Нова позиція Верховного суду!

Нова позиція Верховного суду!

🗯 А ми працюємо непокладаючи рук! Читайте нову правову позицію Верховного Суду! 

⚫️ Припиниться практика визнання права власності на предмет іпотеки в судовому порядку.

Так, згідно з новою правовою позицією Великої Палати Верховного Суду по справі № 760/14438/15-ц від 21 березня 2018 року, відтепер передача іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки відповідно до ст. ст. 36, 37 Закону України «Про іпотеку» є способом позасудового врегулювання, який здійснюють за згодою сторін без звернення до суду.
Застереження в договорі про задоволення вимог іпотекодержателя шляхом визнання права власності на предмет іпотеки – це виключно позасудовий спосіб урегулювання спору, який сторони встановлюють самостійно у договорі. Застереження в договорі про задоволення вимог іпотекодержателя шляхом визнання права власності на предмет іпотеки – це виключно позасудовий спосіб урегулювання спору, який сторони встановлюють самостійно у договорі.
З урахуванням вимог статей 328, 335, 392 ЦК України у контексті статей 36, 37 Закону України «Про іпотеку» суди не наділені повноваженнями звертати стягнення на предмет іпотеки шляхом визнання право власності на нього за іпотекодержателем.
З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду у справі № 760/14438/15-ц від 21 березня 2018 року можна ознайомитися за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/Review/73438185 .

🔵Окрема думка студента-клініциста:
Хохлової Людмили, 4 курс:
«Своїм рішенням Верховний Суд заборонив банкам реєструвати за собою право власності на підставі статті 37 Закону України «Про іпотеку »» чим вирішив багаторічну дискусію з приводу проблеми пов’язаної з даною статтею, яка полягала в тому, що банки та інші фінансові установи масово подавали позовні заяви про звернення стягнення на предмет іпотеки з вимогами про реєстрацію права власності за ними, хоча такого способу і не передбачено Законом. Тепер, для того, щоб реалізувати статтю 37 Закону іпотекодержателю необхідно у порядку передбаченому статтею 35 Закону направити іпотекодавцю вимогу про усунення порушень основного зобов’язання (іпотечне повідомлення), яка повинна бути виконана протягом 30 (тридцяти) днів (за споживчими кредитами – 60 (шістдесят) днів) з моменту отримання. Потім за даним повідомленням та відповідним застереженням у договорі іпотеки, кредитор може звернутися до нотаріуса для перереєстрації права власності. Лише за наявності двох вищезазначених елементів нотаріус може здійснити реєстрацію права власності за іпотекодержателем.
Це вирішить проблему для боржників, але погіршить ситуацію для іпотекодавців. У підсумку ми маємо ситуацію, коли у фінансових установ забрали один з ефективних способів звернення стягнення на предмет іпотеки, адже реалізація статті 37 Закону в позасудовому порядку доволі складний процес.»

#в_ногу_з_практикою #нашновийпроект #практикавс #новіпозиції#нашідумки

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 086 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *