Нововведення у ПДВ

Нововведення у ПДВ

Усім відомо, що нині в Україні постало нове випробування – перебороти коронавірусну хворобу. Аби кожен українець відчув себе захищеним, на законодавчому рівні створюються всі необхідні умови. Так, Президент України Володимир Зеленський підписав Закон № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19», який був ухвалений Верховною Радою України на позачерговому засіданні 17 березня 2020 року. З метою підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів, необхідних для боротьби з коронавірусом, на основі даного закону було внесено зміни до Податкового кодексу України.

Зміни у Податковому кодексі України передбачають спрощену, прозору процедуру закупівлі товарів, робіт та послуг, необхідних для боротьби з COVID-19, підтримку для тих, хто займається закупівлею лікарських засобів, створення особи, уповноваженої здійснювати закупівлю товарів, необхідних для боротьби з епідемією, тощо.

Член Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанишина зазначила для чого саме вводяться дані зміни: «Ці зміни необхідні насамперед для того, щоб МОЗ могло оперативно закупити все, чого зараз бракує для запобігання можливій епідемії коронавірусу. Це, наприклад, спеціальні захисні костюми для медиків, обладнання для штучної вентиляції легенів та інше».

Відповідно до змін закупівля, постачання та ввезення ліків, медичних виробів й інших товарів та послуг буде здійснюватися:

  • уповноваженою особою. Уповноважена особа – це юридична особа, яка буде утворена центральним органом виконавчої влади для реалізації державної політику у сфері охорони здоров’я;
  • структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій ;
  • суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Щодо сплати ПДВ, то тимчасово, до 31 грудня 2022 , звільняється від сплати ПДВ вичерпний перелік  операцій. Це операції з:

  • ввезення на митну територію України та постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються уповноваженою особою лише за кошти державного бюджету;
  • безоплатного постачання  уповноваженою особою лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, які були ввезені та/або поставлені на митній території України на користь :
    • структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій
    • суб’єктів господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики;
  • безоплатного постачання уповноваженою особою ліків, медичних виробів та допоміжних засобів для перерозподілу їх між такими суб’єктами, як:
    • структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій ;
    • суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики;
  • безоплатного постачання у системі охорони здоров’я до кінцевого споживача даних товарів, що були ввезені, поставлені на митній території України
  • структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій ;
  • суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Зазначимо, що лікарські засоби, медичні вироби та допоміжні товари, за які скасовується сплата ПДВ, повинні ввозитися або постачатися виключно за кошти державного бюджету. Їх перелік буде затверджений Кабінетом Міністрів України, який  також зобов’язаний визначити наступне:

  • порядок ввезення, постачання і цільового використання лікарських засобів та медичних виробів;
  • розподіл лікарських засобів між структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій та суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Також змінами Податкового кодексу України передбачається відповідальність за не цільове використання даних лікарських засобів та медичних препаратів. Так, платник податку буде зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму податку на додану вартість, що мала бути сплачена при ввезенні на митну територію України таких лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, а також сплатити пеню.

А  контроль  за цінами на лікарські засоби, товари медичного призначення та соціально значущі товари відноситься до повноважень Кабінету Міністрів України.

 

Автор: Нижнюк Наталія

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

646 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *