Найбільші державні підприємства стануть приватними?

Найбільші державні підприємства стануть приватними?

Невже скоро такі державні гіганти як «Укрпошта», «Укрзалізниця» і «Нафтогаз України» будуть приватними? Про це читайте в нашій сьогоднішній публікації.

Верховна Рада України прийняла в першому читанні законопроєкт «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» №4020 від 02.09.2020 р. Даний документ підтримали 289 народних депутатів.

Законопроектом пропонується затвердити список із 74 державних підприємств, в яких частка держави повинна бути 100%, а також вказано 9 акціонерних товариств, в яких частка України повинна бути не менше 50%+1 акція.

Додаток 1 законопроєкту закріпив, що частка України не може бути меншою 50% +1 акція, зокрема, в таких підприємствах: “Нафтогаз”, Державна акціонерна холдингова компанія “Артем”, “Укрпошта”, “Укрзалізниця” та ін.

Відповідно до додатку 2, не підлягатимуть приватизації, зокрема, такі підприємства: “Енергоатом”, “Укргідроенерго”, “Укренерго”, Оператор ГТС, Чорнобильська АЕС та ін.

Згідно з додатку 3, не підлягатимуть приватизації, зокрема, такі об’єкти: ДП “Національний цирк України”, ДП “Національний центр Олександра Довженка”, Національне видавництво дитячої літератури “Веселка”, Національний заповідник “Хортиця”, Національний музей Тараса Шевченка та ін.

Додаткок 4 містить положення, що  не підлягатимуть приватизації, але можуть бути перетворені в господарські товариства, зокрема, такі об’єкти: ДП “Рубін”, ДП “Харківський завод спеціальних машин”, ДП “Львівський бронетанковий завод” та ін.

Крім того, не підлягатимуть приватизації, зокрема, такі об’єкти лісового господарства: Ялтинський гірсько-лісовий заповідник, Шацький національний природний заповідник та ін.

Метою  Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» є забезпечення посилення контролю держави за збереженням і використанням майна акціонерних товариств, казенних та державних підприємств, установ і організацій, що не підлягають приватизації.

Більше того, згідно з пояснювальною запискою проекту Закону  прийняття законопроекту сприятиме залученню інвестицій в економіку України, зняттю обмежень інвестиційної діяльності в ринковому середовищі та водночас убезпечить дійсно важливі для розвитку України об’єкти права державної власності від необґрунтованої та такої, що суперечить інтересам Українського народу, приватизації та забезпечить їх збереження для майбутніх поколінь.

Отже, прийняття законопроєкту «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» затвердить список державних підприємств, які не підлягають приватизації. До них відносять:

  • підприємства, що забезпечують енергетичну незалежність та обороноздатність держави;
  • є природними монополіями;
  • діяльність яких має критично важливе значення для суспільства.

Що є важливим, дана реформа позитивно вплине на економіку держави, оскільки сприятиме залученню інвестиції.

Проект Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» №4020 від 02.09.2020 р.

Автор: Лопатецька Анна

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

664 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *