Карантин як «форс-мажор» для публічних закупівель

Карантин як «форс-мажор» для публічних закупівель

“Уряд до 19 квітня 2020 року спростив порядок закупівель товарів, робіт та послуг, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання поширенню Covid-19 на території України», – висловився у своєму Telegram Прем’єр-міністр Денис Шмигаль щодо нових змін, які було внесено Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17 березня 2020 року.

У чому ж полягає суть нових змін до Закону України «Про публічні закупівлі»? У першу чергу, слід зазначити, що даний Закон повинен забезпечити ефективне та прозоре здійснення закупівель, створення конкурентного середовища, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції завдяки особливим умовам, процедурам укладення договорів і моніторингу діяльності. У зв’язку із змінами дія цього Закону не буде поширюватися на товари, роботи чи послуги, які у першу чергу необхідні для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу 20 березня заявив, що Міністерство охорони здоров’я разом з Митною службою, Міністерством фінансів, Міністерством економіки наразі розробило проект постанови з переліком товарів, робіт і послуг, який повинен бути затверджений Кабінетом Міністрів. Даний перелік буде включати в себе усі лікарські засоби та медичні вироби, які є необхідними для лікарень, а також установ, закладів та підприємств центральних органів виконавчої влади, які долучені до запобігання поширенню Covid-19.

Також слід зазначити, що за результатами такої закупівлі в електронній системі закупівлі замовник оприлюднює:

  • Звіт про укладання договору;
  • Договір про закупівлю та всі додатки до нього;
  • Звіт про виконання договору відповідно до Закону «Про публічні закупівлі» щодо оприлюднення інформації.

У разі недотримання вимог щодо публікації таких звітів винні особи притягаються до відповідальності у вигляді штрафу відповідно до ст. 164-14 Кодексу про адміністративні правопорушення за порушення законодавства про закупівлю.

Слід також наголосити, що були доповнені зміни й до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік” щодо того, що розпорядники (одержувачі) бюджетних коштів (крім закордонних дипломатичних установ) у договорах про закупівлю товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти можуть передбачати стовідсоткову попередню оплату товарів, робіт чи послуг, які необхідні для боротьби з епідемією.

Будьте здорові!

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

930 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *