Централізоване газопостачання: порядок постачання та оплата газової послуги

Централізоване газопостачання: порядок постачання та оплата газової послуги

Відповідно до «Правил надання населенню послуг з газопостачання» газопостачання – послуга, яка передбачає реалізацію природного або скрапленого газу шляхом транспортування його до споживача.

Відповідно до п.2 2. «Правил постачання газу» – постачання природного газу побутовому споживачу здійснюється на підставі договору, що укладається між ним та постачальником на умовах типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого Регулятором, які є однаковими для всіх побутових споживачів України. За договором постачання природного газу постачальник зобов’язаний поставити побутовому споживачу природний газ у необхідних для нього об’ємах (обсягах), а побутовий споживач зобов’язаний своєчасно оплачувати постачальнику вартість природного газу у розмірі, строки та порядку, що визначені договором. Періодом для визначення розміру оплати послуг з газопостачання побутовим споживачем є календарний місяць.

при розрахунку за квитанціями абонентської книжки постачальника споживач самостійно розраховує суму платежу та сплачує його постачальнику не пізніше 10 числа місяця, наступного за розрахунковим.

при розрахунку за платіжними документами (рахунками постачальника) оплата за послуги з газопостачання має бути здійснена споживачем у терміни, визначені в рахунку, який не може бути меншим п’яти робочих днів з моменту отримання споживачем цього рахунку.

У разі виникнення у споживача заборгованості за договором постачання природного газу за домовленістю сторін (постачальника та споживача) може бути укладений графік погашення заборгованості, який оформлюється додатком до договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості. Разом з цим укладення сторонами та дотримання споживачем узгодженого графіка погашення заборгованості не звільняє споживача від виконання поточних зобов’язань за договором.

У разі відсутності  недотримання графіку погашення заборгованості чи неоплати поточних платежів постачальник має право  постачання природного газу, припинити або обмежити постачання природного газу на об’єкт споживача до повного погашення заборгованості.

Якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом десяти днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право припинити постачання природного газу споживачу шляхом направлення йому письмового повідомлення з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника на об’єкт для пломбування запірних пристроїв. При цьому в повідомленні про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше ніж через три дні після дати отримання повідомлення.

Централізоване газопостачання: порядок постачання та оплата газової послуги

Отримання розстрочки на опалення

Порядок і умови надання розстрочки на оплату послуг централізованого опалення (ЦО) визначені постановою Кабінету Міністрів України №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» ( Далі – Правила).

Так п. 20 Правил встановлює, що оформлення розстрочки на опалення дозволяє громадянам користуватися централізованим опаленням ( Далі – ЦО) у зимовий час, а платити рівними частинами протягом року: 50% — в опалювальний період (наприклад, з жовтня по квітень) і 50% — міжопалювальний (з травня по вересень). Розрахунок і розподіл рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми неоплачених протягом опалювального періоду 50 відсотків вартості за послугу з централізованого опалення здійснюється підприємством, що надає даний сервіс — обігрів житлових приміщень. Для отримання розстрочки по оплаті опалення необхідно звернутися з письмовою заявою до виконавця послуги з централізованого опалення і надати договір на ЦО. Якщо у Вас немає укладеного договору з постачальником послуги, необхідно додати оригінали та копії таких документів: 1.) право власності або користування житлом, 2.) паспорт власника житла, 3.) індивідуальний податковий номер власника житла.

 

Автор: Заїка Анастасія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 291 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *