Військова реформа: удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку

Військова реформа: удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку

30 березня 2021 року Верховна Рада України у другому читанні схвалила 256 голосами зміни до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку, законопроект про що був поданий ще у травні 2020 року Президентом України. Військове питання наразі в країні є досить гострим та потребує реформування з боку держави. Які нововведення чекають та чим особливий згаданий законопроект?

Розпочати варто з того, що зміни передбачають новий вид військової служби – служба за призивом резервістів в особливий період. Відповідаючи на запитання «Хто такі резервісти?», Міністерство оборони України дає таке пояснення:

«Резервісти – це громадяни України, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час».

Щодо категорії громадян, які мають право проходити службу у військовому резерві, то передбачається, що це громадяни України незалежно від статі, які придатні до військової служби за станом здоров’я, професійними та моральними якостями, та які не досягли граничного віку перебування у запасі другого розряду (60 років – для рядового, сержантського, старшинського складу, молодшого та старшого офіцерського складу, 65 років – для вищого офіцерського складу).

Під «особливим періодом» варто розуміти випадки загострення на фронті або порушення українських кордонів.

У пояснювальній записці до законопроекту обґрунтовується необхідність уведення подібного закону:

«Удосконалення організаційно-правових засад комплектування Збройних Сил України та інших утворених відповідно до закону України військових формувань високопрофесійним особовим складом як у мирний час, так і в особливий період, у тому числі приведення системи військового обліку та діяльності місцевих органів військового управління у відповідність зі стандартами НАТО».

Зауважуються наступні цілі:

– створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування                     та соціальної підтримки;

– упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

– забезпечення належного функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

– перегляд адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу.

Окрему увагу приділено відповідальності у випадках ухилення від призову, порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, умисного зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності.

Так, наприклад, передбачається додати до адміністративного та кримінального кодексів наступне:

– стаття 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію –тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот  неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»;

– стаття 211 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Умисне зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), яке спричинило їх втрату, – тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»;

– стаття 336 Кримінального кодексу України: «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період – карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років».

Отже, у разі прийняття вказаного законопроекту військові зобов’язання та відповідальність доповняться новими критеріями, у зв’язку з чим населення країни має більш серйозно відноситися до покладених на нього обов’язків.

Проект закону  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» №3553 від 30.03.2021

Автор:                                                                                                                   Дадикіна Ксенія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

736 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *