Режим обсервації!

Режим обсервації!

Чергові заходи запроваджені щодо протидії COVID-19, передбачають обов’язкове дотримання режиму обсервації для тих українців, які повертаються з-за кордону, про це зазначається у Постанові КМУ від 29 березня 2020 р. № 241 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211».

Якщо раніше, громадяни, які поверталися додому з інших країн підписували згоду на добровільну домашню самоізоляцію, то тепер вони мають проходити обов’язкову обсервацію. Причиною відповідних змін слугують, як зазначив у своєму повідомленні Міністр інфраструктури України, що «відповідальність самоізоляції виявилася відсутньою». Що ж передбачають собою ці нововведення. По-перше, дія Постанови поширюється на осіб, що відвідували країни/регіони із місцевою передачею вірусу в громаді, вважаються такими, що мали контакт з хворим на зазначену хворобу, і підлягають обов’язковій обсервації (ізоляції) протягом 14 днів після перетину державного кордону у спеціалізованих закладах, які визначаються Київською міською, обласними державними адміністраціями. Виключення становлять:

  1. водії та обслуговуючий персонал вантажних транспортних засобів;
  2. члени екіпажів повітряних і морських, річкових суден;
  3. члени поїзних і локомотивних бригад.

За умови, якщо щодо цих осіб немає підстав вважати, що вони були в контакті з особою, хворою на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2.

Обов’язок забезпечити облаштування спеціалізованих закладів для організації обсервації (ізоляції), транспортування до них осіб, що потребують обсервації (ізоляції), медичне спостереження за ними покладається на обласні, Київську міську державну адміністрації.

На нараді проведеній Президентом України Володимиром Зеленським 31.03.2020 з представниками уряду та державних відомств, які залучені до запобігання поширенню COVID-19, зазначалося, що вже готовий 61 заклад для обсервації українців, які прибувають з-за кордону.

Також передбачено розроблення та впровадження електронного сервісу для проведення моніторингу додержання самоізоляції та/або обсервації особами Міністерством цифрової трансформації до 5 квітня 2020 р.

Щодо законодавчого визначення терміну обсервація, то це система заходів, спрямованих на попередження поширення інфекційного захворювання, відповідно до Наказу Державного департаменту України з питань виконання покарань Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження нормативно-правових актів  з  питань медико-санітарного забезпечення осіб, які утримуються в слідчих  ізоляторах та установах виконання покарань Державного  департаменту  України  з питань виконання покарань». Нагадаємо, що в Україні вже існує досвід подібної обсервації щодо евакуйованих громадян із китайського Уханю, їх розмістили у медичному центрі «Нові Санжари» в Полтавській області під нагляд лікарів та правоохоронців.

Але зазначені заходи одразу, а саме 29 березня не знайшли підтримку з боку громадян України, які прибули з В’єтнаму, вони відмовились від перебування в обсервації та силою вирвалися з терміналу Міжнародного аеропорту Бориспіль. А уже в ніч проти 30 березня до аеропорту «Бориспіль» прибули два евакуаційні літаки з Катару, українські пасажири, якого через небажання йти на обов’язкову 14-денну обсервацію влаштували бунт. Проте слід враховувати, що відповідні тимчасові заходи орієнтовані саме на захист нашого здоров’я і дотримання їх в сьогоднішніх умовах є необхідною умовою протидії COVID-19, а тому залишайтеся вдома або дотримуйтесь необхідних заходів щодо обсервації та будьте здорові!

 

Автор: Мельник Марія

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

970 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *