Рекомендації та алгоритм дій при ДТП

Рекомендації та алгоритм дій при ДТП

Неприємності на дорозі виникають доволі несподівано і з ким завгодно. Навіть найвідповідальніший і досвідчений водій, який досконало знає правила дорожнього руху, може потрапити в дорожньо-транспортну пригоду (далі – ДТП). Тому кожному учаснику дорожнього руху необхідно знати, що робити при ДТП і які помилки не варто допускати. У цій статті, на основі ЗУ «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» і Правил дорожнього руху ми надамо певну пам’ятку, що слід робити при ДТП та яким чином отримати виплату страхового відшкодування.

У першу чергу, потрапивши у дорожньо-транспортну пригоду, потрібно не втрачати здоровий глузд і не панікувати. Згідно з вище зазначеного закону необхідно вчинити наступні дії:

1. Дотримуватися обов’язків водія, які передбачених правилами дорожнього руху. Тобто ви, як водій, повинні:

–        Не залишати місце аварії;

–        Не переміщати предмети, зокрема транспортні засоби, які мають причетність до ДТП;

–        Вжити усі можливі заходи щодо надання медичної допомоги потерпілим;

–        Повідомити про ДТП орган Національної поліції та записати прізвища і адреси очевидців;

–        До проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів.

2. Проінформувати інших осіб, причетних до цієї пригоди, про себе, своє місце проживання, назву та місцезнаходження страховика та надати відомості про відповідні страхові поліси.

3. Невідкладно (не пізніше 3 робочих днів), письмово надати страховику, з яким укладено договір обов’язкового страхування (а у разі, коли транспортний засіб був не застрахований – у Моторне (транспортне) страхове бюро України(далі – МТСБУ), – повідомлення про ДТП, а також відомості про місцезнаходження свого транспортного засобу та пошкодженого майна, контактний телефон та свою адресу. Якщо водій транспортного засобу з поважних причин не мав змоги виконати зазначений обов’язок, він має підтвердити це документально.

4. У разі настання ДТП за участю лише забезпечених транспортних засобів, за умови відсутності травмованих (загиблих) людей, а також за згоди, за відсутності у них ознак алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, ці водії мають право спільно скласти повідомлення про ДТП.

У такому разі водії транспортних засобів після повідомлення мають право залишити місце ДТП та звільняються від обов’язку інформувати відповідні підрозділи Національної поліції про її настання.

Але доцільно зазначити, що у разі оформлення документів про ДТП без участі уповноважених на те працівників Національної поліції розмір страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, не може перевищувати максимальних розмірів, затверджених Уповноваженим органом за поданням МТСБУ, що діяли на день настання страхового випадку.

5. Водії та власники транспортних засобів, причетних до ДТП зобов’язані зберігати пошкоджене майно у такому стані, в якому воно знаходилося після ДТП, до тих пір, поки його не огляне призначений страховиком або МТСБУ представник, а також забезпечити йому можливість провести огляд пошкодженого майна.

Варто зазначити, що у зв’язку із цим оглядом пошкоджень транспортного засобу будуть визначені витрати, пов’язані з відновлювальним ремонтом транспортного засобу з урахуванням зносу, розрахованого у порядку, встановленому законодавством, включаючи витрати на усунення пошкоджень, зроблених навмисно з метою порятунку потерпілих внаслідок ДТП, з евакуацією транспортного засобу з місця ДТП до місця проживання того власника чи законного користувача транспортного засобу, який керував транспортним засобом у момент ДТП, чи до місця здійснення ремонту на території України

Тобто, це все необхідно для проведення експертизи та оцінки відновлювального ремонту відповідно до вимог наказу Міністерства юстиції України та Фонду державного майна України «Про затвердження Методики товарознавчої експертизи та оцінки колісних транспортних засобів».

6. У разі оформлення працівниками відповідних підрозділів Національної поліції відповідних документів про ДТП вони також встановлюють та фіксують необхідні відомості щодо обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності учасників цієї пригоди і сприяють представникам страховиків\МТСБУ у проведенні огляду місця ДТП і транспортних засобів, причетних до неї.

7. Для отримання страхового відшкодування потерпілий чи інша особа, яка має право на отримання відшкодування, протягом 30 днів з дня подання повідомлення про ДТП подає страховику\МТСБУ заяву про страхове відшкодування, в якій міститься:

–        найменування страховика \ МТСБУ;

–        прізвище, ім’я, по батькові заявника, його фактичне місце проживання;

–       зміст майнової вимоги заявника щодо відшкодування заподіяної шкоди та відомості, що її підтверджують;

–        інформація про вже здійснені взаєморозрахунки осіб, відповідальність яких застрахована, або інших осіб, відповідальних за заподіяну шкоду, та потерпілих;

–        підпис заявника та дата подання заяви.

Також, до заяви можуть додаватися: документ, що посвідчує особу; документ, що посвідчує право власності на пошкоджене майно;  ідентифікаційний номер фізичної особи, а також інші документи, які будуть необхідними за вимогою страховика\МТСБУ

8. На основі цієї заяви і документів страховик приймає вмотивоване рішення про виплату або відмову страхової виплати. У разі визнання вимог обґрунтованими, страховик\МТСБУ протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, але не пізніш як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов’язаний виплати страхову виплату.

Виплата страхового відшкодування здійснюється безпосередньо потерпілому або погодженим з ним особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна, сплатили страхове відшкодування за договором майнового страхування, лікування потерпілих та інші послуги, пов’язані з відшкодуванням збитків.

Тобто, відповідно до всього, у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі (форма внутрішнього договору, яка посвідчує укладання страхового договору), відшкодовує оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров’ю, майну третьої особи.

 

Отже, дотримуючись цих дій ви маєте змогу отримати страхове відшкодування за завдану матеріальну шкоду. Але слід наголосити на тому, що є випадки, коли страхова компанія може відмовити у відшкодуванні. Такими підставами є:

– навмисні дії особи, відповідальність якої застрахована, спрямовані на настання страхового випадку;

– вчинення особою, відповідальність якої застрахована, злочину, що призвів до страхового випадку;

– невиконання потерпілим або іншою особою, яка має право на отримання відшкодування, вище зазначених обов’язків, якщо це призвело до неможливості страховика/МТСБУ встановити факт ДТП, причини та обставини її настання або розмір заподіяної шкоди;

– неподання заяви про страхове відшкодування впродовж одного року, якщо шкода заподіяна майну потерпілого, і трьох років, якщо шкода заподіяна здоров’ю або життю потерпілого, з моменту скоєння ДТП.

 

Підсумовуючи вище викладене, для страхового відшкодування ви повинні:

1. Протягом 3 днів повідомити страхову компанію\МТСБУ щодо всіх необхідних відомостей про ДТП;

2. Зберігати пошкоджене майно для експертизи, щоб точно встановити суму страхової виплати;

3. Протягом 30 днів подати обґрунтовану заяву про вимогу страхового відшкодування, яка повинна бути розглянути страховою компанією/МТСБУ;

4. У разі задоволення цієї вимоги протягом 15-90 днів страхова компанія\МТСБУ повинна виплатити страхове відшкодування потерпілому.

У будь-якому разі бережіть своє життя та намагайтеся уникати таких обставин, внаслідок яких вам буде потребуватися страхове відшкодування!

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

2 410 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *