Послуги «оплата частинами» і «миттєва розстрочка»

Послуги «оплата частинами» і «миттєва розстрочка»

Іноді трапляються випадки, коли виникає нагальна необхідність купити якусь річ, але немає матеріальної можливості заплатити всю суму у повному обсязі. У цих ситуаціях магазин може запропонувати такі послуги як «оплата частинами» або «миттєва розстрочка». Вони дозволяють у разі необхідності одразу купувати товари, а вже оплачувати всю суму  ̶  протягом декількох місяців. У цій статті пропонуємо вам ближче розглянути, що таке «оплата частинами» і «миттєва розстрочка», які банки пропонують таку послугу і яким чином цим скористатися при оплаті омріяних товарів.

Розглянемо кожну із послуг більш детально. Спочатку зазначимо що «оплата частинами», полягає у тому, щоб розділити суму на рівні частини, яку ви повинні будете сплачувати за товар кожний місяць протягом певного обумовленого терміну. Варто зазначити, що така операція не стягує щомісячні відсотки і комісію, тобто банк буде стягувати лише фіксовану суму з вашого рахунку. Це зумовлено тим, що дана комісія перекладається безпосередньо на продавця. Великі торгові мережі йдуть на такий захід, щоб привернути увагу покупців. Жертвуючи невеликою частиною доходу з продажів, магазини, у першу чергу, намагаються розширити аудиторію платоспроможних клієнтів, які не готові переплачувати за стандартну розстрочку. Дана фінансова операція можлива як і в простому магазині, так і в он-лайн. Щоб зрозуміти принцип дії цієї послуги, пропонуємо розглянути це на прикладі. Магазин Фокстрот у співробітництві з Приватбанком пропонує гарнітуру APPLE AirPods Pro, за ціною 7 999 грн, оплатити 14 частинами по 534 грн. Тобто на момент покупки товару ви оплачуєте лише внесок у сумі 534грн. і потім протягом 14 місяців сплачувати по 534 грн без нарахування відсотків.

Наразі таку послугу пропонує Приватбанк. Для цього необхідно бути клієнтом банку та обирати товари, які мають позначку щодо можливості оплати частинами, в магазинах-партнерах банку. Сам банк наголошує на таких перевагах сервісу «оплата частинами»:

  • Вигідні умови – повна відсутність процентів;
  • Економія часу – оформлення покупки за 30 секунд;
  • Простота оформлення – договором є чек з усіма необхідними реквізитами (не потрібно жодних документів: довідка про доходи, паспорт, ідентифікаційний код). Єдиний документ, який є необхідним – є картка відповідного банку;
  • Зручне погашення – вносити платежі на картку можна без відвідання банку.

Нюансом цієї процедури є те, що на момент щомісячного списання суми платежу на карті клієнта повинен бути позитивний баланс. Адже, якщо на ній немає відповідної суми, то чергова виплата буде зроблена в рахунок кредитних коштів, і покупець заплатить кілька відсотків від суми за користування кредитом. Тобто, цією послугою можуть користуватись власники кредитних карток, або карток, на яких є можливість встановити кредитний ліміт. Додаткову комісію стягують не всі банки, але все ж такий формат зустрічається досить часто.

Розглядаючи послугу «миттєвої розстрочки», доцільно зазначити, що вона дещо схожа за метою оформлення з послугою «оплата частинами», але головна їх відмінність полягає в умовах, які висуваються клієнту. На відміну від «оплати частинами», більшість магазинів і банків пропонують саме сервіс розстрочки. З одного боку, для покупця це є вигідним, адже він може розділити вартість практично будь-якої своєї покупки у будь-якому магазині. Але з іншого боку, ця послуга обійдеться йому дорожче, ніж оплата частинами, адже у разі розстрочки щомісяця буде нараховуватися комісія до основної суми.

Для того, щоб скористатися потрібно мати картку відповідного банку і здійснювати покупку у магазині-партнері цього банку. Наприклад, при купівлі будь-якої побутової техніки ціною 20 тисяч гривень ви зможете взяти розстрочку і платити не за 4 тисячі гривень на місяць (як при оплаті частинами), а по 800 гривень. Але треба зауважити, що й терміни виплати тоді збільшується, а відсотки потрібно буде сплачувати за це також кожен місяць.Така послуга буде не вигідна, якщо товар буде зменшуватися в ціні (як, наприклад, айфон, ціна якого зменшується із виходом більш нової моделі).

Розглянемо більш детально, які умови і відсотки пропонують українські банки при оформленні розстрочки.

Приватбанк пропонує своїм клієнтам:

  • Розбивати оплату усієї суми від 1 до 24 місяців;
  • Комісія буде становити 2,9% від суми купівлі та буде списуватися разом зі щомісячним платежем за сервісом;
  • Також сума товару повинна становити від 300 до 30 000 грн.

Альфа-Банк пропонує:

  • Здійснювати оплату від 3 до 24 місяців;
  • Щомісячна комісія 1,8%;
  • Товар на суму від 1 000 до 200 000 грн.

ПУМБ надає розстрочку:

  • Від 6 до 24 місяців;
  • Комісія вже більше – 3%, але при цьому банк надає 3 перші місяці під 0%;
  • Діє при сумі від 500 до 30 000 грн.

Перевагами «миттєвої розстрочки» є те, що, у першу чергу, ви маєте можливість розбити ціну і оплачувати її частинами протягом тривалого часу (до 24 місяців). Також ця послуга можлива на всі товари у магазині, з якими співробітничає відповідний банк. Але, суттєвим недоліком є комісія, яка встановлюється банком, що ускладнює «розтягування» оплати на тривалий час.

Підсумовуючи вище викладене, пропонуємо за допомогою таблиці окреслити найголовніші розмежування між цими двома послугами.

Критерії «Оплата частинами» «Миттєва розстрочка»
Термін оплати Розраховано на короткий проміжок часу – зазвичай, на практиці, приблизно 10 місяців, встановлюється для кожного товару окремо Більш тривалий термін, який обумовлюється сторонами – до 24 місяців
Наявність комісії за послугу Не стягуються щомісячні відсотки і комісію – банк буде стягувати лише фіксовану суму з вашого рахунку, адже це перекладається безпосередньо на продавця Щомісяця комісія стягується. Її розмір встановлюється кожним банком окремо, зазвичай від 1,8-3%
Можливі товари, які можна придбати Поширюється лише на окремі товари в магазині-партнері відповідного банку Поширюються на всі товари в магазині-партнері банку, але є ліміт суми, на яку може бути оформлений товар

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

4 515 переглядів

2 коментарі

  • Avatar
    Косинський 20.02.2022 at 12:51 | Відповіcти

    Доступно і детально – те, чого я потребував. Щиро дякую!!!

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *