після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності під час повторного огляду буде встановлено згідно з рішенням медико-соціальної експертної комісії вищу групу чи іншу причину інвалідності або більший відсоток втрати працездатності, що дає їм право на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі, виплата провадиться з урахуванням раніше виплаченої суми.
      Відповідно до п.6 Постанови КМУ „Про затвердження Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві” від 25 грудня 2013 р., одноразова грошова допомога призначається і виплачується:
      1) військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин, у розмірі 300-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність у разі встановлення інвалідності II групи;
      2) військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі 90-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність у разі встановлення інвалідності II групи.
      Відповідно до ст. 7 Закону України „Про Державний бюджет України на 2023 рік” прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2684 гривні.
      Окрім того, Ви маєте право на пільги, встановлені у ст. 13 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” від 22.10.1993.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Олександр 20.10.2023 at 19:32 | Відповіcти

    Отримав другу групу інвалідності під час добового наряду(інфаркт) на ппд не в зоні бойових дій яка це категорія одноразової допомоги? Проходження військової служби чи виконання обов’язків військової служби.дякую.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 26.10.2023 at 18:44 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне:
      Законодавством передбачена виплата одноразової грошової допомоги у разі отримання інвалідності другої групи, що настала під час виконання обов’язків військової служби під час захисту Батьківщини. Основним документом у цьому випадку виступає рішення ВЛК, від якого залежить сума одноразової грошової допомоги.
      На розмір одноразової грошової допомоги впливає ступінь втрати працездатності, який визначається у відсотках, або встановлена група інвалідності, а також причинний зв’язок травми/поранення із військовою службою (пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, зокрема із захистом Батьківщини чи з проходженням військової служби).
      Якщо ВЛК визначила, що травма, захворювання, поранення чи контузія отримані при «захисті Батьківщини», то одноразову грошову виплату можна отримати як при втраті працездатності, так і при встановленні групи інвалідності.
      Якщо ВЛК визначила, що травма, захворювання чи поранення отримані при «виконанні обов’язків військової служби», то одноразову грошову допомогу можна отримати як при втраті працездатності, так і при встановленні групи інвалідності.
      Якщо ВЛК визначила, що травма, поранення, контузія, пов’язані з «проходженням військової служби» (наприклад, нещасний випадок), то одноразову грошову допомогу можна отримати тільки в разі встановлення інвалідності.
      При встановленні часткової втрати працездатності у відсотках (без встановлення інвалідності) виплату не передбачено.

      Тому залежно від висновку ВЛК та встановленого висновком МСЕК буде визначатися причина Вашої інвалідності та сума ОГД.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Василь 08.12.2023 at 08:55 | Відповіcти

    Доброго дня підскажіть на яку одноразову виплату я можу розраховувати , рішення МСЕК 3 група інвалідності Захворювання пов’язане з проходженням військової служби , захворювання виникло під час служби в НГУ по рішенню ВЛК обмежено придатний , захворювання пов’язане з проходженням військової служби в даний час звільнений по сімейним обставинам

    • Avatar
      Потапова Лоліта 13.12.2023 at 19:37 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне:
      Відповідно до ч.1 ст. 16 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” держава гарантує виплату одноразової грошової допомоги за будь-яке ушкодження здоров’я (контузія, поранення, обмороження, мінно-вибухова травма, вивих, струс, розтягнення, розрив, перелом, отруєння тощо), отримане при виконанні обов’язків військової служби, зокрема під час захисту Батьківщини, якщо таке ушкодження призвело до встановлення групи інвалідності або його наслідком стала часткова втрата працездатності без установлення інвалідності.
      Оскільки в цьому випадку мало місце захворювання, пов’язане з проходженням військової служби, що спричинило отримання ІІІ групи інвалідності, варто звернутися до абз. 4 пп. 2 п. 6 Постанови КМУ від 25 грудня 2013 р. № 975, де вказано, що така допомога виплачується у розмірі 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність (у 2023 р. – 2684 грн), – у разі встановлення інвалідності III групи. Отже, така виплата має становити 187 880 грн. Зауважимо, що терміни виплати одноразової грошової виплати законодавчо не визначено.
      Виплата одноразової грошової допомоги можлива як під час проходження служби, так і після звільнення з неї. Виплата здійснюється після розгляду документів Комісією Міністерства оборони України з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової грошової допомоги та компенсаційних сум та прийняття рішення щодо призначення одноразової грошової допомоги.
      Висновок ВЛК впливає на розмір виплати одноразової грошової допомоги. Тобто, якщо ВЛК визначила, що травма, поранення, контузія, пов’язані з «проходженням військової служби» (наприклад, нещасний випадок), то одноразову грошову допомогу можна отримати тільки в разі встановлення інвалідності. Тобто висновок ВЛК відіграє роль лише для встановлення прив’язки захворювання з проходженням військової служби.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Тріска 17.01.2024 at 12:18 | Відповіcти

    Доброго дня
    Чоловік отримав 3 групу інвалідності але 30% втрати працездатності
    При захисті Батьківщини , виплата буде за 3 групу в повному обсязі ? На що впливають ці 30% втрати працездатності ?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 24.01.2024 at 17:30 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне:
      Згідно з Порядком призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, одноразова грошова допомога призначається і виплачується військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого ним під час виконання обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням ним обов’язків військової служби, чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин у розмірі 250-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності III групи.
      Тобто незалежно від рівня втрати працездатності така одноразова допомога буде виплачена у вищевказаному обсязі. Станом на 01.01.2024 ця сума складає – 757 000 грн.
      На розмір одноразової грошової допомоги впливає ступінь втрати працездатності, який визначається у відсотках, АБО встановлена група інвалідності, а також причинний зв’язок травми/поранення із військовою службою (пов’язана з виконанням обов’язків військової служби, зокрема із захистом Батьківщини чи з проходженням військової служби).
      Таким чином, при встановленні групи інвалідності для виплати одноразової грошової допомоги ступінь працездатності не має значення.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Самуєль 28.01.2024 at 15:25 | Відповіcти

    Доброго дня, є таке питання, на час проходження ВЛК не було ні убд ні форми з наказами. ВлК прийняли рішення Так пов’язане з проходженням військової служби. МСЕК встановила 3 групу довічно. Яка повинна бути огд?)

    • Avatar
      Потапова Лоліта 30.01.2024 at 20:40 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне:
      Відповідно до абз. 4 п.п. 2 п. 6 Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, одноразова грошова допомога призначається і виплачується військовослужбовцю (крім військовослужбовця строкової служби), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням ним військової служби, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше, ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, у розмірі: 70-кратного прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року, в якому вперше встановлено інвалідність, – у разі встановлення інвалідності III групи.
      Згідно зі ст. 7 Закону України “Про Державний бюджет України на 2024 рік” прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2024 року становить 3028 грн.
      Отже, розмір Вашої одноразової грошової допомоги повинен становити – 211 960 грн.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

  • Avatar
    Бородавченко 30.03.2024 at 18:12 | Відповіcти

    Добрий день ,чи визначений час для виплати огд після подачі документів , бо подав в серпні і досі немає

    • Avatar
      Потапова Лоліта 03.04.2024 at 00:14 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне:
      Ваше питання було розглянути в аспекті термінів виплати одноразової грошової допомоги після ушкодження здоров’я та встановлення групи інвалідності чи втрати відсотку працездатності.
      Згідно з п. 13 “Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві” керівник уповноваженого органу подає у 15-денний строк з дня реєстрації всіх документів розпорядникові бюджетних коштів висновок щодо виплати одноразової грошової допомоги. Розпорядник бюджетних коштів у місячний строк після надходження всіх зазначених документів приймає рішення про призначення одноразової грошової допомоги або про відмову в її призначенні, або про повернення документів на доопрацювання і надсилає зазначене рішення разом з документами уповноваженому органу для видання наказу про виплату такої допомоги особам, які звернулися за нею, а в разі відмови чи повернення документів на доопрацювання – для письмового повідомлення заявника з обґрунтуванням мотивів відмови чи повернення документів на доопрацювання.
      Варто зазначити, що фактично виплата ОГД може бути здійснена протягом півроку-року у зв’язку з великою кількістю поданих запитів та завантаженістю державних органів. Ви можете зателефонувати на гарячу лінію МОУ (1512 або 0-800-500-442) для того, щоб дізнатись на якому етапі розгляду знаходиться Ваша заява.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *