Програми в США та Канаді для українців, які змушені були тікати від воєнних дій

Програми в США та Канаді для українців, які змушені були тікати від воєнних дій

Сполучені Штати Америки та Канада, на відміну від Євросоюзу, завжди були серед тих країн, куди громадянам України було досить нелегко отримати візи (як туристичні, так і робочі або студентські), навіть якщо апліканти відповідали всім необхідним вимогам. Однак, із початком воєнних дій на території нашої держави, уряди цих держав ініціювали спеціальні програми для українців і членів їхніх сімей. Програми не надають статусу біженця і не передбачають жодних грошових виплат, але значно спрощують процес отримання віз, надають можливість законно перебувати в США та Канаді до того часу, коли повернення в Україну стане безпечним, а також передбачають можливість надання дозволів на роботу та навчання. 

Програма «Єднання заради України» (Uniting for Ukraine)

21 квітня 2022 року Сполучені Штати Америки оголосили про ключовий крок із виконання зобов’язань президента Байдена стосовно прийняття громадян України, які намагаються врятувати життя за кордоном від російського вторгнення. Програма «Єднання заради України» полягає у наданні можливості громадянам України та їх найближчим родичам, які перебувають за межами США, приїхати до Сполучених Штатів і тимчасово залишатися в країні протягом 2-річного періоду. Умовою такого перебування є наявність спонсора у США, який погоджується надавати українцю фінансову підтримку на час перебування в США.

Початковою стадією процесу «Єднання заради України» є подання до USCIS (Служби громадянства та імміграції США) спонсором зі США форми I-134 (Декларації про фінансову підтримку). Після цього урядом США буде перевірено спонсора, щоб переконатися, що він дійсно в змозі фінансово підтримувати особу. Дана процедура перевірки надає можливість запобігти будь-яким проявам експлуатації і зловживанням. 

Хто має право на участь у програмі? 

Спонсором може бути особа, яка має законний статус у Сполучених Штатах або має гуманітарний пароль або є бенефіціаром відкладених дій або відстроченого примусового виїзду (DED), яка пройшла безпекову перевірку та перевірку біографічних даних і продемонструвала достатні фінансові ресурси для прийому, утримання і підтримки осіб, яких вони зобов’язалися забезпечувати протягом усього часу їхнього перебування в Сполучених Штатах. Особами, які відповідають вимогам спонсора, є, наприклад, такі: 

– громадяни США та народжені в США;

– законні постійні резиденти; 

– законні тимчасові резидентів та умовні постійні резиденти;

– неіммігранти із законним статусом (особи, які зберігають статус неіммігранта й не порушили жодних положень чи умов неімміграційного статусу);

– особи, які отримали притулок;

– біженці;

– особи, яким наданий гуманітарний пароль;

– власники статусу тимчасового захисту (TPS);

– бенефіціари відкладених заходів або відстроченого примусового виїзду. 

У свою чергу, бенефіціаром може бути громадянин України (або найближчий член сім’ї, який не є громадянином України), що перебуває за межами Сполучених Штатів і може розглядатися як кандидат на отримання гуманітарного пароля у відповідності з вимогами процесу «Єднання заради України». Так, найближчими членами родини, згідно з вимогами програми, є подружжя (цивільний партнер) громадянина України, а також їхні неодружені діти віком до 21 року (якщо дитині ще не виповнилося 18 років, вона повинна подорожувати до США з одним з батьків або законним опікуном).

Тобто, щоб розглядати питання про надання гуманітарного пароля за програмою «Єднання заради України», бенефіціар повинен мати спонсора, який подає форму I-134 від його імені.

Бенефіціари мають право на участь у програмі, якщо вони:

– проживали в Україні безпосередньо перед вторгненням російської федерації (до 11 лютого 2022 р.) і були переміщені в результаті вторгнення;

– є громадянами України та мають дійсний український паспорт (або дитина вписана в паспорт одного з батьків) або є найближчими членами родини громадянина України, бенефіціара процесу «Єднання заради України» з дійсним паспортом;

– мають спонсора, який подав від їхнього імені форму I-134, яка була перевірена та затверджена USCIS, а також;

– пройшли безпекову біографічну та біометричну перевірку. 

Хто НЕ має права на гуманітарний пароль? 

1) Громадяни України, які перебувають у Сполучених Штатах, але вони можуть мати право на отримання статусу тимчасового захисту (TPS). 

2) Діти, які подорожують без батьків або законного опікуна. Утім, якщо вони приїжджають до Сполучених Штатів, щоб зустрітися з одним з батьків чи законних опікунів, вони можуть замість цього просити про гуманітарний пароль за стандартною формою I-131. Звільнення від плати може бути подано під час подання форми I-131 для української дитини. 

Як стати кандидатом на отримання гуманітарного паролю згідно з вимогами процесу «Єднання заради України»? 

Варто зауважити, що бенефіціари не можуть безпосередньо подати заяву на отримання гуманітарного паролю. Спонсор має спочатку заповнити та подати форму I-134 до USCIS від імені бенефіціара та включити інформацію про нього та його контактні дані. Якщо форма  I-134 вважатиметься такою, що відповідає вимогам USCIS, український бенефіціар отримує інформацію від USCIS про наступні дії щодо поїздки до Сполучених Штатів та отримання дозволу з боку митної та прикордонної служби США (CBP). 

Сполучені Штати наполегливо заохочують українців у Європі, які прагнуть виїхати до Сполучених Штатів, зробити запит з Європи. Українцям, які перебувають у сухопутних пунктах в’їзду до США без дійсної візи або без попереднього дозволу на поїздку до Сполучених Штатів через «Єднання заради України», може бути відмовлено у в’їзді та рекомендовано подати заяву через цю процедуру.

Якщо українці, чиї форми I-131 (ті, які заповнюються для отримання проїзного документу за межі США у випадку, якщо особа очікує на отримання Green Card; має Green Card, але планує перебувати більше року за межами США; подала документи на возз’єднання з чоловіком чи дружиною – громадянами США, але інтерв’ю ще не відбулося) та заява на проїзний документ знаходяться в USCIS у стані розгляду, бажають, щоб замість цього їх розглядали як кандидатів на отримання гуманітарного пароля за програмою «Єднання заради України», вони мають звернутися до свого спонсора з проханням подати форму I-134. USCIS надішле особам, які подали форму I-131 для українських бенефіціарів, сповіщення із поясненням вимог щодо отримання гуманітарного пароля за процесом «Єднання заради України» та щодо порядку відкликання форми I-131 з урахуванням участі у новому процесі «Єднання заради України».

Чого очікувати після подачі спонсором форми I-134?

1) Якщо форми І-134 достатньо 

Якщо форма I-134 схвалена, український бенефіціар отримає електронний лист від USCIS з інструкціями щодо створення облікового запису в myUSCIS і наступних кроків. Український бенефіціар повинен буде підтвердити свою біографічну інформацію на myUSCIS (сайт https://my.uscis.gov/ або мобільний додаток) та виконати всі вимоги, включаючи:

1. Засвідчення розуміння вимог родинних стосунків для дітей до 18 років для участі у програмі «Єднання заради України»;

2. Свідоцтво про виконання вимог щодо імунізації або на підтвердження того, що Ви маєте право на виняток із вимог щодо вакцинації проти кору, поліомієліту та першої дози схваленої або дозволеної FDA вакцини проти COVID-19 або внесеної до списку ВООЗ у надзвичайних ситуаціях (EUL) вакцини проти COVID-19; 

3. Після прибуття до Сполучених Штатів бенефіціар повинен протягом 14 днів підтвердити проходження медичного скринінгу на туберкульоз, включаючи аналіз на вивільнення інтерферону-гамма (IGRA). 


2) Якщо форма I-134 містить неповну інформацію 

Якщо у формі I-134 інформація не буде достатньою, то бенефіціар отримає електронний лист від USCIS з повідомленням про те, що форма I-134, подана від їхнього імені, була визнана неповною. Український бенефіціар не буде розглядатися як кандидат для участі в «Єднанні заради України» на підставі неповноти інформації у формі I-134. Однак, спонсор може подати нову форму I-134 від імені того ж або іншого бенефіціара, або від його імені форму I-134 може заповнити інший спонсор.

Дозвіл на поїздку до США

Після того, як бенефіціар підтвердить свою біографічну інформацію та виконає всі інші вимоги, його справа буде розглядатися далі. Українці отримають електронний лист із проханням перевірити свій обліковий запис у myUSCIS на наявність дозволу на подорож. Якщо особа отримає дозвіл на в‘їзд до Сполучених Штатів за гуманітарним паролем відповідно до процесу «Єднання заради України», вона буде відповідальна за організацію і фінансування своєї подорожі. Дозвіл на поїздку діятиме протягом 90 днів.

Що відбувається після отримання дозволу на в‘їзд?

1) Дозвіл на працевлаштування 

Ви отримаєте дозвіл, заповнивши форму I-765 (заяву на отримання дозволу на працевлаштування), використовуючи код категорії (c)(11) із зазначенням сплати або подати прохання на звільнення від сплати. 

2) Отримання номера соціального страхування та картки 

Заявку на отримання номера соціального страхування (SSN) рекомендовано подати використовуючи форму I-765 і заяву на отримання дозволу на працевлаштування, дотримуючись викладених там інструкцій. Якщо Ви заявите про бажання отримати SSN у частині 2 вашої форми I-765 і його задовільнять, USCIS передасть ці дані в електронному вигляді до Адміністрації соціального забезпечення (SSA), і SSA призначить SSN і надасть картку соціального страхування. SSA надішле Вашу картку соціального страхування поштою безпосередньо на адресу, яку Ви вкажете у формі I-765. Номери соціального страхування зазвичай надаються особам, які мають дозвіл на працевлаштування у Сполучених Штатах. Номери соціального страхування використовуються для звітування про Вашу заробітну плату до Уряду та для визначення права на виплати соціального страхування.

Якщо Ви не заявите про бажання отримати SSN у формі I-765, Ви можете подати заявку на отримання SSN після того, як отримаєте Employment Authorization Document (EAD – дозвіл на працевлаштування) від USCIS, дотримуючись інструкцій на веб-сторінці SSA у розділі про номер соціального страхування та картку (https://www.ssa.gov/ ) . 

3) Повідомлення про зміну адреси

Якщо Ви проживаєте у Сполучених Штатах більше 30 днів, Ви повинні повідомити свою фізичну адресу у Сполучених Штатах. Ви можете змінити свою адресу в Інтернеті та оновити дані про неї у будь-яких заявках і петиціях, які очікують на розгляд, за допомогою онлайн-системи інформування USCIS (у своєму акаунті на сайті або в мобільному додатку) про зміну адреси. Ви повинні повідомити про зміну адреси протягом 10 днів після переїзду в межах Сполучених Штатів.

У Вашому запиті на зміну адреси важливо вказати номери підтвердження будь-яких заяв до USCIS, щоб представники Служби громадянства та імміграції США (USCIS) могли оновити адресу, пов’язану з цими справами. USCIS надішле захищені документи на вказану адресу. Ви можете знайти номер заяви в сповіщенні про отримання (форма I-797C – Повідомлення про дії), яке USCIS надсилає після того, як ви подали заявку або петицію. USCIS надсилає повідомлення про отримання на адресу, зазначену у заяві чи петиції.

4) Припинення дії гуманітарного паролю

Якщо Ви отримали гуманітарний пароль на в’їзд до Сполучених Штатах, його буде автоматично скасовано, за таких обставин:

– Ви виїхали зі Сполучених Штатів, не отримавши попереднього дозволу на подорож; 

– Закінчився термін дії гуманітарного паролю.

Міністерство національної безпеки США (DHS) також може вирішити скасувати гуманітарний пароль з інших причин, наприклад, через порушення законів Сполучених Штатів. Презюмується, що особи, у яких закінчився термін дії гуманітарного паролю, виїдуть з країни за власним бажанням. Особи, що перебувають у Сполучених Штатах після закінчення дії гуманітарного паролю, можуть бути направлені до Імміграційної та митної служби США (ICE) для проходження імміграційної процедури.

Отримати більш детальну інформацію та необхідні форми можна на сайті: https://www.uscis.gov/ukraine 

Статус тимчасового захисту для осіб з України (Temporary Protected Status)

За умови, якщо Ви вже перебували в США станом на 11 квітня 2022 року і не покидали територію США з 19 квітня 2022 року (наприклад, у зв’язку із роботою, навчанням чи із туристичним візитом), Вам може бути надано Temporary Protected Status, що є тимчасовим  імміграційний статус, який надається у США особам, які не можуть поїхати у свою країну чи бути депортованими туди через загрозу їхньому життю там.

Привілеї, які надає статус тимчасового захисту: 

– Ви можете перебувати на території США протягом 18 місяців;

– Ви можете звернутися за отриманням дозволу на працевлаштування в США;

– Ви можете звернутися за отриманням документу для подорожей за межами США;

– Ви отримаєте захист від затримання і депортації.

Слід наголосити на тому, що передусім статус тимчасового захисту є тимчасовим. Він не надає статусу постійного проживання, громадянства чи будь-якого постійного імміграційного статусу.

Хто може звернутися для отримання статусу тимчасового захисту для осіб з України?

– громадяни  України або особи без громадянства, які проживали в Україні тривалий час до приїзду в США;

– проживали лише в США з 11 квітня 2022 року;

– не покидали територію США з 19 квітня 2022 року.

Яким чином отримати статус тимчасового захисту для осіб з України?
Щоб подати заяву на отримання тимчасового захисту для громадян України, необхідно виконати декілька етапів:

1. Заповнити форму І-821 (заяву на отримання тимчасового захисту). Ви можете подати онлайн Вашу заяву до Служби громадянства та імміграції США на сайті https://www.uscis.gov/ 

2. Надіслати документи, що підтверджують вашу особу, громадянство та дату в’їзду.

3. Сплатити збір, якщо ви звертаєтеся для отримання статусу тимчасового захисту вперше. Ви можете подати клопотання щодо звільнення від сплати збору, якщо не спроможні його сплатити. 

Коли необхідно звернутися для отримання статусу тимчасового захисту для осіб з України?

Подати заяву на отримання тимчасового захисту для громадян України потрібно до 19 жовтня 2023 року.

Що відбуватиметься після подання?

За результатами розгляду Вашої заяви Служба громадянства та імміграції США надішле підтвердження, що вона отримана. Ви маєте можливість самостійно перевіряти статус заяви онлайн на сайті https://www.uscis.gov/ 

Також, ви можете отримати листа з проханням надати більше необхідних документів. Зокрема, це може бути ваше фото, відбитки пальців, підпис та інші документи.

Ви отримаєте поштою лист про затвердження чи відмову у задоволенні вашої заяви. У разі подання на дозвіл на працевлаштування, ви також отримаєте інформацію про вашу заяву.

Якщо ви не отримали статус тимчасового захисту, вас проінформують чи є у Вас право на оскарження такого рішення і ознайомлять з процедурою оскарження. 

Як отримати дозвіл на працевлаштування?

Ви можете звернутися до Служби громадянства та імміграції США для отримання дозволу на роботу (EAD) чи дозволу на працевлаштування (work permit) одночасно із поданням заяви на отримання статусу тимчасового захисту для осіб з України. Ви також можете звернутися для отримання дозволу на роботу після подання заяви на отримання статусу тимчасового захисту. При чому, одночасне заповнення обох форм може пришвидшити отримання Вашого дозволу на роботу.

Якщо термін тимчасового захисту закінчився.

Ви маєте право подовжити свій статус тимчасового захисту. Однак, якщо ви не виконаєте вимоги на перереєстрацію для отримання статусу тимчасового захисту для осіб з України, Ви матимете той імміграційний статус, який мали до отримання відповідного статусу.

Якщо ви не мали легального імміграційного статусу до моменту звернення за статусом тимчасового захисту, ви можете стати нелегальним мігрантом. У цьому випадку ви маєте можливість звернутися для отримання іншої форми імміграційного статусу. Залишаючись без будь-якого законного статусу, ви ризикуєте бути заарештованим чи депортованим.

Як отримати правову допомогу з нагальних питань?

Доцільно також доповнити стосовно цього, що законний представник з питань імміграції може допомогти із заповненням заяви та перевірити всі доступні імміграційні можливості. Отримати правову допомогу за місцем проживання ви маєте можливість використовуючи застосунок FindHello. Також, Посольство України може надати більше інформації. Так, ви можете зв’язатися з Посольством України за телефоном (202) 349-2963 або відвідати консульські офіси у Вашингтоні, місті Нью-Йорк, Сан-Франциско та Чикаго.

З більш детальною інформацією і необхідними формами можна ознайомитися на сайті: https://www.uscis.gov/humanitarian/temporary-protected-status/TPS-Ukraine 

Отримати допомогу у Канаді можливо за допомогою програми CUAET

CUAET (Сanada Ukraine authorization for emergency travel) – програма від уряду Канади, яка значно прискорює отримання віз, надає право на отримання 3-річних віз і спрощує отримання дозволів на роботу для українців (але не є програмою для біженства). 

Згідно із CUAET, громадяни України мають право не просто перебувати в Канаді до трьох років замість колишніх півроку, але й мають можливість отримати офіційне працевлаштування. Ті, хто вже перебуває в Канаді, мають право на подовження свого гостьового статусу.

Хто має право на отримання візи за програмою CUAET? 

Таким правом наділені громадяни України і члени їхніх сімей. 

На візу за програмою CUAET можуть претендувати лише певні члени сім’ї:

– подружжя заявника (офіційний або цивільний шлюб); спільні діти;

– діти обох членів подружжя від інших офіційних чи цивільних шлюбів;

  – діти, що перебувають на утриманні апліканта.

За цим посиланням можна подати заяву на отримання візи: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/ukraine-measures/portal-application-ukraine-cuaet.html?fbclid=IwAR2bKimhK86fbkp3Ktu59gtcyohJQF3epHwxI_5h6dF5-J29O8rB6I26NSY

Які переваги надаються громадянам України відповідно до CUAET? 

1. Період перебування в країні збільшено до трьох років на відміну від піврічного перебування інших іноземних громадян (і громадян України до відкриття програми);

2. Безоплатне подання документів на отримання візи;

3. Можливість оформити дозвіл на роботу одночасно з оформленням візи;

4. Онлайн-заява на візу розглядається протягом 14 днів після подання всіх необхідних документів;

5. Вакцинація проти COVID-19 не є обов’язковою для отримання візи і безпосереднього в’їзду. 

Громадяни України, що прибувають до Канади за CUAET, мусять використовувати мобільний додаток ArriveCAN для інформування уряду про стан здоров’я і наявність/відсутність вакцинації. Для отримання візи медичний огляд (рентген легень, аналіз крові тощо) не потрібний, але може бути застосований до окремих мандрівників упродовж 90 днів після прибуття до Канади.

Які права мають громадяни України (члени сімей), які попередньо перебували в Канаді в тимчасовому статусі (наприклад, за туристичною чи студентською візами)?

– подовжити свій тимчасовий статус до трьох років;

– залишати Канаду і повертатися до країни у будь-який час у період дії візи;

– безоплатно відновити дозвіл на роботу чи навчання;

– безоплатно звернутися за новим дозволом на роботу чи навчання;

– безоплатно відвідувати державні школи;

– безоплатно оформити дозвіл на роботу.

Громадяни України, які є аплікантами на візу за програмою CUAET, повинні відповідати вимогам щодо отримання візи. Так, заявники мають пройти перевірку на безпеку та надати біометричні дані за вимогою. Якщо в українців немає закордонного паспорта або він прострочений, ухвалюватимуться індивідуальні рішення щодо надання «одноразового проїзного документа» та дозволу на тимчасове перебування. 

Отримати додаткову інформацію можна на сайті: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/ukraine-measures/cuaet.html 

Автор: Пономар Я.С.

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

3 790 переглядів

4 коментарі

  • Avatar
    Прошкін Владислав 23.08.2022 at 18:04 | Відповіcти

    Доброго дня. При змозі, надайте відповідь на питання : в який термін я повинен отримати відповідь від служби Customs and Border Protection (CBP) щодо надання мені дозволу на в‘їзд до США за програмою Uniting for Ukraine ?
    Наперед вдячний.

    • Avatar
      Потапова Лоліта 05.09.2022 at 16:41 | Відповіcти

      Вітаємо!
      Правилами програми Uniting for Ukraine не передбачені чіткі строки для надання відповіді. Після виконання всіх вимог надходить сповіщення на обліковий запис myUSCIS, де вказано, чи має особа право на в‘їзд до США.

  • Avatar
    Онофрійчук 06.04.2023 at 19:58 | Відповіcти

    Вітаю! По програмі для українців я отримала право на в”їзд до США. Я перебувала там з 5 вересня 2022 року і терміново із-за обставин, що склалися повернулася 17 жовтня 2022 року, хоча термін перебування мені було встановлено по паролю до 5 вересня 2024 року. Чи можу я зараз по цьому паролю поїхати знову до США? Що для цього потрібно?

    • Avatar
      Потапова Лоліта 14.04.2023 at 21:04 | Відповіcти

      Вітаємо!

      З цього приводу можемо зазначити наступне.

      Посольство України в Сполучених Штатах Америки на своєму офіційному сайті зауважило, що термін дії гуманітарного паролю автоматично припиняється після виїзду зі Сполучених Штатів. Особи зі статусом гуманітарного паролю, які планують виїхати зі Сполучених Штатів і бажають повернутися, повинні спочатку подати заяву на дозвіл на повернення з відновленням статусу гуманітарного паролю для розгляду можливості їх повторного в’їзду в Сполучені Штати.

      Відповідно, якщо дана заява була Вами подана перед виїздом до України, можна скористатися нею і повернутись до США, в іншому випадку – термін дії гуманітарного паролю автоматично припинено, і скористатись ним вже неможливо.

      Відповідь підготовлена студентами-клініцистами Юридичної клініки Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *