Фінансовий моніторинг: що нового?

Фінансовий моніторинг: що нового?

Вчора набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», який передбачає нову процедуру здійснення фінансового моніторингу.

Відповідний Закон суттєво розширює перелік суб’єктів первинного фінмоніторингу, які фактично проводять ідентифікацію клієнта. Слід зазначити, що відповідний Закон збільшив порогову суму фінансової операції, якщо раніше вона була 150 000 грн, то тепер 400 000 грн. Водночас, Законом зменшено перелік ознак до чотирьох, за наявності хоча б однієї з яких фінансова операція підлягатиме обов’язковому фінмоніторингу, а саме фінансові операції щодо публічних осіб; фінансові операції з переказу грошей за кордон (зокрема держави, віднесені КМУ до офшорних зон); фінансові операції з готівкою (внесення, переказ, отримання коштів); всі фінансові операції, якщо одним з учасників є фізична чи юридична особа пов’язана з країною, яка не дотримується або неналежним чином дотримується міжнародних стандартів у боротьбі з відмиванням доходів, отриманих злочинним шляхом.

Закон розширює вимоги до ідентифікації осіб, які роблять переказ грошових коштів, однак це не стосується переказів грошей з карти на карту. Зазначені вимоги стосуватимуться переважно переказів без відкриття рахунку. У свою чергу з’явилися чутки про те, що не можна буде оплатити комуналку чи інші послуги онлайн через відповідні нововведення, оскільки потрібна верифікація.

Але варто зазначити, що вимоги даного закону не поширюватимуться на: сплату комуналки, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми); сплату кредиту до 30 тисяч гривень; оплату товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми); всі готівкові перекази в межах України до 5 тисяч гривень; зняття коштів з власного рахунку.

При цьому новий закон дає низку суттєвих переваг клієнтам банків, а саме впроваджує дистанційну індентифікацію, тобто тепер, щоб відкрити рахунок у банку, не потрібно йти у відділення, зокрема засвідчити свою особу можна або через відеозв’язок, або через систему BankID.

Також Законом запроваджено поняття «належна перевірка» і умовно можна виокремити такі її етапи: 1) ідентифікація та верифікація клієнта; 2)встановлення кінцевого бенефіціарного власника клієнта. Разом з тим значно посилюються вимоги до виявлення кінцевих бенефіціарних власників; 3)визначення мети фінансової операції та майбутніх ділових відносин між відправником та одержувачем; 4) всі інші операції між цими сторонами переводять на постійний моніторинг.

Відповідальність за неналежне здійснення фінмоніторингу:

1. За несвоєчасне повідомлення інформації Держфінмоніторингу розмір штрафу до 340 000 грн.

2. для фінансових установ штраф – до 10 % загального річного обороту, але не більше 135,15 млн грн; для інших суб’єктів – двократний обсяг вигоди, одержаної внаслідок вчинення порушення, а якщо сума такої вигоди не може бути визначена, – 27,03 млн грн.

Детально з відповідним Законом можна ознайомитися за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/361-20#n308

 

Автор: Марія Мельник

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

725 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *