Новини на ринку фінансових послуг

Новини на ринку фінансових послуг

До 30 червня 2020 року Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (далі – Нацкомфінпослуг) виконувала повноваження та функції з державного регулювання та нагляду у сфері ринків фінансових послуг, а також здійснювала процедури з реєстрації, внесення відомостей до реєстрів та баз даних і виключення відомостей з реєстрів, та ліцензування діяльності фінансових установ та юридичних осіб – суб’єктів господарювання, які за своїм правовим статусом не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги. Тобто, діяльність Нацкомфінпослуг була спрямована на створення умов для ефективного та транспарентного (прозорого) функціонування ринків небанківських фінансових послуг.

1 липня 2020 року було введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» від 12.09.2019 №79IX, на виконання якого, Президент України Володимир Зеленський підписав указ №259/2020 про припинення Нацкомфінпослуг та створення комісії з її ліквідації.

Окрім того, президент доручив уряду вирішити питання щодо подальшого використання об’єктів права державної власності, що перебували в управлінні комісії, а також постановив визнати таким, що втратив чинність, указ президента України від 23 листопада 2011 року № 1070 «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг».

Таким чином, сфера ринків фінансових послуг зазнає наступних змін :

 

– Повноваження Нацкомфінпослуг у частині регулювання та нагляду у системі накопичувального пенсійного забезпечення, регулювання та нагляду за функціонуванням фінансово-кредитних механізмів і управлінні майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю передаються до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

– Національний банк України здійснює функції державного регулювання та нагляду за діяльністю на ринках небанківських фінансових послуг (крім діяльності на ринках цінних паперів та похідних (деривативів), професійної діяльності на фондовому ринку та діяльності у системі накопичувального пенсійного забезпечення) на індивідуальній та консолідованій основі у визначених законом межах та порядку.

– Національний банк України починає приймати та опрацьовувати звернення громадян стосовно роботи фінансових, страхових, лізингових, факторингових компаній, ломбардів та кредитних спілок. Тобто, клієнтам фінансових установ у разі порушення їхніх прав насамперед варто звертатися з письмовою скаргою на ім’я керівника відповідної фінустанови, а у випадку, якщо фінустанова не реагує, потрібно звертатися до Національного банку.

Таким чином, зазначені зміни, можливо, посприяють формуванню конкурентного, платоспроможного ринку небанківських фінансових послуг в Україні з належним захистом прав споживачів цих послуг та клієнтів фінансових установ та дозволять отримати більш надійну та прозору фінансову систему.

 

З текстом нормативно-правовових актів можна ознайомитись за посиланнями:

Указ Президента «Про припинення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг»: https://www.president.gov.ua/documents/2592020-34317

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функцій із державного регулювання ринків фінансових послуг» :  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/79-20#Text

 

Автор: Чорна Вікторія

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

817 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *