ЯК ОТРИМАТИ ПОДАТКОВУ ЗНИЖКУ ЗА НАВЧАННЯ? СПОЙЛЕР – НЕ ТІЛЬКИ СВОЄ НАВЧАННЯ, А Й СВОЇХ ДІТЕЙ

ЯК ОТРИМАТИ ПОДАТКОВУ ЗНИЖКУ ЗА НАВЧАННЯ? СПОЙЛЕР – НЕ ТІЛЬКИ СВОЄ НАВЧАННЯ, А Й СВОЇХ ДІТЕЙ

Громадяни, які сплачують кошти на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти мають право скористатися податковою знижкою. Отже, якщо ви, ваша дитина, ваш чоловік або дружина навчаються на контрактній формі навчання і ви сплачуєте за це свої кошти, й при цьому офіційно працевлаштовані, то ця стаття саме для вас.

Для отримання податкової знижки необхідно подати до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків до 31 грудня 2021 року (включно) декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2020 податковий рік. Разом з декларацією необхідно надати: довідку про доходи за звітний рік за встановленою формою, копію паспорта особи, яка звертається за податковою знижкою, її ідентифікаційний номер, копії договорів та копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати. У разі компенсації вартості здобуття освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення також необхідно надати документи, які підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дитини чи копію свідоцтва про шлюб). Крім цього, необхідно подати заяву, із зазначенням номера рахунку в установі банку, на який буде перерахована знижка.

Податок підлягає поверненню протягом  60 календарних днів з дня подання декларації. Подати декларацію для отримання податкової знижки можна як особисто, так і в електронному вигляді через Електронний кабінет платника.

Нагадаємо, що податкова знижка — це документально підтверджена сума витрат, на яку зменшується  оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, в результаті чого з бюджету повертається частина сплаченого податку на доходи фізичних осіб. Перелік витрат, які включаються до податкової знижки, визначено ст. 166 Податкового кодексу України.

Податковою знижкою можуть скористатись громадяни України, які отримують офіційну заробітну плату або працюють за договорами цивільно-правового характеру, які платять податок з доходів фізичних осіб. Фізичні особи — підприємці права на податкову знижку не мають, оскільки не сплачують податок з доходів фізичних осіб. Знайте свої права та бережіть себе.

Податковий кодекс України

 

Автор: Борисенко Анна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

561 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *