Важливі питання щодо Всесвітньої коронавірусної хвороби у Постанові Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року.

Важливі питання щодо Всесвітньої коронавірусної хвороби у Постанові Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року.

Увесь світ, починаючи з середини грудня 2019 року, потрапив під величезний вплив епідемії коронавірусної хвороби, яка отримала назву COVID-19. Пандемія, зумовлена цим вірусом, уже призвела до багатотисячних людських втрат у різних країнах, наклала жорсткі обмеження на всі сфери життя населення, суттєво позначилася на економічній, політичній та освітній діяльності. Наразі згадане питання є досить актуальним та болючим не тільки для державних спільнот, але й для кожної людини окремо, оскільки в цьому випадку під загрозою перебуває будь-яка особа та ніхто не може бути стовідсотково впевненим у безпеці завтрашнього дня. Про які особливо важливі заходи йдеться в постанові та чим зумовлена необхідність її приписів?

Із самого початку зазначається мета акту, у якій йдеться про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом. Звісно, наша держава не є винятком і також перебуває в складній епідемічній ситуації. Про це свідчать щоденні данні, у яких кількість захворювань невпинно зростає, є випадки летальних результатів, а отже законодавче регулювання є необхідними для країни, у першу чергу, задля безпеки громадян, щоб зменшити поширення вірусу.   

Наступний пункт був доданий від 17 лютого 2021 року, де йдеться про рівень епідемічної небезпеки. Що мається на увазі? Передбачається поділ усіх регіонів на відповідні рівні за кольором (“зелений”, “жовтий”, “помаранчевий” або “червоний”). Звідси слідує, що за гамою кольорів ми зможемо дізнатися, де ситуація найгірша, а де – перебуває у межах норми. Проте, «зелений» рівень ще не означає, що ніяких обмежень не передбачається: важливо продовжувати носити маску в громадських місцях та транспорті, щоб запобігти повторному зростанню кількості захворюваних. Важливим у цьому питанні є заборонні дії, заходи відповідно до рівня, яких варто дотримуватися. Кожна «кольорова зона» включає обмеження попередньої, починаючи від зеленої. Так, з огляду на те, що люди літнього віку перебувають в найбільш ризиковій ситуації, у жовтій зоні заборонено відвідувати установи соціального захисту, де перебувають особи похилого віку крім тих, що надають послуги кризово.  На сьогоднішній день значна частина областей – це червоні зони, у яких заборонена робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе, ресторанів. Місцева влада у “помаранчевих” та “червоних” регіонах” може вводити додаткові обмеження. Важливим в цьому аспекті є також питання перетину кордону. Для подорожуючих з «червоної зони» – самоізоляція на 14 днів або ПЛР-тест. Додатково для іноземців з країн «зеленої» та «червоної» зон потрібен страховий поліс.

Далі в постанові йдеться про обмежувальні заходи. Тут важливо виділити наступні заборони з третього пункту Постанови:

1) перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;

2) перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи, довідки про звернення за захистом в Україні;

3) самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;

4) проведення масових (культурних, спортивних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних тематичних та інших) заходів;

5) відвідування закладів освіти здобувачами освіти у разі, коли на самоізоляції через контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більш як 50 відсотків здобувачів освіти та персоналу закладу освіти;

6) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос і закладів громадського харчування в аеропортах.

Також  здійснюється самоізоляція з метою запобігання поширенню COVID-19 та зменшення кількості хворих з тяжким перебігом COVID-19. Зокрема самоізоляції підлягають:

1) особи, які мали контакт з пацієнтом з підтвердженим випадком COVID-19, крім осіб, які під час виконання службових обов’язків використовували засоби індивідуального захисту відповідно до рекомендацій щодо їх застосування;

2) особи з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом захворювання на COVID-19 у легкій формі за умови, що особа не потребує госпіталізації.

  Установлюється відповідальність за порушення вищезгаданих обмежень та заборон. Так у КУПАП статтею 44-3 зазначається: «порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»

  Отже, наразі наведена постанова є досить вагомим актом державної влади, оскільки розглядає різні сторони епідемічної ситуації та встановлює важливі обмеження, які мають дотримуватися та допомогти змінити ситуацію всередині країни на краще. Зі свого боку кожен громадянин повинен слідувати заборонам, а відповідні органи – спостерігати за виконанням приписів, адже лише тоді спільними зусиллями нам вдасться перебороти складені труднощі.

Постанова від 9 грудня 2020 р. № 1236

Автор: Дадикіна Ксенія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

656 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *