СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ: ЯК, КУДИ, НАВІЩО?

СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ: ЯК, КУДИ, НАВІЩО?

Аліменти – це обов’язок утримання у визначених законом випадках одним членом сім’ї іншого. Сьогодні приділимо увагу саме обов’язку одного з батьків утримувати свою дитину.

Відповідно до Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто 18 років. Також існує обов’язок батьків сплачувати аліменти на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, що та потребує матеріальної допомоги або продовжує навчання, а батьки мають можливість надати таку допомогу. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Розмір аліментних зобов’язань батьки можуть визначити добровільно. В іншому випадку аліменти можна стягнути через суд.

При добровільному відрахуванні аліментів процедура досить прозора і легка, але що ж робити якщо один із батьків заперечує проти сплати аліментів. Взагалі, порядок стягнення аліментів визначається Цивільним процесуальним кодексом України (далі – ЦПК), Сімейним кодексом України (далі – СК), Законом України «Про виконавче провадження», Інструкцією з організації примусового виконання рішень та іншими нормативними актами. Тож звернемося безпосередньо до процедури стягнення аліментів.

Той з батьків, з ким мешкає дитина, має право звернутися до суду з відповідним позовом або заявою про видачу судового наказу. Відповідно до п.4 ч.1 ст.161 ЦПК судовий наказ видається при заявлені вимоги про стягнення аліментів, якщо ця вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

У випадку подання позовної заяви аліменти на дитину присуджуються або як частка від заробітку, або у вигляді конкретно визначеної суми. Справи розглядаються місцевими судами за місцем проживання чи реєстрації відповідача або за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача (ст. 28 ЦПК).

У разі видачі судом виконавчого документу, стягувач може самостійно надіслати виконавчий документ за місцем роботи боржника або отримання ним інших доходів із заявою про здійснення відрахування аліментів, або направити/подати заяву разом із оригіналом виконавчого документу для примусового виконання до органу державної виконавчої служби чи приватного виконавця. При визначенні розмірів аліментів суд враховує різні умови, наприклад такі як стан здоров’я та матеріальне становище дитини та платника тощо.

Окремо, слід звернутися до думки Верховного Суду щодо аліментів та порядку їх стягнення. Об’єднана палата Касаційного цивільного суду в постанові від 05.09.2019 у справі № 760/4569/18-ц, вирішуючи спір про включення до доходу, з якого має визначатися розмір аліментів, відсотків за депозитним вкладом, встановила наступну правову позицію:

Положення ст. 81 СК України та ч. 3 ст. 181 СК вказують на необхідність визначення розміру аліментів від частки доходу платника, а не його заробітку. Звуження ж змісту норм закону за допомогою положень підзаконних нормативно-правових актів є неприпустимим. Отже, перелік видів доходів, які враховуються при визначені розміру аліментів, не є вичерпним. Саме до такого висновку прийшов Верховний Суд та ми у своїй статті.

Пам’ятайте, що особа, яка виступає позивачем у справі про стягнення аліментів звільняється від сплати судового збору відповідно до п. 3, ч. 1, ст. 5 Закону України «Про судовий збір». Знайте свої права та бережіть себе.

Цивільний процесуальний кодекс України

Сімейний кодекс України

Закон України «Про судовий збір»

Закон України «Про виконавче провадження»

Інструкція з організації примусового виконання рішень та іншими нормативними актами

Постанова ВС/КЦС від 05.09.2019 у справі № 760/4569/18-ц

 

Автор: Борисенко Анна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

995 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *