ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ ПО-НОВОМУ?

ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ ПО-НОВОМУ?

Трудовий договір є основним юридичним фактом виникнення трудових правовідносин. Однак на сьогодні традиційний трудовий договір видозмінюється та доповнюється новими формами трудовикористання. Нерідко на практиці трудовий договір замінюється цивільно-правовим договором про працю. Тобто при укладанні цивільно-правового договору з працівником фактично існують трудові правовідносини, але формально вони підпадають під дію цивільного законодавства, у зв’язку із цим статус працівників є невизначеним. Однією з причин заміни трудових договорів цивільно-правовими договорами про працю є те, що сучасне трудове законодавство є застарілим та не спроможним врегулювати всі реалії сьогодення.

Але все не так погано, адже 08 лютого 2021 року на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України схвалив  проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності». Про який ми сьогодні і поговоримо.

Проєктом акту пропонується: визначити на законодавчому рівні поняття трудових відносин та ознаки наявності трудових відносин; зобов’язати осіб, які виконують роботи або надають послуги на підставі деяких видів цивільно-правових договорів, мати статус суб’єкта підприємницької діяльності при виконанні робіт з важкими, шкідливими умовами праці та умовами підвищеного ризику для здоров’я, робіт з підвищеною небезпекою тощо.

Але, найцікавішою новинкою для нас стала презумпція трудових відносин. Тобто, роботу зможуть визнати такою, яка виконується в межах трудових відносин незалежно від назви та виду договірних відносин між сторонами, якщо будуть три і більше нижчезазначених ознак наявності трудових відносин:

– особисте виконання особою роботи за конкретною кваліфікацією, професією, посадою за дорученням та під контролем особи, в інтересах якої виконуються роботи;

– регулювання процесу праці, що має постійний характер;

– виконання роботи на визначеному робочому місці;

організація умов праці, зокрема, надання засобів виробництва забезпечується особою, в інтересах якої виконуються роботи;

систематична виплата особі винагороди у грошовій або натуральній формі;

– встановлення тривалості робочого часу та часу відпочинку;

– відшкодування поїздок та інших фінансових витрат, пов’язаних з виконанням роботи.

Проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо визначення поняття трудових відносин та ознак їх наявності»

Автор: Борисенко Анна

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

870 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *