Постанова КМУ № 341

Постанова КМУ № 341

Поширення COVID-19 і введення державою карантинних заходів спричинило неабияку паніку, що спровокувала значне зростання цін на товари першої необхідності. Це торкнулося соціальних продуктів, деяких лікарських засобів та медичних виробів.

18 травня 2020 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», що стала спробою уряду врегулювати дану проблему.

Постановою затверджено вичерпні переліки соціально значущих товарів і товарів протиепідемічного призначення, зміна цін на які підлягатиме декларуванню.

Таким чином, зростання ціни на такі товари на 5% і більше, підлягає обов’язковому декларуванню. У  разі підвищення цін на:

5% і більше, але менше як 10%, застосування роздрібної ціни можливе не раніше, ніж через три дні, без урахування дня декларування.

10-15%, застосування ціни можливе не раніше, ніж через 14 днів після попереднього декларування ціни.

15% і більше нові ціни можна застосовувати щонайменше після 30 днів з останнього декларування.

Під державне регулювання підпадають такі товари, що мають істотну соціальну значущість: гречка, цукор, борошно пшеничне вищого сорту, вітчизняні макарони, молоко 2,5% в плівці, житньо-пшеничний хліб, курячі яйця 1 категорії, куряча тушка, вершкове масло 72,5% та мінеральна вода без газу, а також деякі лікарські засоби, антисептики та дезінфекційні засоби, засоби індивідуального захисту.

«Якщо ціна в торгівлі на них планує підвищуватися, то заклад торгівлі через електронну форму зобов’язаний повідомляти про це в Держпродспоживслужбу. На виробників або постачальників це регулювання не розповсюджується. Але держава буде вивчати причини зростання цін у роздрібних магазинах та аптеках і мати можливість впливати й на виробників, або імпортерів, якщо ціни зростають без економічного обґрунтування» – роз’яснює голова Національної Ради економічного розвитку Олексій Дорошенко на своїй сторінці у Facebook.

Тож, цей крок уряду є важливим у сучасних умовах, у період карантину та, можливо, стане дієвим механізмом впливу на цінову ситуацію в країні.

З текстом нормативно-правового акту можна ознайомитись за посиланням –

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/341-2020-%D0%BF

 

Автор: Чорна Вікторія

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

968 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *