Запис на прийом до ДРАЦС через онлайн-сервіс

Запис на прийом до ДРАЦС через онлайн-сервіс

Для зручності громадян та уникнення у відділах державної реєстрації актів цивільного стану (далі – ДРАЦС) було запроваджено наказом Міністерства юстиції України від 09 липня 2015 року № 1187/5 порядок роботи веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» : https://dracs.minjust.gov.ua.

Наче уже 3 роки цей проект втілений у життя, але про нього знає та користується досить мала кількість людей, а якщо і знають, то думають, що простіше буде все таки прийти особисто, а не вносити дані до Інтернету. Проте це і було зроблено для полегшення роботи не тільки ДРАЦС, а й для клієнтів.

Першим кроком є реєстрація на веб-порталі. Цей етап найчастіше не викликає ускладнень. Система сама перенаправляє тебе з одного пункту до іншого, підказуючи де і що потрібно вводити.

Другий крок це вибір звернення у сфері ДРАЦС. Це може бути заява про державну реєстрацію шлюбу, заява про державну реєстрацію зміни імені, заява про державну реєстрацію розірвання шлюбу, попередній запис на прийом щодо державної реєстрації народження чи смерті та інші види заяв.

Відповідно до вибраного вами пункту і будуть наступні дії.

Важливим моментом є саме час, який ви зможете обирати самостійно. Усі заброньовані години будуть позначені іншим кольором у спеціальній таблиці. Інформація  про сплату можливих послуг також надається, тому що, наприклад, при державній реєстрації шлюбу перехід на наступну стадію неможливий без вибору послуги та погодження про оплату державного мита.

Слід також зазначити, що подання звернень щодо заяв не звільняє від необхідності особистого звернення з поданням документів, що передбачені законодавством.

Можливою проблемою може стати електронний цифровий підпис, бо якщо його немає, до ДРАЦС все ж доведеться іти. Проте у цьому не завжди є необхідність, так як, ID-картки з електронними підписами видаються ще з осені минулого року,  а зробити електронний цифровий підпис через сайт Приватбанку – справа 15 хвилин.

Важливим також є те, що місячний термін до реєстрації шлюбу почне обчислюватися тільки з моменту належного підписання заяви(у разі не підписання заяви в електронному вигляді).

Отже, нововведення Мін’юсту мають лише позитивний вплив та покликані полегшити життя простим громадянам.

 

Автор: Череватюк Діана

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 214 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *