Новели від Верховної Ради України

Огляд законів, які набирають чинності у березні 2020

03 липня 2020 року Головою Верховної Ради України було відкрите позачергове пленарне засідання. У рамках відповідного заходу було розглянуто наступне:

Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” №3734. Даний законопроект передбачає особливості вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, а також інших категорій осіб. Тобто, учні, які збираються вступати до закладів вищої осовіти мають можливість вступити за вступними іспитами, але за умовою певних квот: наприклад, для осіб з тимчасово окупованої території. Верховна Рада 310 голосами «за» прийняла законопроект за основу та в цілому.

– Проект Постанови про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України №3721. Так як, відповідна подія має визначне та основоположне значення для українського становлення, то з цієї нагоди 16 липня 2020 року о 16 годині у залі пленарних засідань Верховної Ради України буде проведено урочисте засідання та заснування відзнаки Верховної Ради України – «30 років Декларації про державний суверенітет України».  Проект постанови підтримали 296 народних депутатів.

– Проект Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 18 червня 2020 року про прийняття в другому читанні та в цілому як Закону України проекту Закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) №3383-П і №3383-П-1.  Обидві постанови відхилено більшістю голосів народних обранців.

– Проект Постанови про звільнення Смолія Я.В. з посади Голови Національного банку України №3772. Проект внесено Президентом України та підтримано Верховною радою України.

– Проект Постанови про звільнення Терентьєва Ю.О. з посади Голови Антимонопольного комітету України №3784. Проект підтримано Верховною радою України.

– Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії №3658. Основною метою даного законопроекту є врегулювання на законодавчому рівні «зеленого» тарифу, досягнення балансу у суспільстві, а саме у споживачів та користувачів електричної енергії, покращити платоспроможність ДП «Гарантований покупець». Даний проект вдосконалює та модернізує конкурентну модель відновлюваної енергетики через розподіл відповідних квот підтримки та перешкоджає настання негативних випадків у галузі. Проектом вносяться зміни до законів України «Про альтернативні джерела енергії», «Про ринок електричної енергії», «Про режим іноземного інвестування», «Про оренду державного та комунального майна», в частині удосконалення умов підтримки виробників за «зеленим» тарифом. Також передбачається вдосконалення процедури організації і проведення аукціонів з розподілу квоти підтримки шляхом внесення змін до статті 93 Закону України «Про альтернативні джерела енергії». Прийнято у першому читанні 268 голосами «за».

– Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Законом передано частину бюджетних призначень  Міністерства енергетики та захисту довкілля України, на користь Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України для фінансування бюджетних програм. Прийнято в цілому 268 голосами «за».

 

Автор: Червяков Микита

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

784 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *