Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 02.06.2020 року

ТОП-5 правових актів за які проголосували 19.12.2019 року.

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 02.06.2020 року:

1. Законопроект № 3438. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” щодо запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято за основу із скороченням строку підготовки. Даним законопроектом передбачається внесення змін до Закону України “Про оцінку впливу на довкілля” в частині перехідних положень щодо недопущення поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), пов’язаного з необхідністю проведення масових заходів у процесі здійснення оцінки впливу на довкілля.

Проектом закону пропонується на період дії карантину обмежити громадське обговорення планованої діяльності після подання звіту з оцінки впливу на довкілля наданням письмових зауважень та пропозицій (в тому числі і в електронному вигляді) та не проводити громадські слухання (заплановані на період карантину громадські слухання вважати такими, що не відбулись та не проводити повторно).

2. Законопроект № 2494. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до системи нормативно-правових актів щодо підвищення соціальних гарантій для дітей, які перебувають під опікою чи піклуванням, в тому числі для дітей з інвалідністю, спрощення процедури надання допомоги на дітей одиноким матерям та малозабезпеченим сім’ям, а також запровадження державної соціальної допомоги на догляд одиноким особам, які досягли 80 річного віку та потребують постійного стороннього догляду.

3. Законопроект № 2379. Проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів.

Прийнято в цілому. Даним законопроектом вносяться доповнення до Лісового кодексу України щодо визначення поняття національної інвентаризації лісів, цілей її проведення та джерел фінансування. Окрім того, в рамках інвентаризації, передбачається збір, узагальнення та повідомлення статистичних даних щодо актуального стану лісів України в загальнодержавному масштабі.

4. Законопроект № 2429. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар’єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров’я.

Прийнято в цілому. Даним законопроектом передбачається внесення змін до чинного законодавства щодо забезпечення ефективної діяльності системи охорони здоров’я. Зокрема, передбачається спрощення процедури реєстрації лікарських засобів. Окрім того, встановлюється можливість виняткового ввезення на територію України лікарських засобів, що не зареєстровані в Україні. Удосконалюється заборона вивезення за межі України донорської крові та її компонентів. Також змінено порядок сертифікації лікарських засобів, що відносяться до наркотичних, психотропних речовин та прекурсорів.

5. Законопроект № 3361. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перших кроків дерегуляції бізнесу шляхом страхування цивільної відповідальності.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається що при наявності у суб’єкта господарювання із середнім та/або незначним ступенями ризику діючого договору добровільного страхування цивільної відповідальності суб’єктів господарювання за шкоду, яка може бути заподіяна життю, здоров’ю, майну третіх осіб та навколишньому природньому середовищу внаслідок небезпечної події, що може виникнути на території та/або об’єктах нерухомості, періодичність проведення планових перевірок таких суб’єктів збільшується на строк дії договору страхування відповідальності, але не більше шести років поспіль — для суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику та не більше десяти років поспіль — для суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику.

Окрім того, встановлюються відповідні вимоги до таких договорів та інформування про їх укладення, передбачаються відповідні контрольні засади щодо таких суб’єктів господарювання.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 022 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *