Правила поведінки під час евакуації населення

Правила поведінки під час евакуації населення

Стихійне лихо, аварії і катастрофи, активні бойові дії, а також викиди (виливи) сильнодіючих отруйних/радіаційних речовин призводять до значних руйнувань і створення надто великих зон, які можуть загрожувати життю та здоров’ю великої кількості населення. З метою завчасного виводу (вивозу) населення із небезпечних районів у якості одного із заходів захисту від можливих факторів ураження здійснюється евакуація населення. Сьогодні питання евакуації у зв’язку з воєнними діями на території України набуває все більшого поширення і потребує детального роз’яснення ключових аспектів.

Основним нормативно-правовим актом, який регламентує питання належного порядку евакуації, є Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій» № 841 (далі – Постанова № 841). 

Що така евакуація?

Евакуація – це організоване виведення/вивезення населення із зони надзвичайної ситуації або зони можливого ураження, за наявності виникнення реальної чи потенційної загрози життю або здоров’ю людей, а також пошкодження або знищення культурних цінностей.

Ключовою метою евакуації є мінімізація кількості або повний вивіз населення із певної території, щодо якої є імовірність вважати настання ситуації руйнування, стихійних лих, аварій, катастроф тощо. Даний захід значною мірою може посприяти у збереженні життя і здоров’я людей у межах конкретного району. 

Порядок проведення евакуації 

Відповідно до положень Постанови № 841 організація проведення евакуації та підготовка районів для розміщення евакуйованого населення і його життєзабезпечення, а також зберігання матеріальних і культурних цінностей покладаються на:

– Раду міністрів Автономної Республіки Крим; 

– місцеві держадміністрації;

– органи місцевого самоврядування;

– керівників суб’єктів господарювання.

Процес евакуації зазвичай намагаються провести у найкоротші строки після її оголошення задля скорочення потенційних жертв при надзвичайній ситуації. Для здійснення цього заходу використовуються всі види громадського транспорту, що не зайняті невідкладними виробничими та господарськими перевезеннями, а також транспорт індивідуального користування. Певна частина населення, що підлягає евакуації, може виводитися пішим порядком.

З моменту одержання розпорядження щодо початку евакуації начальники та органи управління цивільного захисту разом із евакуаційними комісіями і службами цивільного захисту здійснють повідомлення всіх керівників підприємств і установ, навчальних закладів та загалом усього населення про час прибуття на збірні евакуаційні пункти для евакуації. Дане повідомлення здійснюється за допомогою різного роду оповіщення, включаючи радіо, телебачення тощо.

Як було вище зазначено, евакуація здійснюється різноманітними способами:

1. Для перевезення на невеликі відстані використовується автомобільний транспорт. Такі перевезення характеризується зведенням у автоколони у кількості 25-30 машин;

2. Для вивезення населення залізницею і водним транспортом характерними є не лише пасажирські залізничні состави і судна, але й інші засоби, що зазвичай не застосовуються у нормальних умовах для перевезення людей, – товарні вагони і напіввагони, вантажні судна, баржі, платформи тощо;

3. Колони евакуйованих пішим порядком, як правило, формуються поблизу збірних евакуаційних пунктів. Вивід населення пішки здійснюється по дорогам, а також по маршрутам і колонним шляхам. Марш піших колон планується звичайно на відстань одного добового переходу із задачею вийти із зони можливих руйнувань (зараження).

Евакуйоване населення розселяють як у громадських будівлях, так і у житлових будинках місцевих жителів у межах відносно безпечних районів.

Доцільно додати, що інформацію про основні евакуаційні рейси, які відправляються із «гарячих» точок в Україні, а також інших регіонів країни, що прямують до безпечних місць, Ви можете знайти на офіційному сайті Укрзалізниці. Крім того, місцева влада на сторінках офіційних джерел буде повідомляти додаткову інформацію та попереджати населення у разі будь-яких змін. Також зазначимо, що евакуація здійснюється у порядку пріоритетності: спочатку діти, жінки та літні люди, потім інші пасажири.

Наразі багато перевізників у країнах ЄС надають можливість українцям, що вимушено переїжджають від війни, скористатися транспортом безкоштовно.

Також знижки надають авіакомпанії: безкоштовні квитки Wizz Air, квитки зі знижками від Finnair та LOT. Більше інформації за посиланням.

Інформація про безкоштовний транспорт щодо деяких країн Європи для біженців:

1. Латвія

Усім українцям можна безкоштовно пересуватися у громадському транспорті по всій країні (більше інформації за посиланням). Зокрема таке рішення було прийнято урядом Латвії, вносячи певні зміни до Закону про підтримку цивільного населення України, який забезпечує додаткові механізми ефективної підтримки громадян України, які виїхали з України або не можуть повернутися в Україну через війну.

2. Німеччина

Усім українцям дозволено безкоштовно користуватися всіма регіональними поїздами (більш детально за посиланням на сайті німецької залізної дороги), автобусами, метро, трамваями та Ruftaxis. Винятком є лише швидкісні потяги ICE/IC. Рештою транспорту українці можуть безкоштовно пересуватися по всій країні. Спеціальні квитки для українців із позначкою «Help Ukraine» дають право на проїзд у вагонах 2 класу.

3. Польща

PKPвключає можливість громадян України безкоштовно подорожувати 2 класом потягами категорії економ TLK та ІC PKP Intercity у внутрішньому транспорті. Проїзд здійснюється на підставі будь-якого документа, що підтверджує громадянство України. Також можливість безкоштовного перевезення закріплюють FlixBus, RegioJet та інші перевізники (для більш детальної актуальної інформації переходьте за посиланням). 

4. Словаччина

Залізнична компанія Словацької Республіки ZSSK надає українцям безкоштовні квитки на всі поїзди. Також українці можуть безкоштовно пересуватися на автобусах перевізника Slovak Lines, а також потягами Leo Express при посадці в Кошице. 

5. Угорщина

Українці можуть безкоштовно їздити на всіх поїздах 2 класу MÁV-Start, пред’явивши документи, який підтверджує громадянство (як і закордонний, так і внутрішній паспорт) та вказавши кінцеву точку подорожі.

6. Чехія

Пред’явивши паспорт або ID-карту, українці можуть безкоштовно їздити поїздами на поїздах PKP, Regio Jet, Leo Express та CD.

Українські біженці також можуть безкоштовно користуватися регулярними поїздами зі Словаччини, Польщі та Угорщини до Чехії. Потім вони можуть безкоштовно продовжити шлях із Чехії іншими прямими поїздами до Німеччини, Австрії та інших європейських країн. Більше інформації за посиланням.

Правила поведінки та обов’язки евакуйованих

Комплекс правил при евакуації та обов’язків населення можливо виокремити на декілька тематичних блоків, зокрема:

а) алгоритм поведінки під час евакуації із житлових будівель:

1. Закрити штори або жалюзі для мінімізації можливості ураження уламками скла;

2. Вимкнути джерела живлення, закрити воду і газ, опалення;

3. Попередити про небезпеку сусідів і надати першу необхідну допомогу старим і дітям;

4. Взяти всі необхідні документи, гроші і продукти, предмети першої необхідності, а також медичну аптечку;

5. Неухильно дотримуватися вказаного безпечного маршруту;

6. За можливості необхідно забрати домашніх тварин або доставити їх до спеціального пункту.

Наголосимо на тому, що у будь-якому випадку, проявляйте крайню обережність та не піддавайтеся паніці!

б) правила евакуації для дітей: 

Варто наголосити на тому, що дітей молодшого віку і хворих необхідно евакуювати у першу чергу. На працівників закладів та установ, батьків та інших осіб, що супроводжують, покладається негласний обов’язок не залишати дітей без нагляду з моменту виявлення загрози та до її повної ліквідації!

У свою чергу, діти, незалежно від віку, повинні також дотримуватися певних правил, зокрема:

“- не говори та не перебивай – щоб почути вчителя;

– не біжи – щоб не постраждати;

– не штовхайся – щоб не постраждали інші;

– не повертайся – щоб залишатися у безпеці”.

Екстрена валіза

Екстрена валіза являє собою узагальнене визначення базового набору речей, які будуть необхідними для кожного у будь-якій ситуації. Цивільна тривожна валіза, як правило, є укомплектованим рюкзаком, об’ємом від 30 і більше літрів, що містить необхідний індивідуальний мінімум одягу, предметів гігієни, медикаментів, інструментів, засобів індивідуального захисту та продуктів харчування.

Цивільна тривожна валіза призначена для швидкого реагування та евакуації із зони надзвичайної ситуації або зони можливого ураження. Усі речі, які розміщені у такій валізі, мають бути новими (періодично поновлюваними) і не використовуватися власником у повсякденному житті. У цей складний час тривожна валіза повинна бути наявна у кожній родині. 

З переліком рекомендованих речей для евакуації Ви можете ознайомитись на картинці (Важливо! На малюнку вказано приблизний список речей, у разі індивідуальної потреби Ви можете його доповнити).

Автори: Кізілова Катерина, Чечкіна Катерина

Avatar

Автор : Потапова Лоліта

3 904 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *