Верховний Суд: позбавлення статусу пільговика з оплати комунальних послуг

Верховний Суд: позбавлення статусу пільговика з оплати комунальних послуг

Особа мала статус інваліда війни 3-ьої групи, в зв’язку з чим користувалася пільгою щодо оплати спожитого природного газу у розмірі 100%. Однак, надавачем послуг з постачання природного газу були надані доручення про припинення газоспоживання через заборгованість з оплати газу, яка виникла в такої особи через скасування Управлінням соціального захисту населення пільги споживачеві.

Споживач з такими дорученнями не погодився та подав позовну заяву з вимогами відповідні доручення скасувати, а дії визнати неправомірними. Суд першої інстанції під час заочного розгляду справи позов задовільнив, однак суд апеляційної інстанції таке рішення скасував, а в задоволенні позову відмовив.

Споживач подав касаційну скаргу, за результатом розгляду якої Верховним судом зазначено наступне:

«Відповідно до статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до пункту 1 Положення про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117, Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, це автоматизований банк даних, створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які мають право на пільги за соціальною ознакою згідно із законами України .

Згідно абзацу 1 пункту 5 Положення для включення до Реєстру інформації про пільговика він подає уповноваженому органу копії документів, що підтверджують право пільговика та членів його сім`ї на пільги (з пред`явленням оригіналів цих документів), копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та інших обов`язкових платежів, пред`являє паспорт та надає інформацію про характеристику житла та послуги, щодо отримання яких він має пільги та реально ними користується.

Також судом встановлено, що споживач не оскаржував дії суб`єкта владних повноважень – Управління праці та соціального захисту населення щодо позбавлення його статусу інваліда війни та вилучення у нього посвідчення інваліда війни 3 групи серії НОМЕР_1 від 19 листопада 2012 року.

Отже, оскільки рішення Управління соціального захисту населення про позбавлення споживача статусу інваліда війни та пільг не скасовано та є чинним, тому воно повинно враховуватись іншими органами.

З огляду на вказане, апеляційний суд дійшов обґрунтованого висновку, що позивача позбавлено статусу інваліда війни, його не внесено до бази ЄДАРП як такого, а тому він не може споживати природній газ за пільгами встановленими для інвалідів війни, у зв`язку із чим позов не підлягає задоволенню».

 

Таким чином слід пам’ятати, що надання пільг з оплати житлово-комунальним послуг нерозривно пов’язане не тільки з наявність пільгового статусу в особи, необхідного для призначення пільги, а й зі збереженням такого статусу протягом користування пільгою. Відповідно, припинення пільгового статусу особи автоматично призводить до припинення пільг, на які така особа претендувала.

 

Рішення ВС/КЦС від 28.12.2019 у справі №296/6902/17

 

Автор:                                                                                    Трофімов Богдан

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

696 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *