Конституційний суд: ознака незалежності чи порушення принципу поділу державної влади?

Конституційний суд: чи є статутний капітал приватного підприємства є об’єктом права спільної сумісної власності?

На початку 2020 року 50 народних депутатів звернулися до Конституційного Суду України (далі – КС України) щодо питання відповідності Конституції України окремого положення пункту 26 розділу VI «Перехідні та прикінцеві положення» Бюджетного кодексу України.

Відповідна норма передбачала, що розмір заробітної плати прокурора (ст. 81 Закону «Про прокуратуру») може встановлюватися Кабінетом Міністрів України.

Народні депутати стверджували, що відповідно до ст. 1311 Конституції України заробітна плата прокурорів має визначатися виключно законом України, а не актами Кабінету Міністрів України. Отже, тим самим на їх думку порушується принцип поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову, й наділивши Кабінет Міністрів України повноваженнями встановлювати порядок та розміри заробітної плати прокурора, законодавець запровадив відмінне від передбаченого положеннями статті 81 Закону нормативне регулювання заробітної плати прокурора.

В свою чергу Конституційний Суд України зазначив: «Положення Бюджетного кодексу, за яким норми і положення статті 81 Закону застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, спричиняє юридичну невизначеність при застосуванні зазначених норм Кодексу та Закону України «Про прокуратуру», а отже, є таким, що суперечить принципу верховенства права, передбаченого частиною першою статті 8 Конституції України».

У підсумку КС України прийшов до висновку, що незалежність прокурорів не є прерогативою або наданим привілеєм, а є гарантією справедливого, неупередженого та ефективного здійснення прокурорами своїх повноважень та визнав таким, що не відповідає Конституції України, окреме положення п. 26 розділу VI «Перехідні та прикінцеві положення» Бюджетного кодексу України.

Рішення КС України від 26.03.2020 №№ 6-р/2020: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v006p710-20#Text

 

Автор:                                                                         Борисенко Анна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору»

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 318 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *