Що таке ОСЦПВ або, як кажуть у народі – “Автоцивілка” ?

Що таке ОСЦПВ або, як кажуть у народі - “Автоцивілка” ?

Власникам автомобілів відомо, що після придбання транспортного засобу, його необхідно застрахувати. Якщо цього не зробити, то при зупинці працівниками поліції, водію буде виписаний штраф. Отже, автоцивілка (ОСЦПВ) – це обов’язковий страховий поліс автоцивільної відповідальності. 

            Основна мета ОСЦПВ полягає у тому, що при участі у дорожньо-транспортній пригоді, де особа буде винна при наїзді на когось або у щось, страхова компанія буде відшкодовувати відповідну суму постраждалій особі або власнику пошкодженого об’єкта. Та не слід плутати ситуації коли страховик не зобов’язується виплачувати грошову компенсацію, наприклад: відшкодування при викраденні автомобіля або позбавленні водійського посвідчення. До того ж, особа яка потрапить до дорожньо-транспортної пригоди та не матиме при собі посвідчення водія – не буде мати права на виплату компенсації від страхової компанії. Відповідне рішення було прийнято Верховним Судом у справі №161/8578/16 від 10 жовтня 2018р. Важливий факт, не слід зволікати зі зверненням до страхової компанії, у даному випадку час грає не на користь особи, і чим більше Ви будете зволікати зі зверненням, тим менше буде компенсація.

Щодо вартості страхового поліса та суми відшкодування. 21 вересня 2019 року в Україні набрало чинності Розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів з питань обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів”. В ньому зазначається збільшення суми відповідальності поліса на 30%, тобто якщо особа потрапить до дорожньо-транспортної пригоди, постраждала сторона отримає компенсацію збитку за транспортний засіб у сумі 130 тис. грн замість 100 тис. грн, а по життю і здоров’ю – 260 тис. грн замість 200 тис. грн.

Щодо укладення відповідного договору, то сума для кожного водія буде різна. Відповідно до Закону України  «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». На суму вартості страхового поліса, при укладанні відповідного договору, будуть впливати наступні чинники:

– Тип транспортного засобу та об’єм двигуна.

– Місце реєстрації транспортного засобу.

– Термін дії договору.

– Стаж водія..

– Сфера використання.

– Наявність чи відсутність страхових випадків

 

Європротокол, дуже поширена область застосування відповідного договору, адже при ДТП, чекати представників правоохоронних органів необов’язково і водії можуть самостійно урегулювати ситуацію за допомогою підписання європейського протоколу. Однак, для його застосування має бути дотримано декілька пунктів:

– Учасниками дорожньо-транспортної пригоди має бути тільки двоє транспортних засобів.

– Шкода заподіяна виключно ТЗ, а не здоров’ю осіб.

– Обидва водіїв повинні мати дійсні страхові поліси та визначити винуватця ДТП.

 

Коли всі вищезгадані фактори досягнуті, можна оформляти європротокол і звертатися до страховику за компенсацією. При цьому водій постраждалого автомобіля звертається в свою страхову компанію, а не того, хто винен. Максимальна сума виплати по Європротоколу – 50 000 грн.

При поїздці за кордон особа повинна мати окремий страховий поліс, який називається Міжнародна система автомобільного страхування «Зелена картка» (далі- «Зелена картка»). Відповідний поліс дії лише на території країн, які підписали угоду про участь у цій системі, Україна входить до складу такої системи. «Зелена картка» працює, як звичайний поліс, але на території іншої держави, тобто якщо особа потрапила у ДТП, то вона має право звернутися до страхової компанії (якщо особа винна) на загальних підставах і остання відшкодує шкоду іноземцю. Для того щоб укласти договір оформлення «Зеленої картки», особа повинна мати свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, ІПН водія та закордонний паспорт водія. Вартість укладення відповідного договору буде залежати від  категорії транспортного засобу, терміну дії договору та від території держави, куди особа поїде. Нижче буде посилання на документ, в якому засвідчені суми вартості договору «Зеленої картки».

Отже, страхування автомобіля дуже важлива річ, не тільки тому що можуть оштрафувати, але й задля ж власного благополуччя та уникнення фінансових труднощів. Адже ніхто не передбачить, що може трапитися на дорозі. Тож будьте обережні та як кажуть: “Ні цвяха Вам, ні жезла !”

 

Посилання на нормативно-правові акти, які регулюють страхові відносини:

– Цивільний кодекс України – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15

– Закон України  «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1961-15#top

– Закон України «Про страхування» – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/85/96-%D0%B2%D1%80/stru#top

– Верховний Суд/ Касаційний цивільний суд у справі №161/8578/16 від 10 жовтня 2018р. – http://reyestr.court.gov.ua/Review/77285677

Розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг – https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0544-19#top

Розміри єдиних страхових платежів «Зелена картка» – http://www.mtsbu.ua/files/BZK/2020/R_est_ZK_03_2.pdf

Розміри єдиних страхових платежів «Зелена картка» для країн Азербайджан, Білорусь, Молдова, Росія – http://www.mtsbu.ua/files/BZK/2020/R_est_ABMR_03_2.pdf

 

Автор: Червяков Микита

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 174 переглядів

2 коментарі

  • Avatar
    Сергій 31.01.2022 at 13:08 | Відповіcти

    Доброго дня. Автомобіль який належить юридичній особі переданий в оренду іншій юридичній особі. Хто має оформляти ОСАЦВ? Орендар чи Орендодавець? Дякую, Сергій

    • Avatar
      Потапова Лоліта 13.04.2022 at 22:50 | Відповіcти

      Вітаємо!
      По-перше, відповідно до ч. 1 ст. 802 ЦК України страхування транспортного засобу здійснюється наймодавцем (орендодавцем).
      По-друге, пунктом 2 цієї ж статті передбачено, що порядок страхування відповідальності орендаря за шкоду, яку може бути заподіяно іншим особам у зв’язку з використанням транспортного засобу, установлюється законом.
      Однак варто зауважити, що уч. 2 ст. 771 ЦК України зазначається, що договором або законом може бути встановлений обов’язок наймача укласти договір страхування речі, що передана у найм.
      Таким є Закон України”Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (далі-Закон), який під терміном «власник транспортного засобу» має на увазі юридичних і фізичних осіб, які відповідно до законів України євласниками чи законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на підставі договору оренди, довіреності чи ті, хто правомірно експлуатує транспортний засіб на інших законних підставах (п. 1.6).
      Будь-яких обмежень щодо можливості укладення договору страхування цивільної відповідальності орендарем закон не містить.
      Зверніть увагу, що відповідно до статті 773 ЦК України наймач зобов’язаний відшкодувати збитки, завдані у зв’язку із втратою або пошкодженням транспортного засобу, якщо він не доведе, що це сталося не з його вини.
      Також, відповідно до статті 21 Закону при використанні транспортного засобу в дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов’язана мати при собі страховий поліс (сертифікат). У разі експлуатації транспортного засобу на території України без наявності чинного поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності особа несе відповідальність, встановлену законом.

      Крім цього, пропонуємо ознайомитися Вам з нашою статтею про страхування за посиланням:
      https://www.instagram.com/p/CLMNizzHfB4/?igshid=YmMyMTA2M2Y

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *