ЯК ЗАХИСТИТИ СВІЙ ПЕНСІЙНИЙ РАХУНОК ВІД АРЕШТУ?

ЯК ЗАХИСТИТИ СВІЙ ПЕНСІЙНИЙ РАХУНОК ВІД АРЕШТУ?

Перш за все, нам потрібно розібратися чому саме на пенсійний рахунок не може накладатися арешт та як його захистити у разі порушення цієї вимоги. Так, статтею 46 Конституцією України встановлено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Окрім цього, Конституційний Суд України у своєму рішенні № 25рп/2009 від 7 жовтня 2009 року зазначив, що право на соціальний захист віднесено до основоположних прав і свобод. Саме тому такі пенсійні нарахування й мають особливий статус та мають бути захищені. Частинами першою-третьою статті 56 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення. Арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника. У своїй постанові КЦС Верховного Суду від 03 жовтня 2019 року справа № 642/6675/18 вказує на те, що арешт пенсійних коштів особи, позбавляє її джерел до існування та порушує її право на соціальний захист.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої статі 59 Закону України «Про виконавче провадження» підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є: отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.

Отже, алгоритм дій у разі накладання арешту на ваш пенсійний рахунок досить простий. Вам достатньо звернутися до банку з проханням надіслати виконавцеві документи, які підтвердять особливий правовий статус коштів, які знаходяться на рахунку. Також ефективним може бути одночасно особисте звернення до виконавця з відповідними підтверджуючими документами.

Конституція України

Закон України «Про виконавче провадження»

Рішення Конституційного Суду України від 07.10.2009 справа №1-32/2009

Постанові Касаційного цивільного суду від 03 жовтня 2019 року справа № 642/6675/18

 

Автор: Борисенко Анна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

816 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *