Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 19.02.2021 року

Законопроект щодо викривачів

1. Законопроект №3034а від 27.08.2020 «Про внесення змін до статті 59-1 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (далі – Законопроект №3034а від 27.08.2020) 19.02.2021 року було повторно прийнято з пропозиціями Президента України. Наразі його направлено на підпис Президента України.

Головною метою прийняття Законопроекту №3034а від 27.08.2020 стало вирішення існуючих колізій у законодавстві про врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Законопроектом №3034а від 27.08.2020 запропоновано викласти в новій редакції ч. 1 ст. 591 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та визначити, що врегулювання конфлікту інтересів у діяльності депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів здійснюється відповідно до Закону України “Про запобігання корупції”.

Наразі існують колізії між Законом України “Про запобігання корупції” та Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, що виявляється у тому, що Закон України «Про запобігання корупції» поширюється як раз і на депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, однак також він передбачає, що правила врегулювання конфлікту інтересів у діяльності таких осіб “визначаються законами, які регулюють статус відповідних осіб та засади організації відповідних органів”.

Процедури врегулювання конфлікту інтересів натомість не збігаються, а тому постає питання яку норму застосовувати.

З огляду на це, Законопроекту №3034а від 27.08.2020 містить положення, згідно з яким, питання врегулювання конфлікту інтересів вирішується на підставі норм Закону України  «Про запобігання корупції».

Згідно з ч. 1 ст. 28 Закону України  «Про запобігання корупції» в разі виникнення конфлікту інтересів публічна особа зобов’язана повідомити про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів і не вчиняти дії та не приймати рішення в умовах реального конфлікту інтересів.

2. Також 19.02.2021 року був прийнятий в першому читанні Законопроект № 4046 від 03.09.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств» (далі – Законопроект № 4046 від 03.09.2020).

Законопроект № 4046 від 03.09.2020 містить у собі положення щодо унормування складу земельних ділянок фермерських господарств, передбачає визначити коло отримувачів державної підтримки через Український державний фонд підтримки фермерських господарств. До того ж, запропоновано уточнити деякі поняття щодо визначень виду фермерського господарства, запровадити державну підтримку фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років, що надасть можливість сільській молоді реалізувати свої підприємницькі ініціативи та сприяти зупиненню виїзду молоді із сільських територій та на заробітки до іноземних країн.

Тобто Законопроект № 4046 від 03.09.2020 є кроком задля стимулювання розвитку фермерських господарств, заохочення молоді до підприємницької діяльності в аграрному секторі.

3. До того ж, 19.02.2021 року був прийнятий в першому читанні Законопроект №4113 від 17.09.2020 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю» (далі – Законопроект4113 від 17.09.2020)

Отже, загалом встановлюється нові соціальні гарантії для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, зокрема, пропонується надати права позачергового обслуговування в будь-яких касах, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню.

Окрім цього, передбачається надання позачергового пропуску осіб з інвалідністю першої групи, дітей з інвалідністю, осіб з інвалідністю, які їдуть на лікування, однак тільки за наявності підтверджуючих документів, та осіб, які супроводжують осіб з інвалідністю або дітей з інвалідністю, у кількості не більше 2 супроводжуючих, через державний кордон України, контрольні пункти в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з таких територій не частіше ніж один раз на тиждень в один бік, за відсутності у транспортних засобах, якими вони переміщуються, інших осіб.

Саме тому, Законопроект №4113 від 17.09.2020 покликаний забезпечити гарантії повнолітнім особами з інвалідністю та дітям з інвалідністю для здійснення їх прав, зокрема права на вільне пересування та вибір місця перебування.

4. Законопроект № 2063 від 04.09.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист» (далі – Законопроект № 2063 від 04.09.2019) 19.02.2021 року був прийнятий в цілому депутатами Верховної Ради України.

Зміст Законопроекту № 2063 від 04.09.2019 полягає в унормуванні права захисника без обмеження часу і кількості мати побачення з особами, що потребують такого захисту, у робочі, вихідні, святкові, не робочі дні.

Передбачається, що зустріч засудженого з адвокатом, захисником, законним представником, іншим фахівцем у галузі права є конфіденційною, аудіо та відео фіксація зустрічі, присутність на зустрічі інших осіб  можлива виключно з письмової згоди засудженого та адвоката, захисника, законного представника, інших фахівців у галузі права, які за законом має право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи. Засудженому також надано право на необмежені у часі та кількості зустрічі з адвокатом, захисником, законним представником, іншими фахівцями у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи, з метою забезпечення права на захист в робочі, вихідні, святкові, не робочі дні в будь який час з 7 до 20 години. Захисник же наділяється правом бути належним чином проінформований про зміну правового, процесуального статусу свого підзахисного, зміну його місця перебування

Запропоновано встановити, що порушенням норм чинного законодавства, що тягне встановлену законом відповідальність є відмова адміністрації установи виконання покарань, адміністрації закладу охорони здоров’я, в якому на лікуванні перебуває засуджений, в забезпеченні зустрічі засудженого з адвокатом, захисником, законним представником, іншими фахівцями у галузі права, які за законом мають право на надання правової допомоги особисто чи за дорученням юридичної особи.

Отже, Законопроект № 2063 від 04.09.2019 має на меті забезпечення конституційного права підозрюваного,  обвинуваченого, засудженого, інших осіб на захист без обмежень і тиску з боку держави, що є одним з фундаментальних у кримінальному судочинстві.

Автор: Чала Катерина

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

728 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *