Посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів (зміни від 06.02.2018).

Посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів  (зміни від 06.02.2018).

В Україні  6 лютого вступив в дію закон про посилення відповідальності за несплату аліментів (Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів»). Передбачається значне посилення відповідальності за дане порушення і впровадження нових заходів щодо примусового стягнення із боржника, який не сплатив аліменти більше ніж за 6 місяців.

Важливо зазначити, що посилення санкцій відноситься не тільки до того, хто виплачує допомогу на дітей, а й на утримання одного із подружжя, батьків чи інших членів сім’ї.

Несплата аліментів, що привела до заборгованості понад 6 місяців з дня пред’явлення виконавчого документу про примусове виконання тягне за собою накладення адміністративного стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на строк 120 – 240 годин. Такі роботи боржник виконуватиме у вільний від роботи чи навчання час. Вид виконуваних робіт визначатиметься органами місцевого самоврядування згідно із адміністративним протоколом та рішенням суду. Звичайно, суспільно корисні роботи не можуть бути призначені для соціально незахищених верств населення такого виду як:  інваліди I або II групи, вагітні жінки, жінки старші 55 років та чоловіки старші 60 років. У разі ухилення боржником від виконання присудженого адміністративного покарання суд може винести рішення про заміну його на адміністративний арешт. Тоді даний арешт визначається із розрахунку, одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не більше 15 діб.

Посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів  (зміни від 06.02.2018).

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

Даним законом також передбачається порядок надання дозволу виїзду спільних дітей за кордон, з ким із батьків за рішенням суду проживає дитина має право самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі держави з метою відпочинку, навчання, лікування – за наявності довідки від органу виконавчої служби, про наявність сукупної суми заборгованості за 6 місяців із сплати аліментів.

Говорячи про наявність у боржника сукупної заборгованості понад 6 місяців виконавець може винести щодо нього вмотивовану постанову про тимчасове обмеження виїзду за кордон. Також до порушника, у якого є така заборгованість, за вмотивованою постановою державного виконавця, можуть застосовуватися жорсткіші санкції: тимчасове обмеження права керувати транспортним засобом (накладення адміністративного стягнення на строк від трьох до шести місяців), користуватися вогнепальною мисливською, пневматичною і охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, спорядженими гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, а також обмежити в праві полювання.

Посилення відповідальності за ухилення від сплати аліментів  (зміни від 06.02.2018).

Нагадаємо, що в Україні із 6 лютого успішно запрацював публічний реєстр боржників по сплаті аліментів, до якого уже було внесено більше 80 тисяч записів і він постійно розширюється.

Вже сьогодні активно застосовується нове законодавство, щодо призначення, виплат, стягнення заборгованості по аліментах, проте, судова практика показує неготовність та «сирість» сьогоднішнього законодавства, таким чином забезпечує нові, більш витончені, умови для уникнення боржниками своїх обов’язків. Тому, питання ефективності нових умов залишається відкритим та кричуще актуальним.

Активне посилення на реєстр: https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

 

Автор: Хом’юк Роман

 

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 251 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *