Робота переможця Всеукраїнського конкурсу есе «Моя фінансова грамотність»

Робота переможця Всеукраїнського конкурсу есе «Моя фінансова грамотність»

МОЯ ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ

Для мене фінансова грамотність – це свобода та вільне відчуття життя. Як казав Дейв Ремсі: «Багатство – це не скупчення матеріальних цінностей. Це вміння витрачати менше, ніж заробляєш, вміння відкладати і вкладати. Ви не збагатієте, поки не засвоїте це». Звісно, фінансова грамотність це зовсім не про багатство, але це про таку ж філософію меншого витрачання коштів та вміння правильного розпорядження ними, про що нам і казав Д. Ремсі. Відчуття вільного вдиху, безтурботності та справжнього щастя – все це для мене фінансова грамотність. «Справжній ідеаліст прагне до грошей», – написав якось Еріх Марія Ремарк. І пояснив: «Гроші – це свобода. А свобода – життя».

Також для мене це навичка, яка потребує постійного вдосконалення. Багато хто з нас ходить до спортзалу, займається спортом та тим самим качає відповідні групи м’яз. Але чому ми іноді забуваємо про головний наш «м’яз» – мозок? Так, це тренування не з легких, але правильний підхід та постійна практика роблять свою справу. Можливо все ж варто частіше цікавитися, що таке кредит, депозит і які вони взагалі бувають?

Як часто ви чистите зуби? Думаю більшість відповість: «Два рази на день». А як часто ви записуєте свої витрати? О, а на цьому питанні може виникнути ступор, хтось порине у свої думки, але більшість відповість: «Ніколи». Але насправді занотувати свої витрати це така ж звичка, що й чистити зуби. Складно? Ні, варто лише звикнути.

Не в грошах щастя, а в їх правильному використанні. Життя стає в рази спокійнішим, коли ти знаєш, що в кишені є зайві 100 гривень, а за квартиру та світло ти вже заплатив. Ми можемо сумніватися в ефективності будь-яких порад, в тому числі, що стосуються фінансів, але достатньо всього-на-всього спробувати, може вийде? Завести конверти та відкласти в них кошти на різні потреби – справа одного дня, але саме так ми зможемо себе контролювати.

Найкращий спосіб налаштувати своє мислення на правильний фінансовий лад – це оточити себе речами, які дають такий приклад. Ми живемо в епоху цифрової трансформації, всі мережі світу «біля наших ніг», достатньо правильно цим користатися. Підпишись на Instagram-сторінки, які розповідають про корисні додатки або просто консультують з юридичних фінансових питань. Поцікався діяльністю організацій, які покликані розповідати про фінансові нюанси таким людям як ти. Підпишись на телеграм-канали, які розповідають про те, який відсоток коштів варто відкладати та куди можна вкласти гроші у 2020 році. Все це для мене ФІНАНСОВА ГРАМОТНІСТЬ.

Як я прийшла до цього? Перш за все, потрапила в стресову ситуацію, а по-друге надихнулася досвідом близької мені людини. Одного разу, подорожуючи по Польщі, мені як справжньому мандрівнику хотілося побачити все та витратити всі кошти на сувеніри й смаколики. Але, поруч зі мною була людина, яка розуміла, що закордоном з коштами потрібно відноситися не просто з розумом, а з гіперрозумом. Саме тому ми відклали 120 злотих на «чорний день». І що ви думаєте? Цей «чорний день» настав. В один прекрасний момент «чудовий» дядечко кондуктор, побачивши наші білети, сказав: «Це не ті білети, що вам потрібні, ви маєте заплатити штраф у розмірі 120 злотих». Уявіть мій подив у той момент, коли я зрозуміла що це все, що в нас залишилося (саме тоді ми їхали на вокзал, щоб повернутися в Україну). Ось така історія навчила мене ввести щоденник фінансів та відклади кошти на непередбачуваний випадок – «щоб було».

Ми хочемо покращити своє життя, зробити його більш комфортним та забути про гроші. Але щоб досягти цього потрібно відповісти лише на одне питання. Чи ти готов/а до змін?

 

Автор: Борисенко Анна

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

708 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *