Допомога для українців: грошові виплати від міжнародних організацій

Допомога для українців: грошові виплати від міжнародних організацій

Повномасштабне вторгнення російської федерації на територію України кардинально змінило життя кожного громадянина нашої держави. Мільйони українців залишилися без необхідних засобів існування. Хтось втратив роботу, а хтось – домівку. Війна зробила багатьох із нас вимушеними переселенцями. Через перебої у торгівлі та виробництві зросли ціни на продукти харчування, медикаменти, інші споживчі товари, послуги та енергоносії. 

Війна не залишає шансів. У зв’язку із цим, кожен усвідомлює, що будь-яка грошова допомога для українців, наразі, є життєвою необхідністю. Ряд міжнародних організацій відгукнулися на потреби волелюбного населення і намагаються допомагати через спеціально створені фонди і програми грошових допомог. 

   ЮНІСЕФ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ:
ПРОГРАМА ГРОШОВОЇ ДОПОМОГИ «СПІЛЬНО»

«Усі діти мають право виживати,
процвітати та реалізовувати свій
потенціал на користь кращого світу»

ЮНІСЕФ – світовий лідер, який просуває та захищає права дітей у 190 країнах світу. Цей дитячий фонд ООН відкрив своє Представництво у Києві ще у 1997 році. За цей час організація надала Уряду України допомогу на загальну суму 130 мільйонів доларів США, що дозволило розробити і реалізувати низку програм у галузі охорони здоров’я, води і санітарії, освіти та захисту прав дітей.

ЮНІСЕФ разом із Міністерством соціальної політики України організувало багатоцільову програму грошової допомоги «Спільно» для незахищених родин із дітьми, які постраждали внаслідок збройної агресії. На виконання програми 5 квітня 2022 року Кабінетом Міністрів України було прийнято постанову №405 «Про реалізацію спільного з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) проекту щодо додаткових заходів соціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення».

 Які категорії населення мають право на виплату додаткової грошової допомоги за рахунок коштів ЮНІСЕФ? 

– сім’ї, до складу яких входять троє і більше дітей, з яких не менш як одна дитина не досягла двох років;

– сім’ї, до складу яких входять двоє і більше дітей, з яких не менш як одна дитина має інвалідність.

Виплата допомоги в рамках реалізації цього проекту здійснюється ДОДАТКОВО, незалежно від отримання особами інших видів допомоги, у тому числі виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Доцільно також зазначити, що розмір отриманої допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, та НЕ включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України.

Який порядок отримання допомоги?

1 крок. Один із повнолітніх членів сім’ї, яка належить до вище визначених категорій, подає заявку на отримання допомоги шляхом заповнення форми на отримання допомоги на офіційному веб-сайті ЮНІСЕФ

2 крок. У відповідній заяві зазначаються інформація про всіх членів сім’ї, до якої слід додати документальне підтвердження належності сім’ї до визначених категорій і номер банківського рахунка (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги. ОБОВ’ЯЗКОВО варто переконатися, що у Вас є безперешкодний доступ до вказаного рахунка перед надсиланням заявки.

3 крок. Фахівці ЮНІСЕФ і його партнери розглядають заявку щодо відповідності заявника і членів його сім’ї одній із категорії населення, яка має право на виплату додаткової грошової допомоги за рахунок коштів ЮНІСЕФ.

4 крок. Ухвалення позитивного/негативного рішення щодо надання допомоги.

5 крок. Повідомлення рішення шляхом надсилання SMS на вказаний заявником номер.

6 крок. Отримання виплати на вказаний банківський рахунок протягом 4-ох тижнів з моменту подання заявки. 

    Як дізнатися чи була анкета для отримання допомоги зареєстрована?

Реєстрація пройшла успішно у тому випадку, якщо після відправлення анкети Ви отримали ID-номер заявки та QR-код. Додаткових SMS із підтвердженням реєстрації не надсилається. Але, якщо Ви не отримали ID-номер заявки та QR-код, можливо відбулась помилка, чи збій при роботі, тож радимо заповнити анкету повторно.

  Яка сума грошової допомоги? 

Виплата допомоги здійснюється у розмірі 2220 гривень на кожного члена сім’ї на місяць, але не більш як для п’ятьох осіб. Виплата допомоги здійснюється одноразово одним платежем із розрахунку на 3 місяці. 

    Куди можуть бути передані персональні дані, які було внесено в заявку?

ЮНІСЕФ має можливість ділитися Вашими персональними даними виключно у тому разі і з тими організаціями, щодо яких Ви надали згоду, заповнюючи відповідну анкету. Так, ЮНІСЕФ може надавати необхідну інформацію про Вас і Вашу родину з метою здійснення переказу коштів. У цьому випадку ці дані будуть захищатися відповідно до правил банківської таємниці.

– ЮНІСЕФ також може надати Ваші дані іншим гуманітарним організаціям, що надають допомогу відповідним категоріям громадян.

ЮНІСЕФ зберігає всі персональні дані на добре захищеному сервері у хмарі, використовуючи при цьому якісні та перевірені методи шифрування, включаючи асиметричне шифрування у стані спокою та передачі, що забезпечує максимальну безпеку інформації.

НОРВЕЗЬКА РАДА У СПРАВАХ БІЖЕНЦІВ В УКРАЇНІ

Норвезька рада у справах біженців (NRC) є міжнародною, гуманітарною незалежною неурядовою організацією, заснованою в 1946 році, яка працює в понад 30-ти країнах світу.

NRC розпочала гуманітарну місію в Україні у листопаді 2014 року і активно продовжує реалізовувати програми в таких напрямках: 

– інформування, консультування і правова допомога з нагальних питань;

– житло та непродовольча допомога;

– вода, санітарія та гігієна; 

– життєзабезпечення і продовольча безпека.

      Норвезька рада у справах біженців (NRC) організувала проєкт із багатоцільової грошової допомоги для внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Грошову допомогу буде спрямовано на задоволення базових потреб протягом трьох місяців.

Зареєструватися надається право всім внутрішньо переміщеним особам, незалежно від поточного місця перебування, а також ті, хто проживає в районах, які постраждали внаслідок бойових дій. Проте, грошову допомогу буде надано найвразливішим категоріям з-поміж зареєстрованого населення, яке може претендувати на таку допомогу.

Сума виплати – 2200 грн. на кожного члена родини.

УВАГА. На допомогу можуть претендувати лише особи, які не реєструвалися і не отримували грошову допомогу від ООН чи інших іноземних організацій (виплати ВПО від держави не враховуються).

Для того, щоб зареєструватися, необхідно:

1 крок. Завантажити месенджер WhatsApp на свій смартфон;

2 крок. Додати до Ваших контактів номер 0 800 609 844;

3 крок. Відправити на нього повідомлення з текстом «NRC». 

Після цього у своєму діалоговому вікні Ви отримаєте повідомлення з інструкціями, яких необхідно дотримуватися для успішної реєстрації. Вам будуть надіслані питання з пронумерованими варіантами відповіді. Приклади питань:

– У якій ситуації Ви знаходитеся зараз?

– Чи маєте Ви намір переїхати протягом наступних двох тижнів?

– Чи є у Вас доступ до магазинів, де Ви можете придбати те, що Вам потрібно?

– Чи працюють постачальники послуг грошових переказів у місці, де Ви перебуваєте, чи поблизу?

– Де Ви зараз живете, в яких умовах? 

Якщо у Вас виникнуть труднощі під час реєстрації або додаткові запитання щодо умов та процесу реєстрації, зверніться до фахівців за телефоном «гарячої» лінії 0 800 302 007 або електронною поштою ua.info@nrc.no.                                                    

ВИПЛАТИ ВІД ОРГАНІЗАЦІЇ ОБ’ЄДНАНИХ НАЦІЙ

Агентство ООН у справах біженців систематизує дані для надання своєї допомоги, у тому числі грошової допомоги, особам, які були змушені покинути свої домівки внаслідок воєнних дій. Збір проводиться з метою допомогти людям задовольнити свої нагальні потреби, особливо це стосується тимчасового житла, продуктів і предметів особистої гігієни, аби вони могли оселитися та відновити життя на новому місці.

Збір даних відбувається співробітниками партнерських організацій УВКБ ООН Міжнародний фонд охорони здоров’я та довкілля «Регіон Карпат» NEEKA, ГО «Неємія», ГО «Крим СОС» та БФ «Право на Захист» і передбачатиме збір даних про кожного члена родини, які приїхали разом з вами, включаючи родичів (бабусю/дідуся тощо).

Яка інформація потрібна?

ПІБ, згідно з  ідентифікаційним документом;

– місце та дата народження, номер телефону тощо;

– ідентифікаційний код платника податків;

– свідоцтво про народження дітей;

– довідка ВПО (за наявності);

– номер банківської картки.

Уся надана інформація є конфіденційною і буде занесена в базу даних УВКБ ООН. Надаючи свої персональні дані, Ви надаєте згоду на передачу деяких даних постачальнику фінансових послуг із метою отримання фінансової допомоги.

Сума допомоги базується на сумі прожиткового мінімуму прогнозованого на квітень 2022 року та становить 2220 грн. на кожного члена родини на місяць та покриває тримісячний період.

Способи виплати:

Уся сума відразу за 3 місяці буде перерахована одному члену домогосподарства одним із наступних шляхів: 

АБО переказом на банківський рахунок через фінансову установу Rapyd. Відповідні реквізити будуть занотовані протягом реєстрації (чи IBAN код). Ви отримаєте наступне SMS-повідомлення про зарахування коштів:

Вітаю! Вам надійшов переказ від УВКБ ООН у розмірі ХХХХ грн. Це є грошова допомога для ВПО на 3 місяці. Гроші доступні на вашому картковому рахунку. Більше інформації за посиланням https://www.unhcr.org/ua/43231-unhcr–is–launching–a–cash–assistance–programme–for–idps–ua.html або гарячою лінією 800 307 711.

АБО через Укрпошту. Для тих сімей, які не мають банківського рахунку, або дані щодо банківського рахунку були введені невірно, у такому випадку перелік можливих відділень Укрпошти буде надано після реєстрації. Для отримання платежу цій людині необхідно прийти безпосередньо до відділення Укрпошти і пред’явити оригінал документу, що посвідчує особу.

УВАГА. Якщо Ви були зараховані на фінансову допомогу від іншого агентства ООН чи гуманітарної організації, то Ви не можете бути зараховані на допомогу УВКБ ООН. Тому що, це один і той самий вид допомоги, який реалізують різні агенції.

ВИПЛАТИ ВІД ВСЕСВІТНЬОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОГРАМИ ООН

Всесвітня продовольча програма ООН надає грошову допомогу для переселенців, які тимчасово проживають у Рівненській і Вінницькій областях. Розмір допомоги становить 2220 грн на одну людину, а максимальний обсяг допомоги на одну сім’ю – 6600 грн (у кількості трьох людей у домогосподарстві).

Грошова допомога від Всесвітньої продовольчої програми ООН на території Рівненської і Вінницької області нараховується автоматично всім громадянам, які:

– зареєстровані як ВПО;

– подали належні документи на отримання допомоги на проживання ВПО. 

    Детальніше про всі аспекти отримання ВПО можна знайти у нашому довіднику за посиланням: 

Слід зазначити, що додатково звертатися за отриманням допомоги від ООН до будь-якого виконавчого органу особисто — не потрібно. Виплати здійснюються через будь-який банк, що підтримує платіжну систему Western Union (наприклад, Ощадбанк).

Автори: Бодрухіна Єлизавета, Хом’як Анна

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

4 917 переглядів

10 коментарів

  • Avatar
    Мулик Ольга 01.06.2022 at 09:20 | Відповіcти

    Я не розумію , як працює ЮНІСЕФ-СПІЛЬНО???
    Завку склала 1-го квітня, давали місячний термін на розгляд, вже мнуло 2 місяці.
    В мене трлє дітей іє(одна з них віком до 2 років), я маю інвалідність.
    Скоро моїй дитині виповниться два роки-і ми залишимся без виплат?!

    • Avatar
      Потапова Лоліта 03.06.2022 at 13:30 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Відповідно до умов програми “Спільно” від ЮНІСЕФ допомогу можуть отримати сім’ї, які мають 3 і більше дітей до 18 років, з яких принаймні 1 дитина не досягла 2-х років саме НА МОМЕНТ подачі заявки. Тому, незважаючи на те, що Вашій дитині скоро виповниться 2 роки, право на отримання цієї грошової допомоги Ви маєте, оскільки заявку було подано вчасно (до досягнення дитиною 2 років).
      Щодо порушення місячного строку на розгляд заявки, то така практика фіксується і іншими учасниками програми, це зумовлено великою кількістю поданих заявок. Фахівці ЮНІСЕФ працюють над цим.
      Чекайте!

  • Avatar
    Тутик Ольга 10.06.2022 at 10:45 | Відповіcти

    Доброго дня. Мене звати Оля. Я мама та бабуся. Зараз я маю на утриманні трьох онуків. Дочку не позбавили батьківських прав. До війни я працювала хоть не офіційно, але я мала заробітну плату і могла утримувати онуків. Зараз я не маю ні роботи ні за що купувати продукти. І таких як я на даний час дуже багато. Як жити нам з дітьми. Куди нам звертатися по допомогу. Які є вирішення цих питань. Три місяці я отримувала допомогу від ООН, я розтягувала ті гроші щоб купувати продукти які зросли в два, три рази. Потрібно сплачувати електроенергію, та інтернет. Тому що діти навчалися онлайн. Скажіть будь ласка як можна прожити в воєнний стан без роботи і без допомоги зараз. Дякую.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 17.06.2022 at 16:16 | Відповіcти

      Вітаємо, Ольго!
      Хочемо зазначити, що наразі програми допомоги від міжнародних організацій не єдині виплати, які Ви можете отримувати. Пропонуємо Вам звернути увагу на наступні варіанти.

      По-перше,Вви можете отримати статус малозабезпеченої сім’ї і отримувати додаткові виплати. Залежно від віку дітей Вам слід вирахувати загальну суму, враховуючи суму на одну людину.

      З 1 липня 2022 року ці суми будуть наступними.
      Для працездатних: 1170 грн.
      Для дітей до 6 років: 2861 грн.
      Для дітей від 6 до 18 років 3657 грн.
      Для непрацездатних: 2027 грн.
      І якщо Ваш дохід, як єдиного працюючого члена родини, не перевищував суму загальну, яка вийшла, Ви зможете претендувати на отримання статусу та виплат.

      Щодо оформлення:

      Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється підрозділом соціального захисту населення за місцем реєстрації уповноваженого представника малозабезпеченої сім’ї.

      Для отримання допомоги потрібно подати заяву, де надається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно. До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

      🔹документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім’ї;
      🔹довідка про склад сім’ї;
      🔹декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);
      🔹довідка про наявність та розмір земельної частки (паю);
      🔹довідка встановленої форми про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (якщо є така особа в складі членів родини).

      Простіше кажучи:

      1️⃣Обрання із членів сім’ї уповноваженого представника, який буде представляти вашу сім’ю одноособово.
      2️⃣ Збираємо небхідні документи, зазначені в переліку.
      3️⃣ Подаємо пакет документів,до управління соціального захисту населення.

      Також, ваша сім’я складається з трьох дітей, отже, є багатодітною, тому держава також має виплачувати додаткові виплати. Для цього слід звернутися до органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг.

      Крім того, Законом України “Про охорону дитинства” передбачено можливість отримання субсидії, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (в 2022 році – 3 470 гривень) Для цього потрібно подати декларацію про доходи сім’ї пільговика, а також довідки про доходи свої та членів сім’ї (крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги) за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період.
      Однак, для непрацюючих пільговиків, які отримують лише пенсію і соціальні допомоги, право на отримання пільги розраховується автоматично згідно інформації, отриманої від територіальних органів Пенсійного фонду України за результатами обміну електронними базами даних.

      Також існує тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме. Для консультації та можливості отримання зазначених виплат, Вам слід звернутися до територіальних центрів соціального захисту населення, де Вам нададуть детальнішу інформацію.

  • Avatar
    Чернишов ігор григорович 15.07.2022 at 20:39 | Відповіcти

    У заповнюванні заявкі на допомогу від оон зробив помилку у графі ,,iban,, .
    Як виправити помилку. бо заява повторно не приймається

    • Avatar
      Потапова Лоліта 28.07.2022 at 15:34 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Щоб виправити помилку Вам слід перейти за даним посиланням: https://aid.edopomoga.gov.ua/check. Посилання отримано з сайту Єдопомога. Там Ви зможете перевірити статус заявки і після введення даних надається можливість переподати заявку у разі помилки при її поданні. Для цього достатньо нажати на кнопку відізвати та подати нову заявку.
      З будь-яких питань, що виникають у Вас щодо виплат, можете звертатися на урядову «гарячу лінію» за безкоштовним телефоном: 1545. Або ж подати своє звернення на електронну пошту: zvernennya@mlsp.gov.ua.

  • Avatar
    Ірина 03.08.2022 at 15:07 | Відповіcти

    Добрий день. Наша сім´я отримувала допомогу від УВКБ ООН. Від Юнісеф буде відмова я так розумію? Дякую за відповідь.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 09.09.2022 at 17:04 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Якщо Ви вже отримали чи зареєструвались на отримання грошової допомоги від іншої міжнародної організації, наприклад, як у Вашому випадку УВКБ ООН, то ЮНІСЕФ не може надати ще одну грошову допомогу. Грошова допомога міжнародних організацій розрахована так, щоб допомогти різним категоріям людей.

  • Avatar
    Левченко 30.03.2023 at 15:21 | Відповіcти

    Доброго дня.Що писати в графі кількість членів сім”ї,включаючи Вас.Пенсіонерка проживає одна.Ставимо 1 не проходить .Дякую.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 13.04.2023 at 20:37 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Не маємо точного уявлення про те, яку та де саме анкету Ви заповнюєте, але можемо передбачити наступне:
      Якщо система не приймає значення “1” у графі кількість членів сім’ї, включаючи Вас, то можливо це обмеження пов’язане зі специфікою запиту.
      Наприклад, в деяких контекстах вказання числа “1” може розумітися як неінформативне або неправильне, оскільки воно не дозволяє розрізнити між однією людиною і більшою кількістю людей.
      А також спробувати написати цифру літерами «один».
      Якщо ви одинокі і не маєте членів сім’ї, крім себе, то ви можете спробувати ввести “0” як кількість членів сім’ї, включаючи Вас. Це може бути прийнятним значенням в певних контекстах.
      Якщо Ви все ще маєте проблеми з визначенням правильної кількості членів сім’ї, яку необхідно вказати, то рекомендуємо звернутися до підтримки або контактувати зі службою підтримки, якщо ви не можете знайти інформацію в інструкції або на сайті. Зазвичай, у низу сайта є контактна інформація, де Ви можете зателефонувати для уточнення та вирішення своєї проблеми.
      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *