Мораторій продовжено!

Мораторій продовжено!

6 жовтня Президентом України Володимиром Зеленським було підписано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».

Даний Закон є яскравим прикладом того, що прийняття проекту закону Верховною Радою України не є останнім етапом в процедурі законотворчості, адже Законопроект №3640, після позитивного голосування за нього у парламенті, було повернуто Президентом України до Верховної Ради України з відповідними зауваженнями голови держави, після чого Верховна Рада України знов проголосувала за даний законопроект та передала його на підпис Президенту. Разом з цим, від моменту набрання даним нормативно-правовим актом законної сили нас на разі відділяє його публікація (остання стадія законотворчості).

Зважаючи на зазначене вище, вважаємо цілком актуальним розглянути положення та розібратися з суттю даного законодавчого акта.

Даним Законом вносяться зміни до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» та Кодексу України з процедур банкрутства, згідно з Перехідними положеннями якого Закон України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» втрачав чинність 21.10.2020 року.

Соціальна важливість мораторію в контексті актуальної суспільно-політичної ситуації в Україні змусила законодавця переглянути дане положення, за результатом чого мораторій продовжено до 21.04.2021 року.

Окрім цього, Законом встановлюється заборона на примусове стягнення майна (майнових прав), якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об’єктом незавершеного житлового будівництва. Дана заборона також стосується відповідного майна за договорами іпотеки осіб, які мають зобов’язання за кредитами, наданими їм в іноземній валюті. Окрім того, закріплюється заборона щодо відступу на користь іншої особи прав вимоги до позичальника щодо відповідного майна (майнових прав).

Зважаючи на актуальну ситуацію з пандемією та пов’язані з нею економічні складнощі, позичальники, що уклали кредитні договори в іноземній валюті, можуть опинитися у досить складній ситуації: неплатоспроможність боржника може тягнути за собою задоволення майнових інтересів кредитора за рахунок майна боржника, в т.ч. того, в якому проживає боржник.

Таким чином, продовження мораторію можна розцінювати як захисний механізм соціально-значущих прав населення, в першу чергу права на житло та його недоторканість.

Законопроект № 3640 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті”

 

Автор:                                                                                     Ромашко Олександр,

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

837 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *