Медичне страхування

Медичне страхування

Життя і здоров’я людини є найвищою соціальною цінністю. Конституція України закріплює, що кожен громадянин України має право на безкоштовну медицину, на жаль, якісні медичні послуги, особливо при складних захворювань вимагають досить велику кількість фінансових витрат. Виходячи з цього, в наші дні медичне страхування життєво важливо.

Медичне страхування це такий вид страхування особи, який гарантує отримання медичної допомоги та компенсацію витрат, які пов’язані з виникненням проблем зі здоров’ям і відповідають страховому випадку.

Закон України «Про страхування» зазначає, що медичне страхування (здоров’я, життя) може бути як добровільним так і обов’язковим видом страхування.

Обов’язкове медичне страхування є різновидом загальнообов’язкового державного соціального страхування, але слід зазначити, що в Україні на сьогодні питання про обов’язкове медичного страхування чітко не регулюється законодавством. Зокрема, Верховна Рада України 04.10.2018 року отримала проект Закону України «Про загальнообов’язкове державне медичне соціальне страхування в Україні», але 29.08.2019 року цей закон було відкликано. Але незважаючи на це, Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що існують такі обов’язкові гарантії медичних послуг:

1) медичні послуги у разі хвороби:

а) щодо надання первинної медичної допомоги, зокрема забезпечення за рецептом відповідними лікарськими засобами та виробами, потрібними для надання такої допомоги;

б) з медичної реабілітації;

2) медичні послуги у разі вагітності, пологів та їх наслідків:

3) послуги, пов’язані з видачею у встановленому законодавством порядку відповідних медичних документів, тощо.

Загальнообов’язкове соціальне медичне страхування здійснюється Страховими фондами, де основними суб’єктами є роботодавці та застраховані особи, а основним джерелом коштів є страхові внески страхувальників-роботодавців і застрахованих осіб, що сплачують їх в умовах та в порядку, передбачених законом. Відповідно до ст. 25 Закону України «Основи законодавства України про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» послуги, які охоплює такий вид страхування: є діагностика та амбулаторне лікування; стаціонарне лікування; надання готових лікарських засобів та виробів медичного призначення; профілактичні та освітні заходи; забезпечення медичної реабілітації осіб, які перенесли особливо важкі операції або мають хронічні захворювання.

Що ж до добровільного медичного страхування, то його суть полягає в тому, що людина, яка купує річний поліс, при настанні страхового випадку отримує право на безкоштовну і позачергову медичну допомогу в межах тих бюджетів і переліку послуг, які він передбачає.

Слід звернути увагу на те, що добровільне медичне страхування здійснюється страховими компаніями, і тому, щоб оформити зі страховою компанією страховий договір потрібні відповідні фінансові вклади. Сума фінансових вкладів дуже різноманітна, так як це все залежить від різноманітних факторів як:

1. від переліку наданих послуг;

2. від бонусних програм;

3. від категорії медичних установ, включених у пакет обслуговування;

4. кількості застрахованих;

5. регіону обслуговування;

6. стану здоров’я клієнта тощо.

І тому середньостатистичний розмір внеску становить від 400 грн. до 6000 грн.

Таким чином, ми бачимо що державне медичне страхування в Україні є, але, на жаль, воно має не такий широкий спектор надання послуг як добровільне медичне страхування. Це пов’язано з тим, що при добровільному медичному страхування у вас з’являється більше гарантій і послуг надання медичної допомоги, це і діагностика лікування, і амбулаторне лікування, і надання лікарських засобів і багато всього іншого, тоді як при державному медичному страхування вам нададуть первинну медичну допомогу та чек з купою ліків, які ви повинні придбати вже самі.

В Україні існує велика кількість страхових компаній, які здійснюють медичне страхування, один з найпоширеніших, відповідно до рейтингу журналу страхових компаній «Insurance TOP» є страхова компанія UNIQA, яка надає три пакета послуг:

Стандарт Класика Престиж
цілодобова підтримка лікаря координатора; страхова сума захист 75000 грн; амбулаторно-поліклінічна допомога; обслуговування в комерційних медичних клініках; планова стаціонарна допомога, хірургія в межах 3000 грн; невідкладна швидка допомога; невідкладна стоматологія покривається до 500 грн цілодобова підтримка лікаря координатора; страхова сума 125000 грн; обслуговування в комерційних медичних клініках високої цінової категорії; амбулаторно-поліклінічна допомога; планова стаціонарна допомога, хірургія в межах 4000 грн; екстрена стоматологія покривається до 1000 грн. цілодобова підтримка лікаря координатора; страхова сума 175000 грн; обслуговування в комерційних медичних клініках вищої акредитації; амбулаторно-поліклінічна допомога; екстрена госпіталізація і забезпечення медикаментів; планова стаціонарна допомога, хірургія не більше 5000 грн; екстрена стоматологія покривається до 2000 грн.

З вищенаданої інформації можна зробити висновок, що кожна особа може самостійно обрати пакет послуг в медичній сфері залежно від своїх вподобань та фінансових можливостей.

Таким чином, виходячи з вищезазначеного можна підвести підсумок у вигляді порівняльної таблиці

 

Критерій порівняння Обов’язкове медичне страхування Добровільне медичне страхування
Об’єкти Життя та здоров’я громадянина Життя і здоров’я громадянина
Фінансові вклади 22% від заробітної плати робітників Від 400 до 6000 грн
Суб’єкти Страхові фонди, держава, громадянин України, органи державної влади, роботодавець Страхова компанія, громадянин – фізична особа, комерційні страхові організації
Основа регулювання відносин Страховий договір (поліс), правила страхування визначаються державою Страховий договір (поліс), правила страхування визначаються страховою організацією
Термін дії Передбачений законом, але не менше 1 року 1 рік
Сфера розповсюдження Охоплює майже всіх громадян, має загальний, масовий характер Охоплює всіх бажаючих, має індивідуальний характер

Бережіть себе і будьте здорові!

 

 

Автор: Антонян Анаіт

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

7 156 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *