Розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією: які зміни запроваджено

Розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією: які зміни запроваджено

В Україні з 15 червня 2021 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби» та Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України» триває пільгове розмитнення транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Скористатися спрощеною системою можна до 10 листопада 2021 року. Однак, є виняток для учасників бойових дій, які мають можливість здійснити цю операцію стосовно своїх автомобілів трохи довше – до 8 лютого 2022 року. 

Згідно із зазначеними законами існують основні умови пільгового розмитнення транспортних засобів:

1) розмитнювати можна вживаний автомобіль з європейською реєстрацією, якому 5 і більше років;

2) вага автомобіля повинна бути не більше 3,5 тонн;

3) один громадянин України може розмитнити лише один автомобіль. Доцільно зауважити, що такий транспортний засіб повинен бути ввезений в Україну до 2021 року. 

За даними Державної митної служби України у період з 15 червня по 1 жовтня 2021 року в рамках пільгової програми розмитнено більш як 40 тисяч автомобілів, що відповідають вищезазначеним вимогам. Це допомогло отримати надходження до Державного бюджету у сумі більш ніж 1,4 мільярди гривень.

Кабінет Міністрів України під час засідання 15 вересня підтримав постанову “Про реалізацію експериментального проєкту щодо митного оформлення окремих транспортних засобів”. Цей проєкт Міністерство цифрової трансформації України розробляє спільно з Міністерством економіки України, Міністерством фінансів України, Міністерством внутрішніх справ України та Митною Службою України. 

За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля планується зробити можливим розмитнення транспортного засобу за допомогою застосунку «Дія». Для впровадження проєкту була обрана одна з найпоширеніших категорій наземних транспортних засобів, які класифікуються за товарною позицією 8703 згідно з УКТ ЗЕД (легкові автомобілі, мотоцикли, скутери тощо). 

Відповідно до Постанови можна буде: 

– здійснити митне оформлення шляхом подання попередньої митної декларації, загальної декларації прибуття в усній формі;

– подати документи в електронній формі за допомогою порталу «Дія»;

– сплатити митні платежі за допомогою порталу «Дія» протягом 10 календарних днів з дня формування та надіслання особі повідомлення та реквізитів на їх оплату;

– завершити митне оформлення автоматично.

Зазначається, що експериментальний проєкт триватиме з 2 грудня 2021 року по 31 грудня 2023 року. Окрім цього, він внесе певні зміни в Митний та Податковий кодекси України, що дозволить розмитнювати через застосунок «Дія» й інші види транспорту.

Підсумовуючи варто зазначити, що протягом декількох років для десятків тисяч громадян України існував ряд перешкод при ввезенні на територію держави транспортних засобів з іноземною реєстрацією. Кабінет Міністрів України робить все можливе для того, щоб спростити процедуру розмитнення зазначених транспортних засобів. Для цього запроваджується експериментальний проєкт, що має на меті зменшення корупційних ризиків під час розмитнення транспортних засобів, а також досягнення мінімального впливу людського фактору у цій сфері. Експериментальний проєкт запрацює після ухвалення відповідних змін до законодавства Верховною Радою України.

Ключові слова: розмитнення автомобіля, експериментальний проєкт,  портал «Дія», Кабінет Міністрів України.

Автор: Лопатецька Анна

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

813 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *