Огляд діяльності Уряду від 25.03.2020 року

Програма діяльності Кабінету Міністрів України - чи реально втілити в життя?

У зв’язку з поширенням коронавірусного захворювання COVID-19, Кабінет Міністрів України вживає надзвичайних заходів, що знаходить своє вираження у процесі нормотворення, з результатами якого Вас ознайомить Юридична клініка. Таким чином, пропонуємо до вашої уваги огляд діяльності Уряду від 25.03.2020 року:

  1. Розпорядження від 25.03.2020 № 336-р. Про зміну складу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Прийнято. Даним розпорядженням передбачається внесення змін до  постанови Кабінету Міністрів України від 26 січня 2015 р. № 18 “Про Державну комісію з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій”, затвердити новий склад Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у наступному складі: Прем’єр-міністр України, голова Державної комісії, Міністр розвитку громад та територій, перший заступник голови Державної комісії, Міністр внутрішніх справ, заступник голови Державної комісії, Голова ДСНС, заступник голови Державної комісії, Міністр Кабінету Міністрів України, Міністр оборони, Міністр закордонних справ, Міністр юстиції, Міністр фінансів, Міністр інфраструктури, Міністр енергетики та захисту довкілля, Міністр охорони здоров’я, Міністр освіти і науки, Міністр соціальної політики, Заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Голова Держприкордонслужби, Голова Держпродспоживслужби, Голова Національної поліції, Голова CБУ (за згодою), Голова Національного банку (за згодою), Заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (за згодою).

Окрім того, Кабінетом Міністрів України прийнято рішення щодо продовження загальнонаціонального карантину до 24 квітня включно з запровадженням режиму надзвичайної ситуації по всій країні, що передбачає посилення роботи служб цивільного захисту та координації місцевих та центральних органів влади; при цьому права та свободи громадян не будуть робмежуватись.

Уряд також ініціював внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації переміщення через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення. Кримінальний кодекс запропоновано доповнити статтею 201-2 “Переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню”. Перелік товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню, визначатиметься Кабінетом Міністрів України. Відповідний законопроект Уряд рекомендував ухвалити Верховній Раді України.

Пропонується, що каратимуться штрафом від 20-ти до 25-ти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі від 3-х до 6-ти років особи, які вчинять порушення повторно, групи осіб за попередньою змовою, службові особи з використанням службового становища, раніше судимі за злочин, передбачений статтею 2012. Таке ж покарання отримають особи за переміщення товарів у великому розмірі, вартість яких у 800 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

777 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *