Які умови в депозитному договорі принесуть вам більше грошей?

Які умови в депозитному договорі принесуть вам більше грошей?

Розглядаючи питання стосовно того, як можна отримати вигідний депозит та способи його підвищити, пропонуємо спочатку «познайомитися» із цим поняттям, як ключовим для цієї статті. Відповідно до постанови Правління Національного банку України «Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами» депозит – це грошові кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті або банківські метали, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.

Іншими словами, депозит – це угода, у якій банк, який приймає від будь-якої особи певні кошти, зобов’язується виплатити їй всю суму у визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку вкладу та виплатити відсотки на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором. Завдяки цьому збереженню і проведенню банком певних фінансових операцій з цим вкладом, вкладник має можливість отримувати вигідний прибуток за відсотками. Тобто, можна вважати це більш оптимальним варіантом отримання прибутків, ніж, якщо б ви зберігали свої кошти для економії «під подушкою».

Варто зазначити, що банки встановлюють розмір відсотку депозиту на власний розсуд, проте абсолютно всі фінансові установи використовують власні способи залучення клієнтів для отримання депозитів саме в них. Серед них можна назвати різноманітні програми лояльності, акції та інші прийоми, про які ми поговоримо нижче. Отже, які є способи отримати найбільший відсоток за депозитом?

Першим способом є т.зв. «лояльність», сутність якого полягає у постійному довготривалому взаємозв’язку «банк-клієнт». Тобто, чим довше строк вкладу – тим більше відсотків отримує клієнт за депозитом. Також, ця послуга діє у разі продовження договору депозиту. Але, варто наголосити, що мова йде щодо переоформлення договору на довший строк, а не про автоматичну пролонгацію договору. Адже у випадку останнього можливе навіть зменшення відсотків. Надбавки у разі переоформлення депозиту у кожного банку відрізняються залежно від умов депозитів. Наприклад, Приватбанк платить додатково 1% річних навіть тим, хто переоформлює депозити терміном на 3 місяці.

Наступним є правило «чим більше вклад  ̶ тим більше відсотки». Відповідний банк за власними умовами може запропонувати більший відсоток за депозитом. Наприклад, «Укргазбанк» підвищує відсотки на 1,5 річних більше за депозитами від 100 тис грн.; Ощадбанк готовий платити надбавку до 0,25% річних при розміщенні депозиту на суму від 500 тис. до 2,5 млн грн. Але варто відзначити, що у разі банкрутства банку, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб поверне вкладнику депозит на суму не більш ніж 200 тис грн. з відповідними відсотками.

Деякі банки заохочують клієнтів до «онлайн-депозитів», адже чим більше самостійних клієнтів  ̶ тим менше витрати на співробітників банку. Кожний банк може встановлювати надбавки у розмірі 0,25-1,5%. Така послуга діє лише для постійних клієнтів та лише на деякі види депозитів, які встановлює банк. Наприклад, в «Укрсиббанку» при оформленні депозиту за видами, як «Гарантований капітал», «Надійний дохід» і «Персональний план збагачення», можна отримати додаткові 5% річних, які будуть діяти 91 день у разі їх оформлення за допомогою сервісу UKRSIB online.

Також, способом збільшити процентну ставку за депозитом є ваш день народження, адже іменникам збільшують ставку у разі укладання договору  на 0,25-0,5% річних. Можливо заробити й на «курсових коливаннях». Наприклад, взимку внести депозит у гривнях строком на 6 місяців, а влітку – забрати гривню з відсотками, обміняти на долари і знову покласти на півроку в банк. Але в цих випадках можливо не вгадати з моментом вигідної конвертації, адже кожного року валюта коливається по-різному. Тому для того, щоб виграти на цих «коливаннях», треба постійно «моніторити» ситуацію із курсом валют.

Отже, підсумовуючи вище викладене, є такі способи отримати найвигідніший депозит:

1. Спосіб «лояльності», який полягає у довготривалій взаємодії клієнту з банком;

2. Чим більша сума вкладу, тим більше ви отримуєте відсотків;

3. Оформлення онлайн – депозиту;

4. Отримання бонусом додаткових відсотків для іменинників;

5. Отримати вигоду від «курсових коливань».

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 031 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *