Механізм «Кешбек»

Механізм «Кешбек»

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-ІХ (далі – Закон №533)  перенесено терміни набуття чинності деяких законів.

Відповідно до цього, було відтерміновано  з 01.10.2020 до 01.01.2021– запровадження обов’язку застосування РРО фізичними особами – платниками єдиного податку 2 та 3 груп, які провадять певні види діяльності  та механізму «Кешбек» – компенсації споживачу коштів, сплачених за придбаний товар (послугу), у разі якщо  споживачу  надано розрахунковий документ, щодо якого відсутня інформація в базах даних Державної податкової служби (далі – ДПС) .

Таким чином, 01 січня 2021 року для споживачів запроваджується механізм компенсації коштів, сплачених за придбаний товар (послугу), якщо при покупці було надано розрахунковий документ, інформація щодо якого відсутня в базах даних ДПС.

Основним нормативно-правовим актом, що регулює зазначений механізм є Закон України від 20.09.2019 року №128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», згідно з яким, громадяни-покупці, купуючи товар на суму, яка перевищує 850 грн., зможуть перевірити справжність розрахункового документа (чек РРО) на сайті ДПС. Якщо споживачу надано касовий чек РРО, інформація про який відсутня в Електронному кабінеті, такий споживач має право звернутися до контролюючого органу зі скаргою про порушення суб’єктом господарювання (далі – СГ) порядку проведення готівкових розрахунків (з доказами замовлення, оплати та отримання товару (роботи, послуги)). Скарга подається в Електронному кабінеті на сайті ДПС.

У разі підтвердження порушення СГ порядку проведення готівкових розрахунків, продавця оштрафують, а покупець матиме можливість отримати з бюджету компенсацію 100% вартості придбаного товару, який йому було реалізовано з порушенням вимог чинного законодавства, при цьому залишивши товар собі. Для цього, у зверненні покупця має бути зазначено й номер його рахунку та банківську установу, в якій такий рахунок відкрито.

Варто зазначити, що для подання скарги про недійсний фіскальний чек заявник має ідентифікувати себе через електронний кабінет. Застосувати штраф лише по факту надходження скарги буде неможливо – податкові органи мають довести, що продавець дійсно допустив порушення – встановити відсутність або недостовірність такого розрахункового документа.

Таким чином, метою запровадження механізму “Кешбек” є боротьба з “нефіскальними” чеками, які надаються окремими несумлінними платниками споживачам під виглядом фіскальних чеків.

 

З текстом нормативно-правових актів можна ознайомитись за посиланнями:

Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» :

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%D1%80#Text

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг»:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/128-20#Text

 

Автор: Чорна Вікторія

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». 

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

640 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *