Статус особи, яка потребує тимчасового захисту

Статус особи, яка потребує тимчасового захисту

У звʼязку із воєнними подіями на території України особливої уваги заслуговує розкриття правового статусу особи, яка потребує тимчасового захисту, з метою можливості отримання негайної допомоги. Отримання відповідного статусу обумовлено необхідністю продовжувати життя у безпечному місці, забезпечити подальше навчання для дітей, отримати широкий спектр медичної та соціальної допомоги, а також можливості працевлаштуватися. 

На міжнародному рівні дане питання урегульоване Директивою  №2001/55/ЄС про тимчасовий захист, яка була прийнята в Євросоюзі ще у 2001 році. 4 березня 2022 року, у зв’язку з воєнними діями на території України, Радою ЄС було активовано дану директиву для захисту українців.

Відповідно до Директиви №2001/55/ЄС тимчасовий захист представляє процедуру виняткового характеру у випадку масового виїзду населення із третіх країн, які не можуть повернутися до країни походження, яка полягає у забезпеченні негайного тимчасового захисту через реальну загрозу. 

У зв’язку із скрутною ситуацією на території України основною підставою для отримання статусу особи, яка потребує тимчасового захисту, є зовнішня агресія та іноземна окупація. Стурбованість міжнародної спільноти зумовлює пришвидшення процедури отримання відповідного статусу з метою захисту.

Важливим зауваженням є те, що не слід ототожнювати статус тимчасового захисту з отриманням статусу біженця, який також передбачає надання аналогічних прав на проживання. Однак, набуття статусу особи, яка потребує тимчасового захисту, не виключає можливості у будь-який момент звернутися із відповідною заявою про отримання статусу біженця. 

Хто має право на отримання статусу особи, яка потребує тимчасового захисту 

Відповідно до міжнародних норм підставами для захисту можливо виокремити наявність таких обставин:

1. збройний конфлікт;

2. спалахи насильства;

3. серйозний ризик систематичних або загальних порушень основоположних прав людини.

У сучасних реаліях представники українського населення мають повне право для отримання статусу особи, яка потребує тимчасового захисту.

Коло суб’єктів, які можуть отримати тимчасовий захист, включає:

1. громадян України, які вимушено покинули територію України у результаті військового вторгнення;

2. осіб без громадянства та громадян третіх країн, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні до 24 лютого 2022 року;

3. члени сімей перших двох категорій (чоловік/дружина) та їх неповнолітні діти або діти їх чоловіка/дружини (без різниці, чи вони народжені у шлюбі чи поза шлюбом, чи усиновлені), а також їх близькі родичі, які проживали разом з ними і які повністю або переважно перебували на утриманні осіб з перших двох категорій;

4. громадяни третіх країн, які легально проживали в Україні до 24 лютого 2022 року на  підставі дійсного дозволу на постійне проживання та які не можуть повернутися в безпечні умови до своєї країни або регіону походження.

Пакет документів, який необхідний для отримання відповідного статусу

Країни Європейського Союзу намагаються максимально спростити перелік документів для перетину кордону. У більшості випадків для в’їзду в одну з європейських країн для отримання у подальшому тимчасового захисту достатнім буде наявність закордонного, українського біометричного паспорта, а дітям – свідоцтва про народження. Наразі, варто зазначити, що сертифікат про щеплення від COVID-19 чи ПЛР-тест не вимагають.

Додатково рекомендується мати:

– свідоцтво про народження та шлюб;

– дипломи про освіту;

– медичні картки;

– акти на землю, нерухомість, особливо якщо придбали до 2012 року;

– поземельна книга (для власників будинків в селах);

– первинні документи, електронні ключі (для підприємців). Якщо електронні ключі загубилися, то варто їх скасувати.

За загальним правилом, відповідні органи держави – перебування у межах Європейського Союзу повідомляють про право на тимчасовий захист, яким особа може скористатися шляхом подання запиту на дозвіл. Процедура складається із реєстрації даних особи і підтвердження того, що на особу поширюється відповідне право. На офіційному сайті Європейського Союзу у Розділі «Допомога ЄС Україні» особа може ознайомитися із необхідною інформацією щодо того, до яких національних органів можливо звертатися з метою отримання тимчасового захисту, а також засоби зв’язку із відповідними органами. 

Права осіб, які отримали тимчасовий захист

Відповідно до Директиви ЄС 2001/55/EC від 20.07.2001 на держави покладається обов’язок забезпечити всі належні умови для осіб, які потребують тимчасового захисту, зокрема:

– надання видів на проживання на весь термін захисту;

– забезпечити, за необхідності, отримання віз, включаючи транзитні візи;

– забезпечити наявність в осіб, які користуються тимчасовим захистом, документів зрозумілою їм мовою;

– дозволяти бенефіціарам тимчасового захисту працювати не за наймом або працювати за наймом, зважаючи на правила, що регулюють професію;

– забезпечити отримання необхідної допомоги (соціальної допомоги) та засобів для існування, якщо особи не мають достатніх коштів;

– забезпечити особам віком до 18 років доступ до освіти на тих же умовах, що й громадяни держави-члена, що приймає;

– сприяти возз’єднанню сімей;

– забезпечити особам можливість у будь-який час подати заяву про надання притулку (тобто статус біженця);

– забезпечити сприятливий режим життя з урахуванням умов у країні, що приймає;

– забезпечити право на відповідну інформацію про тимчасовий захист;

– сприяти можливості повернення у країну громадянства в будь-який момент.

Таким чином, можна підсумувати ключові аспекти з надання тимчасового захисту. У зв’язку із ситуацією в Україні всі країни-члени ЄС, що межують з нею, з гуманітарних міркувань дозволяють в’їзд особам, які рятуються від війни в Україні. Якщо у вас українське громадянство і біометричний паспорт, ви можете в’їхати до ЄС, пред’явивши цей документ на кордоні. У всіх інших випадках країни-члени приймуть вас на гуманітарній основі. 

Автор: Романова Анастасія

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

887 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *