Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 17.09.2020 року

Огляд законопроектів Верховної Ради України від 17.12.2019 року

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 17.09.2020:

1. Законопроект3960 Проект Закону про внесення зміни до статті 6 Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”

Відхилено та знято з розгляду. Законопроектом вноситься зміна до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» у частині доповнення її новим напрямом надання державних гарантій за рішенням Кабінету Міністрів України для забезпечення виконання боргових зобов’язань суб’єкта господарювання державного сектору економіки, який здійснює діяльність у сфері виробництва та/або передачі електроенергії в Україні перед міжнародними фінансовими організаціями для підтримки його ліквідності та стійкості роботи.

2. Законопроект3656 Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції

Готується на друге читання. Законопроект розроблено з метою встановлення зниженої ставки  податку на додану вартість –  14% по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України окремих видів сільськогосподарської продукції. Законопроектом пропонується доповнити пункт 193.1 статті 193 Податкового кодексу України новим підпунктом «г», якими встановити ставку податку на додану вартість у розмірі 14% по операціях з  постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за відповідними товарними позиціями. відповідно корегуються також норми статті 194 Кодексу щодо основної ставки цього податку.

3. Законопроект3991 Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” (щодо автомобільних доріг загального користування та відновлення аварійних мостових споруд)

Прийнято. Даним законопроектом пропонується доповнити розділ “Прикінцеві положення” Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” новим пунктом стосовно граничної величини місцевого боргу щодо місцевих запозичень. Тож, пропонується не застосовувати обмеження щодо граничної величини місцевого боргу за умови якщо витрати, пов’язані з таким боргом не будуть перевищувати у наступних бюджетних періодах 30 відсотків обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, затвердженого Законом про державний бюджет для відповідного місцевого бюджету.

Окрім цього передбачається дозволити обласним державним адміністраціям, що набули статусу військово-цивільних адміністрацій, в особі їх керівників, здійснювати у 2020 році місцеві запозичення з дотримання вимог Бюджетного кодексу та чинного законодавства України.

4. Законопроект № 3006а Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”

Готується на друге читання. Даним законопроектом передбачено вдосконалення правової та організаційної складової надання одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”. Слід зазначити, що на сьогоднішній день держава здійснює публічні закупівлі без законодавчого закріплення зазначеної допомоги. Проектом Закону пропонується внесення доповнень до Закону України “Про державну допомогу сім’ям з дітьми” щодо правової визначеності надання одноразової натуральної допомоги “пакунок малюка”.

5. Законопроект №2203 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження спільної роботи близьких осіб

Прийнято. Законопроект розроблено з метою врегулювання питань, пов’язаних з обмеженням спільної роботи близьких осіб на посадах помічників-консультантів депутатів усіх рівнів. Таким чином, пропонується поширити заборону мати у підпорядкуванні близьких осіб на народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад.

 

Огляд підготувала:

Чорна Вікторія,

3 курс, ІПКЮ, 2 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». 

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

770 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *